Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_3_M1_T1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
124.93 Кб
Скачать

План проведення заняття

Навчальні питання

Розрахунок часу

Вступ

10 хв.

1. Основні характеристики систем спеціального зв’язку

35 хв.

2. Основні характеристики систем електронного цифрового підпису

30 хв.

Висновки та відповіді на питання

5 хв.

ВСТУП

При розгляді цього питання, насамперед, необхідно згадати визначення криптографічної системи та системи криптографічного захисту інформації (КЗІ), оскільки вони є об'єктом дослідження в рамках нашої лекції.

Існує декілька підходів до визначення поняття «криптографічна система» ( «криптосистема»). Так, для фахівця з організації захисту інформації найбільш зручним є нормативно-правовий підхід. Фахівець в області криптографії , звісно, віддасть перевагу визначенню, що має строгу математичну формалізацію. В свою чергу, розробник засобів КЗІ та криптосистем буде орієнтуватися на визначення, засноване на принципах побудови й функціонування систем.

Отже, для нас з Вами представляє інтерес визначення, що запропоноване у нормативно-правових актах України у галузі КЗІ. Саме це визначення ми і розглядали на першій лекції.

Криптографічна система – це сукупність засобів КЗІ, необхідної ключової, нормативної, експлуатаційної, а також іншої документації (у тому числі такої, що визначає заходи безпеки), використання яких забезпечує належний рівень захищеності інформації, що обробляється, зберігається та (або) передається.

Мова йде про функціональний порядок та технічну структуру, що визначає вибір та процедуру взаємодії засобів КЗІ та іншого обладнання, які реалізують методи шифрування та імітозахисту, протоколи генерації, розподілення та змінення (ускладнення) ключової інформації з метою побудови технічної складової захищених інформаційно-телекомунікаційних систем.

Таким чином, тепер можна чітко визначитися з основними напрямами реалізації загроз безпеці криптосистем (тобто витоку та нав’язування інформації), які представляють собою можливі атаки на:

  • криптографічні алгоритми, які реалізовані в засобах КЗІ (математичні властивості криптоалгоритмів);

  • криптографічні протоколи, які реалізовані в засобах КЗІ (функціональні характеристики криптопротоколів);

  • технічну реалізацію методів КЗІ в засобах КЗІ (інженерно-криптографічний та технічний захист інформації);

  • криптографічні протоколи та протоколи захищеного інформаційного обміну, які реалізовані шляхом застосування різних засобів КЗІ (функціональні характеристики криптопротоколів).

Як наслідок, можна зробити висновок, що стійкість криптографічних систем визначається математичними властивостями криптографічних алгоритмів, технічними характеристиками засобів КЗІ та суміжного обладнання, а також функціональними характеристиками криптографічних протоколів, що реалізовані в криптосистемах.

Далі згадаємо поняття системи КЗІ. Система криптографічного захисту інформації – це сукупність органів, підрозділів, груп, діяльність яких спрямована на забезпечення криптографічного захисту інформації, та підприємств, установ і організацій, що розробляють, виробляють, експлуатують та (або) розповсюджують криптосистеми і засоби криптографічного захисту інформації.

У цьому випадку, мова йде вже про функціональний порядок та організаційно-технічну структуру, що визначає вибір та процедуру взаємодії всіх управлінських структур, які необхідні для організації та безпечної експлуатації однієї або декількох криптосистем.

Відповідно, стійкість систем КЗІ визначається стійкістю криптосистем та організаційно-технічними характеристиками порядку побудови, експлуатації та виводу із експлуатації систем КЗІ, а також питанням благонадійності осіб (персоналу), що обслуговує систему.

В рамках нашої лекції ми з Вами розглянемо функціональні та організаційно-технічні характеристики сучасних систем криптографічного захисту інформації, а саме, систем спеціального (або захищеного) зв’язку та систем електронного цифрового підпису.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]