Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
16,17,18,19, 2003.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
77.82 Кб
Скачать

16.1 Стратегія логістики і логістичне управління.

Логістична стратегія – це довгострокове, якісно визначене направлення розвитку логістики, що стосується форм та засобів її реалізації у фірмі, між функціональної та міжорганізаційної координації та інтеграції, сформульоване вищим менеджментом компанії в залежності з корпоративними цілями; – вона направлена на оптимізацію ресурсів компанії при управлінні основними і супутніми потоками. При цьому стратегічні цілі задаються з допомогою ключових комплексних показників ефективності логістики. В результаті логістична стратегія може бути побудована на основі екстремізації (максимізації/мінімізації одного чи декількох ключових показників – багатокритеріальна задача оптимізації) для оцінки ефективності фактичної або потенційної ефективності.

логістичне управління є головною підсистемою загальної системи управління підприємством і спрямоване на досягнення стратегічних і тактичних цілей розвитку підприємства. Реалізації стратегічних цілей підприємства сприяє логістичне управління інвестиційною, інноваційною, виробничою, фінансовою, кадровою та інформаційною сферами діяльності, а тактичних – логістичне управління всіма потоковими процесами в ланцюзі «закупівля ресурсів – транспортування – виробництво – складування – реалізація – сервісне обслуговування кінцевих споживачів».

Будучи важливою складовою механізмів розширеного відтворення, логістичне управління спрямоване на узгодження економічних інтересів безпосередніх і опосередкованих учасників підприємницьких процесів шляхом найефективнішого використання наявних на певному історичному етапі розвитку суспільного виробництва ресурсів. Загальна мета логістичного управління полягає в реалізації й узгодженні економічних інтересів безпосередніх і опосередкованих учасників підприємницьких процесів шляхом найефективнішого використання ресурсів в існуючих на певному історичному етапі умовах господарювання.

17,1.Спеціалізація виробництва і логістика постачання

Спеціалізація виробництва, форма суспільного поділу праці, що виражається в поділі старих і формуванні нових галузей виробництва, а також в розподілі праці всередині галузей.  Спеціалізація виробництва проявляється посиленням суспільного характеру виробництва. Науково-технічний прогрес і зростання масштабів виробництва - найважливіші чинники поглиблення спеціалізації. У залежності від того, яка з цих груп виробництв виділяється в самостійну галузь, розрізняються три основних види з пеціалізація виробництва: предметна, подетальна, технологічна (стадійна). При предметній формі спеціалізації підприємства галузі зосереджують свою діяльність на окремих предметах. При Подетальна (повузлової) формі спеціалізації підприємства галузі зосереджують свою діяльність на виробництво окремих деталей або вузлів готового продукту, придатного до самостійного споживання. Технологічна (повузлова) форма спеціалізації передбачає зосередження діяльності підприємств на виробництві однієї або кількох фаз виробництва готового продукту, придатного до самостійного споживання

Процес спеціалізації має певний рівень. Рівень спеціалізації виробництва характеризується для різних її форм і різноманітних поєднань наступними показниками. 1. Питома вага виробленої продукції спеціалізованими підприємствами в загальному обсязі виробництва продукції галузі: 2. Питома вага спеціалізованих підприємств у загальній кількості підприємств галузі. 3. Кількість вироблених видів продукції на підприємстві галузі (номенклатура). 4. Кількість і частка технологічно однорідних груп продукції в загальному обсязі виробництва. 5. Питома вага спеціалізованого обладнання в загальному парку машин.

Логістика постачання -  галузь логістики, спрямована на задоволення потреб виробництва у сировині, матеріалах,напівфабрикатах з максимально можливою ефективністю.

Основна мета логістики постачання полягае у задоволенні потреб виробництва у сировині, матеріалах, напівфабрикатах з мак-симально можливою ефективністю (Кальченко, 2000). Базовыми заеданиями логістики постачання е:

1) встановлення оптимальних термінів постачання сировини і комплектуючих виробів;

2) забезпечення точного співвідношення між кількістю поставок готово!' продукції та потребами в них;

3) дотримання вимог виробництва щодо якості сировини та комплектуючих.

Реалізація поставлено!' мети та завдань логістики постачання досягаеться шляхом виконання ряду функцій.

1) Організація пошуку та закупівля необхідних матеріалів від-повідноїякості та за мінімальними цінами.

2) Аналіз ціни товарів, що купуються.

3) Дослідження транспортних витрат.

4) Здійснення руху сировини, матеріалів, комплектуючих і запа-сних частин зринку закупівель до складів підприємства.

Для ефективного функціонування логістики постачання необ-хідно скласти план, який забезпечував би узгодженість дій усіх від-ділів і відповідальних осіб підприємства щодо вирішення таких за-вдань (Кальченко, 2000):

• визначення потреби, розрахунок кількості матеріалів, що за-мовляються;

• узгодження ціни і підписання договору;

• визначення методу закупівель;

• встановлення нагляду за кількістю, якістю та термінами по-ставок;

• організація розміщення товарів на складі.

Якісне планування та інформаційне обслуговування логістики постачання вирішує також проблему врівноваження протиріччя між необхідністю безперервного забезпечення виробництва і міні-мізацією складських запасів.

У процесі планування закупівель необхідно визначити:

1) матеріали, що потрібні;

2) матеріали, що будуть потрібні для виробництва продукту;

3) час, коли виникне потреба в продукті;

4) можливості постачальників, що пропонують продукцию до продажу;

5) площі складських приміщень;

6) витрати із закупівлі;

7) можливості організації виробництва на своему підприємстві. Існує багато методик визначення кількості матеріалів необхід-

ної для виробництва продукції, та періодичності її одержання від постачальників. Усі методики вимагають інформації про те, як ви-користовувалися аналогічні матеріали в минулому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]