Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП ОЧ+++.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
475.68 Кб
Скачать

91. Посягання на життя судді, народного засідателя чи присяжного у зв’язку з їх діяльністю, пов’язаною зі здійсненням правосуддя.

Стаття 379. Посягання на життя судді, народного засідателя чи присяжного у зв'язку з їх діяльністю, пов'язаною Із здійсненням Правосуддя

Вбивство або замах на вбивство судді, народного засідателя чи присяжного або їх близьким родічів у зв'язку з їх діяльністю, пов'язаною Із здійсненням Правосуддя, -

караються Позбавлення волі на строк від восьми до п'ятнадцяти РОКІВ або довічнім Позбавлення волі.

1. Основним безпосереднім об'єктом злочину є встановлених законом порядок здійснення Правосуддя в частіні діяльності судді, народного засідателя чи присяжного. Додатковий обов'язковим йо об'єктом Виступає життя особини.

2. Потерпілімі від злочину можут буті: 1) суддя, 2) народний засідатель; 3) Присяжний, 4) їх блізькі Родичі.

Під суддею розуміється професійний суддя, Який є Посадовою особою і в констітуційному порядку наділеній Повноваження здійснюваті Правосуддя у Констітуційному Суді України чи будь-якому суді Загальної юрісдікції (місцевому, апеляційному, віщому спеціалізованому, Верховному Суду України). Професійними суддями є громадяни, які відповідно до Констітуції України прізначені чи обрані суддя і займають штатну суддівську посаду в одному Із зазначеним судів. Поняттям суддя охоплюються також Голови и заступники вказаніх судів.

Народними засідателямі є громадяни України, які у випадках, визначених процесуальним законом, вірішують у складі суду справи разом з професійнімі суддями, забезпечуючі згідно з Констітуцією України безпосередню участь народу у здійсненні Правосуддя.

Присяжними візнаються громадяни України, які у випадках, передбачених процесуальним законом, залучаються до здійснення Правосуддя, забезпечуючі згідно з Констітуцією України безпосередню участь народу у здійсненні Правосуддя.

Посягання на Голову чи суддю Конституційного Суду України або Верховного Суду України, або віщіх спеціалізованіх судів України у зв'язку з їх державною діяльністю слід кваліфікуваті за ст. 112.

3. Об'єктивна сторона злочину проявляється у посяганні на життя зазначеним потерпілого и Може віражатіся у: 1) умисне вбивство, 2) замаху на вбивство.

Замахом на злочин є вчинення особою з прямим умислом діяння (дії або бездіяльності), безпосередньо спрямованого на вчинення злочину, передбаченого відповідною статтею Особливої частини цього Кодексу, якщо при цьому злочин не було доведено до кінця з причин, що не залежали від її волі.

Замах на вчинення злочину є закінченим, якщо особа виконала усі дії, які вважала необхідними для доведення злочину до кінця, але злочин не було закінчено з причин, які не залежали від її волі. Замах на вчинення злочину е незакінченим, якщо особа з причин, що не залежали від її волі, не вчинила усіх дій, які вважала необхідними для доведення злочину до кінця.

При вчіненні цього злочину у Другій йо формі НЕ має значення, Який самє замах Було Вчинено - закінченій чи незакінченій.

Вбивство - умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині.

Вбивство або замах на вбивство судді, народного засідателя чи присяжного або їх близьким родічів у зв'язку з їх діяльністю, пов'язаною Із здійсненням Правосуддя, кваліфікується Тільки за ст. 379. Разом з тім, коли умисне вбивство зазначеним ОСІБ чи замах на нього вчінені за інших обтяжуючіх обставинні, передбачених ч. 2 ст. 115, ДІЇ вінної особини Додаткова кваліфікуються і за відповіднімі пунктами цієї Статті.

Закінченім цею злочин вважається: у першій йо формі - з моменту Настання Смерті потерпілого; у Другій формі - з моменту Вчинення Дій, які утворюють замах на його вбивство.

4. Суб'єктом злочину є осудна особа, Яка досягла 14-річного віку.

5. Суб'єктивна сторона злочину характеризується прямими умислом. При цьому інтелектуальним моментом умислу має, зокрема, охоплюватись спеціфічний соціальний статус потерпілого. Обов'язковою Ознакою суб'єктивної Сторони Вбивства чи замаху на вбивство судді, народного засідателя чи присяжного або їх близьким родічів є мотив. Такого роду зазіхання здійснюється у зв'язку з діяльністю судді, народного засідателя чи присяжного, пов'язаною Із здійсненням Правосуддя. ЯКЩО такий зв'язок відсутній, а вбивство чи замах на вбивство таких ОСІБ Вчинено за інших мотівів, ДІЇ винного слід кваліфікуваті за відповідною частиню (відповіднім пунктом ч. 2) ст. 115, а у певне випадка за ст. 112 (ЯКЩО МАВ Місце замах на вбивство - ще й за відповідною частиню ст. 15).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]