Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-84.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
520.66 Кб
Скачать

60. Місце страхування в страховому захисті підприємництва.

Страхування тісно пов'язане з підприємницькою ді¬яльністю, яка неможлива без ризику. При допомозі стра¬хування створюються деякі фінансові гарантії стабільності й прибутковості виробництва. У випадку настання різного роду несприятливих ситуацій, в які рано чи пізно певною мірою потрапляє кожна підприємницька структура, стра¬хування є не тільки спосіб захисту господарства від різного роду руйнівних стихійних чинників, а й засіб подолання несприятливих періодів в економічній ринковій кон'юнктурі.

Для підприємця виключного значення набуває стра¬хування від політичних ризиків, комерційних, правових, технічних небезпек. Воно ж сприяє упорядкуванню фінансових і юридичних взаємозв'язків між різними суб'єктами ринку

Враховуючи, що метою будь-якої підприємницької діяльності є одержання прибутку, особливо велике значення набуває страхування від можливої Його втрати або неодержання передбачуваних доходів.

Прийнято вважати, що фактори, які викликають втрати (неодержання) прибутку, зумовлюються двома групами причин. До першої відносяться різні порушен¬ня нормального виробничого процесу внаслідок сти¬хійних чинників, аварій та інших непередбачуваних подій. До другої групи відносять зміну ринкової кон'юнктури, погіршення або ж порушення умов виконання контрактів постачальниками, чи відмову споживачів від замовленої продукції (послуг).

Прибуткова підприємницька діяльність передбачає постійне оновлення основних активів, впровадження нових технологій, заміну традиційних матеріалів нови¬ми, тощо. Іншими словами, неможливо вистояти в кон¬курентній боротьбі без пошуків невикористаних резервів підвищення ефективності виробництва, а, значить, без розумного ризику. Звичайно, при цьому дуже вірогідні й втрати. Страхування від них може стати важливою підтримкою підприємців в. освоєнні ними досягнень на¬уково-технічного прогресу.

В умовах становлення ринкової економіки саме стра¬хування все більше стає об'єктом комерційної діяльності. Страховик, беручи на себе відповідальність за певні матеріальні активи чи господарські операції, тим самим ризикує сам. Тому він не може братися за деякі види страхування, яким властива підвищена небезпека, по¬в'язана з крупними ризиками. Однак, багато з них мо¬жуть стати об'єктами взаємного страхування (не на комерційних засадах).

З розширенням ринкових форм господарювання буде посилюватись потреба страхового захисту підприєм¬ницьких структур, які до того ж значної зростуть кіль¬кісно. Разом з тим можливості їх страхування будуть також розвиватись, що зумовлено зміцненням фінансо¬вого становища страховиків.

61. Різновиди страхування підприємницьких ризиків

Підприємницькі ризики виникають у процесі здійснення підприємницької діяльності. Незважаючи на те, що більшість з цих ризиків покриваються традиційними видами страхуван-ня, підприємницька діяльність вимагає підвищеної уваги до комплексного і цільового страхового захисту.

Тому в практиці страхування деяких зарубіжних країн страхування підприємницьких ризиків розглядається як окре-мий блок страхового захисту, розроблений ряд спеціальних схем страхування, а також комплексні поліси покриття таких ризиків.

Усі види страхування, пов’язані зі страховим захистом підприємницької діяльності, можна поділити у відповідності зі стадіями обігу коштів у процесі товарного виробництва.

Перша стадія пов’язана з інвестуванням капіталу, яке мо-же бути здійснене в основні й оборотні кошти, науково-технічну продукцію, а також у цінні папери.

На другій стадії страховий захист підприємця може бути забезпечений різними видами страхування майна, що гаранту-ють компенсацію збитку від різних стихійних лих. Тут здійснюється також страхування на випадок перерви у госпо-дарській діяльності у зв’язку з аваріями й іншими небажаними подіями, що забезпечує захист від непрямих втрат, пов’язаних з припиненням випуску продукції і додаткових витрат по відновленню виробництва.

На третій стадії здійснюється страхування ризику неплатежу, експортних кредитів і т.ін.

Нині у практиці страхування існують дві точки зору на підприємницькі ризики. Перша полягає в тому, що підприємницький ризик ототожнюється з фінансовим, тобто ризиком втрати грошей. Відповідно до другої точки зору ці ри-зики розглядаються широко і до них включаються будь-які ризики, що виникають у господарській діяльності.

Останнім часом превалює друга точка зору. У додатку 5 наводиться укрупнена схема видів страхування і страхових підприємницьких ризиків [7].

З цього погляду до страхування підприємницьких ризиків відносять всі ризикові види страхування і виключають нако-пичувальне страхування, страхування майна приватних осіб і деякі види страхування відповідальності. При цьому у зв’язку з великою кількістю ризиків, які супроводжують підприємницьку діяльність, їх можуть покривати різні види страхування, що об’єднують сукупності ризиків у класи за ти-ми або іншими ознаками класифікації, а саме:

• морське страхування;

• різні види страхування майна юридичних осіб;

• страхування від втрати прибутку внаслідок при зупи-нення виробництва або комерційної діяльності (не-прямі збитки);

• страхування відповідальності товаровиробника;

• страхування професійної відповідальності;

• страхування продукції підприємства;

• страхування недопоставки і недопродажу продукції;

• страхування кредитів (страхування неповернення кредиту, відповідальності позичальника);

• страхування від невиконання фінансових зобов’язань;

• страхування технічних ризиків (будівельно-монтаж-них, експлуатаційних, ризиків нової техніки і техно-логій);

• страхування працівників підприємств від розкрадань і розтрат;

• страхування інвестицій;

• страхування від втрат, пов’язаних з непередбаченим при зупиненням виробничого або торговельного проце-су (шомаж);

• страхування працівників підприємства від нещасного випадку, а також страхування низки інших ризиків, що супроводжують підприємницьку діяльність.

Об’єкти страхування мають комплексний характер, тому що належать до різних галузей і підгалузей страхування: стра-хування майна юридичних осіб, технічних ризиків, збитків внаслідок перерви у виробництві, відповідальності товарови-робника, інвестицій, невиконання фінансових зобов’язань, втрати прибутку, працівників підприємства.

Страхування технічних ризиків

Особливе значення серед підприємницьких ризиків посідають технічні ризики. Ця область страхування, пов’язана з основними виробничими фондами, виникла у зв’язку з технічним прогресом, бурхливим будівництвом, появою складних дорогих промислових технологій.

Під страхуванням технічних ризиків розуміються на-ступні види страхування:

• будівельно-монтажних робіт;

• машин у промисловій сфері;

• пересувного устаткування (у тому числі бурові установки);

• електронного устаткування;

• інженерних споруд (причалів, дамб, стапелів та ін.). Особливо поширене страхування будівельно-монтажних

робіт (СМР), об’єктами якого є будинки, споруди, машини, за-пасні частини до них, матеріали та інше майно, призначене для будівництва та монтажу і знаходиться на будівельному май-данчику, зазначенні в договорі страхування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]