Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EPA_2010_4.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
3.2 Mб
Скачать
      1. Сельсини

У сучасній техніці дуже часто виникає необхідність синхронізації обертання або повороту різних осей механізмів, що знаходяться на значній відстані один від одного, і механічно між собою не зв'язаних. Це завдання найчастіше вирішується за допомогою електричних систем синхронного зв'язку.

Синхронної зв'язком називається такий електричний зв'язок, який забезпечує одночасне обертання або одночасний поворот двох або декількох осей механічно непов'язаних механізмів, що знаходяться на відстані один від одного.

У техніці набули поширення два основних види систем синхронної зв'язку: система електричного валу (синхронного обертання) і система передачі кута (синхронного повороту).

Системи синхронного обертання застосовуються там, де потрібно здійснити синхронне обертання двох або декількох знаходяться на відстані один від одного осей механізмів, що мають значні моменти опору. Синхронне обертання здійснюється за допомогою звичайних електричних машин, найчастіше трифазних асинхронних двигунів з фазним ротором. Обмотки роторів двигунів у цьому випадку з'єднуються один з одним, обмотки статорів живляться від однієї і тієї ж мережі трифазного струму.

Системи синхронного повороту застосовуються для дистанційного управління, регулювання та контролю. Найчастіше синхронний поворот здійснюється за допомогою невеликих індукційних електричних машин - трифазних або однофазних сельсинів.

Трифазні сельсини конструктивно не відрізняються від звичайних асинхронних машин з фазним ротором. Найпростіша трифазна система синхронного зв'язку представляє собою поєднання двох однакових сельсинів: приймача і датчика. Сельсини включаються в мережу змінного струму своїми первинними обмотками, якими можуть бути як обмотки статора, так і обмотки ротора (зазвичай первинної є обмотка статора). Кінці відповідних фаз вторинних обмоток обох сельсинів з'єднуються один з одним (рис. 4.25). Залежно від порядку проходження фаз приймача і датчика сельсини обертаються в одному або різних напрямках.

Рисунок 4.25 – Схема включення Рисунок 4.26 – Схема трифазних сельсинів однофазного контактного сельсина

Найбільше поширення в даний час отримали системи передачі кута, здійснювані за допомогою однофазних сельсинів.

Однофазні сельсини - це зазвичай індукційні машини, які мають однофазну обмотку збудження і трифазну обмотку синхронізації. На рис. 4.26 представлена схема однофазного контактного сельсина з обмоткою збудження на статорі і трифазної обмоткою синхронізації на роторі.

У схемах автоматики використовуються дві принципово відмінні один від одного системи синхронної передачі кута: індикаторна і трансформаторна.

Індикаторна система синхронного повороту застосовується там, де момент опору на веденої осі малий або зовсім відсутній (вісь навантажена стрілкою або шкалою). У індикаторної системі сельсин-приймач самостійно відпрацьовує кут, що задається сельсином-датчиком.

Трансформаторна система синхронного повороту застосовується там, де на веденої осі є значний момент опору. У трансформаторної системі сельсін-приймач відпрацьовує кут, що задається сельсином-датчиком не самостійно, а за допомогою механічно і електрично пов'язаного з ним виконавчого двигуна.

Сельсини випускаються як на промислову частоту 50 Гц, так і на підвищені частоти 400, 500 Гц.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]