Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LEKTsIYa__2_TYaGOVO-ShVIDKISNI_VLASTIVOSTI_AVTO...doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Порівняльні характеристики тягово-швидкісних властивостей.

Країна

Потужність

Швидкість км/год

кВт

к.с./Н

Середня технічна

Встановлена на підйомі 3% довжиною 3км

Великобританія,Фінляндія

4,41

60000

-

-

Німеччина,Австрія,

Норвегія, Італія

5,88

80000

-

-

Швейцарія

7,35

100000

-

-

Україна, Росія

До 35000 Н

Більше 35000Н

-

-

100

80

30

Японія

-

-

-

50

Оціночні характеристики тягово-швидкісних властивостей автомобіля можна також отримати графічним розв’язанням рівняння тягового балансу автомобіля, використовуючи тягові та динамічні характеристики, або аналітично.

Максимальну швидкість автомобіля, а також максимально можливу швидкість при заданому опорі дороги можна визначити безпосередньо з тягової або динамічної характеристики.

Для знаходження з тягової характеристики максимального підйому, який автомобіль може подолати, визначають максимальну колову силу .

Оскільки можна вважати, що якщо при подоланні максимального підйому, прискорення автомобіля та опір повітря близькі до нуля, то максимальна колова сила

Для вирішення задачі за динамічною характеристикою знаходимо та визначаємо , враховуючи, що

Оцінку прийомистості автомобіля розрахунковим шляхом можна проводити за максимально можливим прискоренням, а також за графіком прискорень.

Максимально можливі прискорення автомобіля при русі в заданих дорожніх умовах зручно обчислювати, використовуючи динамічну характеристику.

Рис 22. Графік прискорень автомобіля.

З рівняння тягового балансу маємо

За допомогою цього виразу можна розрахувати залежності прискорень автомобіля на кожній з передач при заданих дорожніх умовах.

Використовуючи графіки, визначають оціночні критерії прийомистості автомобіля.

Час розганяння автомобіля на певній передачі від швидкості до швидкості знаходять з таких співвідношень:

Інтегрують цей вираз чисельним методом. Вважається, що в невеликому інтервалі швидкостей рух автомобіля є рівноприскореним, а прискорення дорівнює половині суми прискорень на початку та в кінці цього інтервала. Час руху автомобіля в інтервалі , коли його швидкість зростає на , визначається за законом рівномірного руху

Сумарний час розганяння автомобіля на n –й передачі від швидкості до швидкості знаходять, підсумовуючи час розганяння в інтервалах.

Шлях розганяння

Цей інтеграл також знаходять чисельними методами. При рівномірному русі в інтервалі швидкостей шлях, який проходить автомобіль,

При розганянні автомобіля від швидкості до швидкості шлях розганяння

де

- кількість інтервалів.

Характеристики вибігу автомобіля можна отримати з рівняння тягового балансу при Час і шлях, протягом яких швидкість автомобіля зменшується від до , визначають за попередніми двома формулами, а сповільнення за виразом

38