Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-84.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
520.66 Кб
Скачать

62. Страхування підприємницької діяльності в промисловості

Страхування ісущества підприємств як вид страхування забезпечує страховий захист від пошкодження та загибелі майна внаслідок пожежі, удару блискавки, займання газу та ін За додатковим договором страхування можуть бути застраховані можливі збитки внаслідок таких причин: 1) стихійного лиха - землетрусу, бурі, смерчу, повені, селевих потоків, тривалих снігопадів, граду, гірських зрушень тощо; 2) вибуху парових котлів, газосховищ, газопроводів, машин, агрегатів та інших аналогічних об'єктів; 3) пошкодження застрахованого майна в результаті аварії водопроводу, каналізаційної та опалювальної системи, систем гасіння пожежі, аварії електричної системи та впливу електричного струму; 4) крадіжки зі зломом і грабежу.

Чинне законодавство забороняє виплату страхових відшкодувань, що перевищує реальну вартість застрахованого об'єкта. Також не повинно бути паралельно двох однакових договорів страхування. Страхове відшкодування буде виплачено тільки в 1 випадку (якщо воно перевищує реальну вартість). Для контролю за реальністю настання страхового випадку та запобігання подвійного страхування необхідно надання оригіналів примірників про настання страхового випадку в страхову компанію. Страхова компанія має право на регресивний ризик винуватців страхового випадку.

Страхова сума визначається страховиком за погодженням із страхувальником з урахуванням особливостей конкретного об'єкта страхування. Основою для визначення страхової суми є дійсна вартість застрахованого майна на момент підписання договору, яка визначається оп балансової вартості та вартістю придбання за винятком зносу. Майно може бути застраховане і за відновленою вартістю, яка визначається: - Для будівель і споруд - за вартістю будівництва будівлі (споруди) з урахуванням зносу та експлуатаційно-технічного стану;

- Для обладнання, машин, інвентаря - відповідно з сумою, необхідної для придбання аналогічних предметів;

- Для товарів власного виробництва - на підставі витрат виробництва, але не вище ціни їх реалізації.

Страхове відшкодування виплачується: - У випадку повної загибелі майна - у розмірі дійсної (відновленої) вартості за вирахуванням зносу та вартості залишків майна, придатного для подальшого використання, але в межах страхової суми;

- У разі часткового пошкодження майна - у розмірі різниці між заявленою страхової суми та вартістю залишків майна, придатних для подальшого використання, а при страхуванні за відновленою вартістю - в розмірі витрат на його відновлення, але не більше страхової суми.

Виплата страхового відшкодування не проводиться, якщо страхувальнику відшкодовують збитки треті особи. Страховик зобов'язаний виплатити відшкодування в розмірі різниці між сумою збитків та сумою, відшкодованої третіми особами.

Закон України "Про страхування" визначає, що об'єктами страхування можуть виступати три групи майнових інтересів:

1) пов'язані з життям, здоров'ям, працездатністю та додатковою пенсією страхувальника або застрахованої особи (особисте страхування); 2) пов'язані з володінням, користуванням, розпорядженням майном (майнове страхування); 3) пов'язані з відшкодуванням страхувальником заподіяної ним шкоди фізичній особі або її майну, а також шкоди, заподіяної юридичній особі (страхування відповідальності).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]