Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EPA_2010_4.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
3.2 Mб
Скачать
        1. Тахогенератори постійного струму

Тахогенератори постійного струму - це невеликі генератори постійного струму частіше зі збудженням струму за допомогою постійних магнітів, рідше - з незалежним збудженням (рис. 4.23). Конструктивно вони не відрізняються від звичайних машин постійного струму малої потужності.

Вихідна напруга тахогенератора UГ може бути виражене так само, як і напруга звичайного генератора постійного струму через ЕРС якоря ЕГ, падіння напруги в обмотці якоря IГ rГ і падіння напруги на щітковому контакті UЩ:

(4.15)

д е IГ – струм в обмотці якоря; rГ – опір обмотки якоря.

Рисунок 4.23 – Схема тахогенератора постійного струму з незалежним збудженням

Виразимо ЕРС якоря через магнітний потік Ф и частоту обертання п:

ЕГ = сЕФп, (4.16)

а струм якоря – через напругу на виході UГ і опір навантаження RН :

IГ = UГ/RН , (4.17)

і підставивши (4.16) та (4.17) в (4.15), отримаємо

де сЕ – постійна, що визначається конструктивними параметрами

тахогенератора.

Використовуючи (4.17), знайдемо кінцевий вираз для вихідної напруги:

(4.18)

Якщо знехтувати падінням напруги на щітковому контакті (прийняти UЩ = 0), то вираз (4.18) отримує вигляд

Останнє можна переписати таким чином:

UГ = kn ,

де величина

є крутизною вихідної характеристики тахогенератора.

При Φ = const, rГ = const і RH = const крутизна k є сталою і вихідна характеристика тахогенератора (рис. 4.24) є прямою лінією. У сучасних тахогенераторах постійного струму k знаходиться в межах від 3 до 100 мВ/(об/хв).

Зона

нечутливості

Рисунок 4.24 – Вихідні характеристики тахогенератора постійного струму

Чим більше сЕ, Ф, RH і менше rГ, тим більше крутизна вихідної характеристики. Найбільша крутизна має місце при холостому ході тахогенератора, коли RH   (див. пряму 1 на рис. 4.24):

Чим менше опір навантаження RH, тим менше крутізна вихідної характеристики (див. пряму 2 на рис. 4.24).

Вплив опору щіткового контакту на вихідну характеристику легко встановити, аналізуючи рівність (4.18). При UЩ  0, що буває в реальних тахогенераторах, вихідна характеристика UГ = f (n) перетинає вісь ординат не на початку координат, а в точці U`Г = ΔUЩ/ (1 + rГ/ RH) (см . пряму 3 на рис. 4.24).

За рахунок падіння напруги на щітковому контакті у тахогенераторах постійного струму з'являється зона нечутливості - зона частот обертання від п = 0 до п = nmin, при яких вихідна напруга UГ дорівнює нулю. Межу зони нечутливості легко знайти з виразу (4.18), вважаючи UГ = 0:

З метою зменшення зони нечутливості необхідно ретельно підбирати щітки, щоб вони забезпечували мінімальний падіння напруги ΔUЩ. У звичайних тахогенераторах встановлюють мідно-графітові або срібно-графітові щітки, а в прецизійних тахогенераторах особливо відповідальних систем автоматики - дротяні щітки з срібним, золотим або навіть платиновим покриттям.

Вплив реакції якоря у тахогенераторах постійного струму проявляється у вигляді спотворення вихідної характеристики. проявляється у вигляді спотворення вихідної характеристики. Якщо тахогенератор розрахований так, що він працює на згині характеристики намагнічування, то при малому опорі навантаження RН внаслідок значного струму Іг і його збільшення із зростанням п магнітний потік Φ тахогенератора не залишається постійним. Через розмагнічуючу дію реакції якоря магнітний потік зі збільшенням швидкості зменшується, що призводить до зменшення крутизни k вихідної характеристики, яку можна записати у вигляді

Зменшення потоку Ф призводить до зміни виду вихідної характеристики (див. криву 4 на рис. 4.24) і появі швидкісної амплітудної похибки, яка у сучасних тахогенераторах складає 0,5...3%.-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]