Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
191-210.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
267.76 Кб
Скачать

195.Відновлення деталей залізненням на змінному асиметричному струмі.

Залізніння (осталювання)-один з найбільш перспективних способів електролітичного нарощування

-має такі переваги: високу продуктивність осаджування заліза (пояснюється високим значенням електрохімічного еквівалента і виходом металу); можливість отримувати товсті (до 2 мм і більше) покриття * з високими фізико-механічними властивостями; матеріал для отримання електролітів дешеві та не дефіцитні. Для залізніння застосовують холодні і гарячі, а також сірчано-кислі й хлористі електроліти. Горячі електроліти неекономічні і не зручні в експлуатації; для їх нагрівання потрібна велика витрата пари або електроенергії, вони потребують частого коректування складу її режимів. Холодні електроліти (температура не первищує 40 °С) не мають цих недоліків, але вони менш продуктивні.

Холодне осталювання проводять на асиметричному змінному струмі. Якість покриттів залежить від коефіцієнта асиметрії струму(відношення амплітуд катодного і анодного струмів). Застосування асиметричного струму і змінної полярності струму забезпечує вирівнювання концентрації електроліту в приелектродних шарах, покращує умови для отримання дрібнокристалічної структури, створює умови для інтенсифікації процесу за рахунок підвищення щільності струму і рівномірності осадження покриттів.

196.Визначення коефіцієнтів придатності, змінності та відновлення деталей.

Результати сортування деталей враховуються в дефектувальних відомостях.Дефектувальних відомості є вихідним довідковим матеріалом (інформацією) для встановлення або коригування коефіцієнтів придатності, змінності та відновлення, а їх аналіз служить вихідним положенням для прийняття рішень з планування роботи підприємства, організації матеріально-технічного постачання і т. д. Коефіцієнт придатності (Кг) демонструє, яка частина деталей одного найменування може бути використана повторно без ремонтного впливу при ремонті автомобілів (агрегатів). Коефіцієнт змінності (Кс) демонструє, яка частина деталей одного найменування вимагає заміни при ремонті автомобілів (агрегатів). Коефіцієнт відновлення (Кв) характеризує частину деталей одного найменування, які слід відновлювати. Обробка інформації, відображеної в дефектувальних відомостях, дозволить визначити маршрутні коефіцієнти відновлення деталей. Технічні вимоги на дефектацию деталей розробляються заводами-виробниками автомобілів (агрегатів) або науково-дослідними організаціями, які ліквідують неясність і питально інформації про автомобілі зарубіжних виробників. З її робочого креслення отримують загальні відомості про деталі, вони включають в себе: ескіз деталі із зазначенням місць розташування дефектів; основні розміри деталі; матеріал і твердість основних поверхонь.

197.Сортування деталей за результатами дефекації .Написати формули коефіцієнтів придатності, змінності та відновлення.

Деталі після миття і очищення від забрудненьвідповідно до технологічного процесупіддаються дефектації, тобто контролю з метою виявлення дефектів. Дефект - це всякі відхилення параметрівдеталей від величини, встановленимитехнічними умовами чи робочим кресленням. Основні завдання дефектації: Контроль деталі для визначення її технічногостану; Сортування деталей на 3 групи: 1. Придатні для подальшої експлуатації; 2. непридатні; 3. Підлягають відновленню; Накопичення інформації про результатидефектации з метою вдосконалення тех.процесів; Сортування деталей за маршрутамивідновлення. Результати дефектації маркуютьфарбами (червоною, жовтою та зеленою).

Kг=nг/N; Kв = nв/N; Kсм= nсм/N,

где nг, nв, nсм - соответственно число одноименных годных деталей, требующих восстановления, и негодных деталей; N- число одноименных деталей всей рассматриваемой партии.