Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді до ДПА-2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
216.58 Кб
Скачать

1. Відповідь: в

Черкаську область утворено 7 січня 1954 р. Кримську область передано зі складу РРСФР до УРСР 19 лютого 1954 р.

(Дод. див.: Кульчицький С. В., Шаповал Ю. І. Новітня історія України. Карта с 161).

2. Відповідь: г

Треба пам’ятати, що 27 січня (9 лютого) 1918 р. між УНР і державами німецько-австрійського блоку (країнами Четверного союзу) було підписано мирний договір.

«Акт злуки» ЗУНР і УНР підписано 22 січня 1919 р. Другий зимовий похід — це партизанський рейд окремих підрозділів військ УНР тилами Червоної армії, який розпочався 6 грудня 1919 р.

(Дод. див.: Кульчицький С. В., Шаповал Ю. І. Новітня історія України. С 71,116, 139; Турченко Ф. Г., Панченко П. П., Тимченко С. М. Новітня історія України. С 105, 139, 160).

3. Відповідь: в

Аналізуючи фото як джерело інформації, треба наголосити, що варіант А ілюструє ялтинську конференцію (лютий 1945 p.), де зустрілися керівники СРСР, Великої Британії та США; варіант Б присвячено визволенню Києва, який було звільнено 6 листопада 1943 p.; варіант В ілюструє рух радянських військ на Львів, який було звільнено 27 липня 1944 р. під час Львівсько-Сандомирської військової операції Радянської армії; варіант Г — парад Перемоги у Москві 24 червня 1945 р.

(Дод. див.: Кульчицький С. В., Шаповал Ю. І. Новітня історія України. § 7, с 49).

4. Відповідь: г

Треба пам’ятати, що під час Голодомору 1932—1933 pp. М. Скрипник покінчив життя самогубством у 1933 році в умовах кампанії зі звинувачення в націоналістичних ухилах.

(Дод. див.: Кульчицький С. В., Шаповал Ю. І. Новітня історія України. § 58, с. 296).

5. Відповідь: а

Треба пам'ятати, що І. Дзюба надіслав свою працю до ЦК КПУ в грудні 1965 р. У лютому 1972 р. політбюро прийняло спеціальну постанову щодо книги «Інтернаціонаїізм чи русифікація?», уривок з якої наведено у збірнику завдань для ДПА з історії України.

(Дод. див.: Кульчицький С. В., Шаповал Ю. І. Новітня історія України. § 21, с 195 — 196; ‘Гурченко Ф. Г., Панченко П. П., Тимченко С. М. Новітня історія України. § 23, с. 159).

Відповіді на завдання 6—7

6. Відповідь: г, д

У період застою реальні доходи населення виросли майже вдвічі. За умов фіксованих цін на споживчу продукцію та незначне її зростання посилювався дефіцит на ті чи інші товари.

(Дод. див.: Кульчицький С. В., Шаповал Ю. І. Новітня історія України. § 20, 22; Турченко Ф. Г., Ланченко П. П., Тимченко С, М. Новітня історія України. § 26, 27).

7. Відповідь: б, г

На початку 1919 р. сутність політичного курсу більшовиків полягала у руйнації наявної в Україні економічної системи, що ґрунтувалася на товарно-грошових відносинах та заміні її прямим товарообміном. Така політика дістала в Росії назву «воєнного комунізму» та почала запроваджуватися більшовиками в Україні ще з кінця 1918 р.

(Дод. див.: Кульчицький С. В., Шаповал Ю. І. Новітня історія України. § 10, с 128; Турченко Ф. Г. Новітня історія України. § ЗО, с.147-148)’.

Відповідь на завдання 8

8. Відповідь: б, г

У 1956 р. у березневому номері журналу «Дніпро» було опубліковано «Зачаровану Десну» О. Довженка. Це автобіографічний твір, спогади письменника про дитинство, своєрідна енциклопедія сільського життя України кінця XIX— початку XX ст. На всесвітній виставці у Брюсселі в 1958 р. 117 відомих кінознавців і кінокритиків із 20 країн, добираючи 12 найкращих фільмів усіх часів і народів, назвали «Землю» О. Довженка. Це фільм, у якому О. Довженко звернувся до трьох одвічних загальнолюдських тем: життя і смерть, людина і земля, старе і нове.

(Дод. див.: Кульчицький СВ., Шаповал Ю.І. Новітня історія України. § 16, с 157; Турченко Ф. Г., Панченко П.П., Тимченко С. М. Новітня історія України. § 22, с 151).

Відповідь на завдання 9

У документі йдеться про вибори президента України (листопад — грудень 2004 p.).

Відповідь на завдання 10

У документі йдеться про II Всеукраїнський військовий з’їзд та спроби Тимчасового уряду не дати його провести. Цей з’їзд став справжнім виявом вірності солдатів-українців національній ідеї. Він відкрився у Києві 5(18) червня 1917 р. урочистим молебнем та виконанням національного гімну. В роботі з’їзду взяло участь близько 2 тис. делегатів, які представляли майже 2 млн солдатів і офіцерів. З’їзд прийняв низку резолюцій політичного і військового характеру. Зокрема, делегати поставили вимогу, щоб Тимчасовий уряд визнавав усі розпорядження У ЦР. Від Центральної Ради вони вимагали негайно приступити до організації самостійних державних і військових структур.

Зміст «пристрасних промов» свідчив як про збільшення авторитету Центральної Ради, так і про процес українізації армії. Боротьба за відродження української державності не могла бути успішною без формування національних збройних сил. Ініціаторами їх створення виступили самостійники. В середині квітня 1917 р. на київському етапному пункті, під впливом агітаційної роботи самостійників солдати-українці перед відправленням на фронт вирішили не розчинятися в багатонаціональних військових формуваннях, а йти на війну у складі єдиного українського полку імені Богдана Хмельницького. Полк налічував понад 3,5 тис. вояків. З цих подій почалося розгортання українських національних збройних сил. Саме про цю військову частину писав В. Винниченко: «Український полк гетьмана Богдана, як один чоловік, упав на коліна під час молебню біля пам’ятника Б. Хмельницькому».

ВАРІАНТ 3

Відповіді на завдання 1 —5