Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
приклад пол аналіз екз.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
121.66 Кб
Скачать

18.Політична влада та її функції

Політична влада — це реальна здатність одних людей проводити свою волю стосовно інших за допомогою правових і політичних норм.

Функції політичної влади:

  • керівництво та управління суспільством

  • інтеграція суспільства

  • оптимізація політичної системи

  • Забезпечення політичної стабільності

  • Інтегративна (об’єднання політичних сил в суспільстві)

  • Регулятивна (регулює життєдіяльність суспільства)

  • Мотиваційна (формування мотивів, цілей до яких прагне суспільство)

  • Стабілізуюча (влада націлена на стійкість політичної системи)

19.Проблеми легітимності політичної влади

Легітимність — це визнання влади народом, навіть якщо воно й не супроводжується особливим схваленням дій конкретного уряду.

Знання про легітимність політичноївлади істотно поглиблює її типологія, котра передбачає виокремлення і з'ясування особливостей різних типів легітимності. Найвідомішою в політології є типологія легітимності М. Вебера, який виокремив три основних типи легітимності політичного панування: традиційний, харизматичний і раціонально-легальний. Традиційний тип легітимності влади грунтується на авторитеті традицій і звичаїв. Влада цього типу встановлюється відповідно до традицій і звичаїв і ними ж обмежується. Підвладні сприймають владу як належну тому, що так було завжди, вони звикли підкорятися владі й вірять у непорушність і священність здавна існуючих порядків. Традиційна легітимність найстійкіша, оскільки сталими є самі традиції і звичаї. Наочним прикладом легітимності цього типу є влада спадкоємця престолу. Харизматичний тип легітимності політичного панування грунтується на вірі підвладних у незвичайні якості і здібності, винятковість правителя. Такий тип притаманний суспільствам з невисоким рівнем розвитку демократії і політичної культури його членів. Нерідко він виникає і в розвинених демократичних державах у кризові періоди, коли відчувається нагальна потреба в об'єднанні всіх верств суспільства навколо особи політичного керівника для виходу з кризи. При цьому свідомо культивується велич самої особи керівника, авторитет якого освячує владні структури, сприяє визнанню влади населенням. Раціонально-легальний тип легітимності політичного панування базується на переконанні підвладних у законності (легальності) й доцільності (раціональності) встановлених порядків та існуючої влади. За цього типу легітимності органи влади та їхні керівники обираються через демократичні процедури й відповідальні перед виборцями, правлять не видатні особистості, а закони, на основі яких діють органи влади й посадові особи. Це — основний тип легітимності політичної влади в сучасних демократичних державах. Оскільки він грунтується на довірі громадян до держави як політичного інституту, то називається ще інституціональним,

20.Поняття «інформація» та «інформаційна діяльність», види інформації

Інформація – це відомості про факти (події) які є основою для прийняття рішень щодо проведення адміністраційно-організаційних політичних та ін. заходів, а також для підгот. різноманітних пропозицій і рекоменд стратег і тактичн хар-ру.

Інформаційна діяльність ЗМІ робить винятково великий вплив на життя суспільства в цілому, на соціально-психологічний і моральний вигляд кожного з членів цього суспільства, тому що всяка нова інформація, що надходить по каналах ЗМІ, відповідним чином стереотипізована і несе в собі багаторазово повторювані політичні орієнтації і ціннісні установки, що закріплюються у свідомості людей.

За способом сприйняття

Для людини інформація поділяється на види залежно від типу рецепторів, що сприймають її.

  • Візуальна — сприймається органами зору. Ми бачимо все довкола.

  • Аудіальна — сприймається органами слуху. Ми чуємо звуки довкола нас.

  • Тактильна — сприймається тактильними рецепторами.

  • Нюхова — сприймається нюховими рецепторами. Ми відчуваємо аромати довкола.

  • Смакова — сприймається смаковими рецепторами. Ми відчуваємо смак.

За формою подання

За формою подання інформація поділяється на такі види:

  • Текстова — що передається у вигляді символів, призначених позначати лексеми мови;

  • Числова — у вигляді цифр і знаків, що позначають математичні дії;

  • Графічна — у вигляді зображень, подій, предметів, графіків;

  • Звукова — усна або у вигляді запису передачі лексем мови аудіальним шляхом.

За призначенням

  • Масова — містить тривіальні відомості і оперує набором понять, зрозумілим більшій частині соціуму

  • Спеціальна — містить специфічний набір понять, при використанні відбувається передача відомостей, які можуть бути не зрозумілі основній масі соціуму, але необхідні і зрозумілі в рамках вузької соціальної групи, де використовується дана інформація

  • Особиста — набір відомостей про яку-небудь особистість, що визначає соціальний стан і типи соціальних взаємодій всередині популяції.