Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді до ДПА-2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
216.58 Кб
Скачать

1. Відповідь: б

У травні 1919 р. Польща розпочала наступ по всьому фронту. Українська Галицька армія поступалася полякам і відступила на схід. У тил українським воякам вдарили румунські війська. УГА опинилась затиснутою біля Чорткова на південному сході Галичини. У цей критичний момент президентові Є. Петрушевичу було надано надзвичайні права диктатора. Він навів порядок у військах і припинив анархію. Галицька армія у червні 1919 р. провела Чортківську наступальну операцію, що ввійшла в історію під назвою Чортківська офензіва (прорив, наступ), та заволоділа Тернополем, а згодом Ожидовом і Белзцем. Але наступальні бої вичерпали останні сили галичан, вони постійно відчували брак набоїв та зброї. УГА перейшла до оборони.

(Дод. див.: Кульчицький С. В., Шаповал Ю. І. Новітня історія України. С. 114—115, карта на с 119; Турченко Ф. Г., Панченко П. П., Тимченко С. М. Новітня історія України. С 144).

2. Відповідь: а

Після XX з’їзду КПРС розпочалася лібералізація суспільного життя. Проте цей процес носив суперечливий характер. Саме за таких умов зароджується опозиційний, дисидентський рух. Одною з перших дисидентських організацій була УРСС (1958-1961). Прихід до влади П. Шелеста відбувся за рікта декілька місяців до усунення М. Хрущова від влади у липні 1963 р.

(Дод. див.: Кульчицький С. В., Шаповал Ю. І. Новітня історія України. С. 116, 143, 180; Турченко Ф. Г., Панченко П. П., Тимченко С. М. Новітня історія України. С 124-126, 158,171).

3. Відповідь: а

Фота за варіантом А ілюструє офіційну святкову демонстрацію. Один з транспарантів на будинку закликає до гідної зустрічі XXVII з’їзду КПРС, якій відбувся у лютому 1986 року. На одному з транспарантів, що тримають демонстранти, написано «50 років стаханівському руху». Він розпочався v 1935 році, відповідно демонстрація відбувалася у 1985 році.

(Дод. див.: Кульчицький С. В., Шаловал Ю. І. Новітня історія України. С 223. 'Гурченко Ф. Г, Панченко II. П., Тимченко С. М. Новітня історія України. С. 218).

4. Відповідь: б

Кобзарів та лірників зібрали (майже 300 співців) на олімпіаду у Харкові. Більшість серед них люди похилого віку та інваліди. Усіх було заарештовано і розстріляно, а кобзу і бандуру було оголошено керівником ідеологічних служб ЦК КП(б)У А. Хвилею «класово ворожим» інструментом, ос--кільки вони «орієнтують музичний фронт на часи гетьманів та козацької романтики».

(Дод. див.: Кульчицький С. В., Шаповал Ю. І. Новітня історія України. С 266; Турченко Ф. Г, Панченко П. П., Тимченко С. М. Новітня історія України. С 309).

5. Відповідь: г

Верховна Рада УРСР прийняла Акт проголошення незалежності України через три дні після провалу державного перевороту в СРСР. Ключові фрази документа: «державний переворот в СРСР», «Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки проголошує незалежність України».

(Дод. див.: Кульчицький С. В., Шаповал Ю. І. Новітня історія України. С. 246-247; Турченко Ф. Г., Панченко П. П., Тимченко С. М. Новітня історія України. С 263—267).

Відповіді на завдання 6—7