Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді до ДПА-2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
216.58 Кб
Скачать

2. Відповідь: б

Треба пам’ятати, що аварія на Чорнобильській АЕС відбулася у 1986 році, утворення Народного руху за перебудову — в 1989 році, утворення СНД — у 1991 році.

(Дод. див.: Кульчицький С. В., Шаповал Ю. І. Новітня історія України. С 226,235,251; Турченко Ф. Г., Панченко П. П., Тимченко С. М. Новітня історія України. С. 241—242, 268).

3. Відповідь: а

У 1965 р. прокотилася хвиля арештів: у Києві, Одесі, Львові, Тернополі, Івано-Франківську було заарештовано діячів культури. Преса ці арешти замовчувала. 4 вересня 1965 р. під час перегляду в кінотеатрі «Україна» в Києві фільму «Тіні забутих предків» група інтелігенції організувала акцію протесту проти арештів інакодумців.

(Дод. див.: Кульчицький С. В., Шаповал Ю. І. Новітня історія України. С 194; Турченко Ф. Г., Панченко П. П., Тимченко С. М. Новітня історія України. С 190).

4. Відповідь: г

Три плакати (А, Б, В) виконано в одному стилі й належать вони до періоду Великої Вітчизняної війни.

(Дод. див.: Кульчицький С. В., Шаповал Ю. І. Новітня історія України. § 16, 20; Турченко Ф. Г. Новітня історія України. § 49).

5. Відповідь: г

У травні 1919 року було опубліковано декрет РНК УСРР «Про знесення з майданів та вулиць пам’ятників, збудованих царям та царським посіпакам».

(Дод. див.: Кульчицысий С. В., Шаповал Ю. І. Новітня історія України. С. 162: Турченко Ф. Г. Новітня історія України. С. 203).

Відповіді на завдання 6—7

6. Відповідь: б, г

Завданням радянської влади в цей період було здійснення «культурної революції», тобто перемога у свідомості людей ідей соціалізму й комунізму. Для цього використовували різні засоби впливу: засоби масової інформації, освіту, літературу та мистецтво. Національна інтелігенція, творчість якої не вписувалася у визначені напрями діяльності, піддавалася репресіям.

(Дод. див.: Кульчицький С. В., Шаповал Ю. І. Новітня історія України. § 20; Турченко Ф. Г Новітня історія України. § 60).

7. Відповідь: б, г

Сільське господарство республіки перетворилося на експериментальний майданчик для реалізації хрущовських реформ. У 1958 р. було ліквідовано машинно-тракторні станції (МТС). Колгоспам дали можливість на пільгових умовах купити сільськогосподарську техніку з розформованих МТС. Ініційоване М. Хрущовим збільшення посівів кукурудзи призвело до скорочення посівів ярової пшениці більше ніж у три рази. Внаслідок цього стала гостро відчуватися нестача хліба. Наприкінці 50-х років було здійснено третю спробу укрупнення колгоспів. Під час цієї кампанії відбувалася ліквідація так званих неперспективних сіл, проводило-’ ся перетворення колгоспів на радгоспи, тобто на господарства, що були у власності держави. Селяни ставали найманими працівниками таких сільськогосподарських «підприємств».

(Дод. див.: Кульчицький С. В., Шаповал Ю. І. Новітня історія України. С 132-134; Турченко Ф. Г., Панченко П. П., Тимченко С. М. Новітня історія України. С 140).

Відповідь на завдання 8

8. Відповідь: а, в, ж

Володимир Кирилович Винниченко (27.07.1880— 6.03.1951) — видатний український письменник та політичний діяч. В. Винниченко очолював Генеральний секретаріат — перший уряд незалежної України. Обирався заступником голови Центральної Ради, очолював українську делегацію на переговорах з Тимчасовим урядом, брав участь у розробленні всіх чотирьох універсалів. Підготовлені ним документи відрізнялись від інших мовою, добре зрозумілою людям, що були захоплені революційною ідеєю. У серпні 1918 року Винниченко очолив опозиційний до гетьманського режиму Павла Скоропадського Український національний союз, рішуче наполягав на відновленні У HP, створенні її найвищого органу — Директорії, головою якої став у листопаді 1918 р. Повернувшись до Відня, Винниченко виступав з критикою національної і соціальної політики РКП(б). Він продовжував уважно стежити за подіями в СРСР, займався літературною творчістю, живописом. Під час німецької окупації Франції Володимира Кириловича було кинуто до концтабору за відмову співпрацювати з нацистами. По закінченні війни він закликав до загального роззброєння та мирного співіснування народів світу. Помер Володимир Винниченко 6 березня 1951 p., похований у французькому місті Мужен.

(Дод. див.: Кульчицький С. В., Шаповал Ю. І. Новітня історія України. С 95; Турченко Ф. Г. Новітня історія України. С. 125).

Відповідь на завдання 9

Ідеться про Народний рух України за перебудову.

Відповідь на завдання 10

У документі розповідається про те, як німці готували знищення євреїв, про Настрої, які панували серед людей, про причини непоінформованості їх про ставлення окупантів до євреїв. Особливу увагу приділено систематичному і планомірному знищенню єврейського населення. Ця політика дістала назву - Голокост (у перекладі з стародавньої грецької «знищення вогнем», «жертвоприношення»‘). Після приходу до влади гітлерівці проголосили, що кожен єврей - ворог Німеччини. Швидке просування німецьких військ вглиб України поставило перед мирним населенням, зокрема і єврейським, питання: кинути все і тікати від окупантів, чи піти на ризик і залишитися? Люди були пов’язані майном, нерухомістю, не могли покинути родичів похилого віку та хворих батьків. Значна кількість людей, зокрема і єврейські сім’ї, навіть не намагалися евакуюватися. В Україні масові вбивства євреїв розпочалися у Житомирі. Гітлерівці зробили перепис євреїв і за списками почали вивозити їх за місто, де розстрілювали і скидали в рови. Згодом досвід масових страт євреїв фашисти використовували в інших містах України. Одним із найжорстокіших актів гено-циду^проти єврейського населення в Україні вважається масовий розстріл у Бабиному Яру наприкінці вересня 1941 року у Києві.

Варіант № 6

Відповіді на завдання 1 —5