Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-84.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
520.66 Кб
Скачать

57. Страхування водних транспортних засобів, морське страхування.

Страхування суден торгового флоту

У коло питань морського страхування входять страхування морських суден (корпусу та оснащення перевізних та інших плавзасобів), страхування карго (перевезених вантажів) та страхування відповідальності судновласників. Страхування карго носить також назву транспортного страхування вантажів. Широкий розвиток в останні роки контейнерних перевезень призвело до виділення в самостійний вид страхування контейнерів.

Виходячи із загальноприйнятої практики страхові компанії приймають на страхування будь-який суспільний інтерес, пов'язаний з експлуатацією судна від будь-яких випадковостей і небезпек під час плавання або в період будівництва судна.

• За умовами з відповідальністю за загибель або пошкодження відшкодуванню підлягають:

а) збитки від пошкоджень або фактичної або конструктивної повної загибелі судна внаслідок вогню, блискавки, бурі, вихору, та інших стихійних лих, катастрофи, посадки судна на мілину, зіткнення суден між собою або з усякими нерухомими чи плавучими предметами, включаючи лід, або внаслідок того, що судно перекинеться або затоне, а також внаслідок нещасних випадків при навантаженні, укладанні і вивантаження вантажу або при прийомі палива, вибуху на борту судна чи поза ним, вибуху котлів, поломки валів, прихованого дефекту корпусу, машин і котлів, недбалості або помилки капітана, механіка чи інших членів команди або лоцмана;

б) збитки від пошкодження судна внаслідок заходів, прийнятих для рятування або гасіння пожежі;

в) збитки від пропажі судна без вісті;

г) збитки, внески та витрати по загальній аварії;

д) збитки, які судновласник зобов'язаний відшкодувати власнику іншого судна внаслідок зіткнення суден;

е) всі необхідні і доцільно здійснені витрати по порятунку судна, по зменшенню збитку та встановленню його розміру, якщо збиток відшкодовується за умовами страхування.

За цих умов збитки від пошкодження відшкодовуються із застосуванням 3%-ної франшизи, тобто збитки не підлягають відшкодуванню, якщо не досягли 3% страхової суми. Збитки від пошкоджень відшкодовуються без франшизи тільки в тих випадках, коли їх причинами з'явилися крах, зіткнення з іншим судном, посадка на мілину, пожежа або вибух на судні, а також за наявності загальної аварії. Збитки від повної загибелі судна у всіх випадках відшкодовуються без франшизи.

• Умови без відповідальності за пошкодження, крім випадків катастрофи за обсягом відповідальності страховика більш обмежені. При цьому ж переліку ризиків збитки від повної загибелі судна відшкодовуються повністю, а збитки від пошкоджень - тільки в тих випадках, якщо вони стали наслідком аварії судна (посадки його на мілину, пожежі або вибуху на борту судна, зіткнення з іншим судном або з будь-нерухомим або плавучим предметом, включаючи лід, або внаслідок заходів, прийнятих для рятування або гасіння пожежі).

• Умова без відповідальності за приватну аварію передбачає відшкодування збитків від повної фактичної або конструктивної загибелі судна з причин, викладених вище в п. а) попереднього умови; збитків від пропажі судна без вісті; збитків, що відносяться до загальної аварії, однак тільки в тих випадках, коли збитки заподіяні обладнання, механізмів, машин і казанів, але не корпусу судна і керма; відшкодовуються також збитки, завдані гасінням пожежі або зіткненням з іншими суднами під час рятувальних робіт, відшкодовуються витрати з порятунку судна, по зменшенню збитку та по встановленню його розміру, якщо збиток відшкодовується за умовами страхування. • Умова з відповідальністю тільки за повну загибель судна, включаючи витрати по порятунку, передбачає відшкодування збитків від повної загибелі (фактичної або конструктивної), пропажі судна без вести, відшкодування витрат з порятунку судна. • Умова з відповідальністю тільки за повну загибель судна передбачає відшкодування збитків лише від повної (фактичної чи конструктивної) загибелі судна, внаслідок небезпек, перерахованих вище, і від зникнення судна безвісти. • Укладення договору страхування судів відбувається на підставі письмової заяви страхувальника, в якому мають бути повідомлені докладні відомості про судно, об'єкт страхування, його тип, назву, рік будівництва та інші дані, що характеризують судно; страхова сума, яка не може бути вище страхової вартості, тобто дійсної вартості судна до початку страхування; зазначаються бажані умови страхування, період страхування судна - на певний термін або рейс. У першому випадку вказується, крім терміну, передбачуваний район плавання, в другому - порти заходу судна.

Страховою премією називається плата, яку страховик стягує за страхування (прийняття на себе відповідальності за можливе пошкодження або загибель судна); сума страхової премії утворюється від множення ставки премії на страхову суму (сума, яка позначається у договорі страхування і яка не може бути вище дійсної вартості судна на момент страхування). Тарифна або договірна ставка премії є плата за страхування, виражена в сотих чи тисячних частках страхової суми (у відсотках або проміллях від страхової суми).

Страхування карго

Сучасна зовнішня торгівля і морські перевезення не можуть обходитися без страхування. У більшості випадків договір страхування є невід'ємною частиною торговельної угоди. Найбільш поширені чотири основних типи торгових угод, що позначаються абревіатурами: СИФ, КАФ, ФОБ і ФАС. • Угода СИФ Це особливий вид контракту, в якому на спеціальних підставах вирішуються основні питання купівлі - продажу: момент переходу на покупця ризику випадкової загибелі, пошкодження або передачі товару, сумлінного дії продавця; порядок розрахунків та інші питання.

Угоди КАФ По угоді КАФ продавець повинен укласти за свій рахунок договір морського перевезення до місця призначення, зазначеного в контракті, і доставити вантаж на борт судна. Обов'язок страхування лежить на покупцеві. • Угоди ФОБ За умовами цього виду угод продавець зобов'язаний завантажити товар на борт судна, яке повинен зафрахтувати покупець. Він же повинен застрахувати товар на час перевезення, зазвичай від внутрішнього пункту до порту навантаження і далі до кінцевого пункту призначення.

Угоди ФАС судна» ФОБ продавець зобов'язаний завантажити вантаж на судно і товар переходить на ризик покупця з моменту перетину борту судна, а по угоді ФАС продавець доставляє вантаж на причал до борту судна і подальша відповідальність за вантаж з нього знімається.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]