Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
природа все.doc
Скачиваний:
106
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
153.09 Кб
Скачать

1.Аналіз чинних навчальних програм із курсу «я і Україна» .

Навчальний курс „Я і Україна” реалізує галузь „Людина і світ” Державного стандарту початкової загальної освіти і охоплює такі змістові лінії: Людина як особистість; Людина і суспільство; Людина серед людей; Культура; Об’єкти природи; Планета Земля; Україна; Рідний край. Зазначені змістові лінії у програмі початкової школи виділяються як природознавча і суспільствознавча в інтегрованому предметі „Я і Україна” в 1-2 класах, а в 3-4 класах вони представлені окремими предметами: „Природознавство” і „Громадянська освіта”.

У процесі вивчення курсу „Я і Україна” в початковій школі в учнів формуються уявлення та поняття про цілісність світу; природне і соціальне оточення як середовище життєдіяльності людини, її належність до природи і суспільства; засвоюються емпіричні та узагальнені уявлення і поняття, які відображають основні властивості й закономірності реального світу, розширюють і впорядковують соціальний та пізнавальний досвід.

Цей курс передбачає створення передумов для усвідомленого сприймання і засвоєння соціальних та морально-правових норм, історичних, національно-культурних традицій українського народу.

Основна мета курсу – формування особистості майбутнього громадянина України – людини, здатної брати на себе відповідальність за своє майбутнє і майбутнє рідної землі (природне довкілля) та свого народу (суспільне довкілля).

Розв’язання поставлених у програмі завдань здійснюється через такі змістові лінії:

Людина як особистість

Розкриття цієї лінії у програмі забезпечується через втілення у ній змісту знань, методів і форм навчання, що дають учням змогу скласти про себе уявлення як складно-організовану і самоцінну істоту, свою неповторність, цінність свого життя і здоров’я; набути знання щодо будови свого організму, функціонування його органів, уміння зберігати і зміцнювати своє фізичне і психічне здоров’я, розуміти необхідність самоповаги і любові до себе.

Людина, природа і суспільство

Протягом 1 – 4 класів учні вивчають, спостерігають, досліджують довкілля суспільне та природне в їх єдності. Суспільне довкілля постає перед учнем в образі сім’ї, роду, шкільного оточення: у процесі ознайомлення з історією рідного краю свого народу, національними рисами українців, їхніми звичаями.

Природне довкілля учень пізнає як через засвоєння знань про природу, так і через багаторазові спостереження і дослідження довкілля та живих істот, що оточують його, набуває переконань у необхідності збереження стабільності довкілля, дізнається про несприятливі наслідки господарської діяльності людини, шкідливі техногенні впливи, вчиться їм запобігати.

Людина серед людей

Це поняття розкривається протягом вивчення курсу, зокрема, під час формування уявлень про поведінку людини в сім’ї, колективі, у суспільстві: під час ознайомлення з правопорушеннями дітей з відповідальністю за них.

Культура

Зміст програми містить знання про пам’ятки культури, національних, визначних діячів культури, народне мистецтво та духовну спадщину народу.

Нежива природа

Ця змістова лінія в програмі представлена навчальним матеріалом, що дає змогу учням набути початкові наукові уявлення про тіла, речовини, молекули, три агрегатні стани речовини та незнищуваність її частинок під час різних перетворень: компоненти неживої природи – повітря, воду, гірські породи, ґрунт, про енергію (палива, вітру, рухомої води, електроенергію), її перетворення і незнищуваність.

Жива природа

Зміст цієї лінії розкривається під час ознайомлення учнів з будовою і життєдіяльністю організмів: людей, тварин, рослин, грибів, мікроорганізмів.

Завдяки реалізації цієї змістової лінії, в учнів закладається розуміння загальних науково-природничих закономірностей: виховується почуття невідривності людини від рідної природи, яке підсилюється вивченням легенд про обереги – рослин і тварин: на основі уявлень про найзагальніші зв’язки в природі формується цілісність знань про природне, суспільне середовище.

Планета Земля

Під час вивчення цієї теми в учнів 1 – 4 класів створюється уявлення про Землю як планету Сонячної системи: її природні компоненти, явища, процеси; зображення земної поверхні на плані та карті, глобусі, про форму Землі, різноманітність природи нашої планети, обумовлюється формування переконань учнів у тому, що охорона і збереження природи Землі – основне завдання кожної людини і людства в цілому.

Наша Батьківщина – Україна

Ця змістова лінія пронизує курс з 1 по 4 класи. Вона втілюється через ознайомлення учнів з державною символікою, історією, святами України, ознайомлення з господарською діяльністю людей, народними звичаями, мистецтвом, культурними пам’ятками.

Рідний край

Поняття рідного краю – довкілля людини, є провідним у курсі “Я і Україна”. Учні спостерігають природу рідного краю, господарську діяльність людей у різні пори року, досліджують екологічні зміни у рідному довкіллі, складають проекти на його захист; знайомляться з життям видатних людей свого краю, його історичними пам’ятками, заповідними місцями.

Зміст програми, крім перелічених, містить культурологічні знання, й ті, що сприяють розвитку спостережливості, мислення дитини, уяви, пам’яті, самостійності, активності. А також особистісні компоненти, які забезпечують ставлення учнів до отримуваних знань, створюють міжсуб’єктність спілкування в процесі пізнавальної та комунікативної діяльності, виявляються у переживаннях, смислотворчості учнів і є потужним джерелом мотивації їхнього навчання.

Зміст курсу „Я і Україна” та його структурування визначаються загальнодидактичними принципами (гуманізації; особистісно зорієнтованого навчання; науковості; наступності; забезпечення позитивної мотивації навчання; створення умов для самореалізації кожного учня; розвитку його творчої самостійності та соціальної активності) і власне природничими принципами (екологічним, краєзнавчим, українознавчим, планетарним, фенологічним), що реалізуються в єдності.