Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Присяжнюк_Лаб1

.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.63 Mб
Скачать

1

НПУ імені М.П.Драгоманова

Інститут інформатики

Кафедра комп’ютерної інженерії

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №1

з курсу

«Комп'ютерні мережі та Інтернет»

Студентки Присяжнюк Анастасії

Номер залікової книжки

Група 21І

Інститут інформатики

Викладач: Твердохліб І.А.

Київ 2013

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №1 Звіт

1. Ознайомитись з структурою мережі, яка функціонує в навчальному закладі (інституті):

 Тип мережі (з виділеним сервером);

 Кількість та функціональне призначення серверів мережі - 4;

 Вказати тип мережевої операційної системи (сервера, робочої станції);

 Визначити топологію комп'ютерної мережі-зірка;

Тип кабелю

Максимальна швидкість передавання даних

Максимальна довжина сегмента

Спосіб зменшення сторонніх шумів

Спосіб зєднання

Коксіальний

До 10 мбіт/с

185 м

Екрануюча сітка

BNC-коннектори (British Naval Connector)

Некранована вита пара

до 100 Мбіт/с

100 м

немає

RJ-45 

Екранова вита пара

до 100 Мбіт/с

10 0м

екран

одинарні або подвійні розетки RJ-45 

Оптоволоконний

1000 Мбіт/с і більше

10000 м

немає

ST,SMA

 Визначити тип використовуваного обладнання (тип кабелю-вита пара, мережевий адаптер) 2. Заповнити наведену нижче таблицю:

3. Визначити повне ім’я, робочу групу (або домен) та опис комп’ютера. Повне ім’я комп’ютера:Microsoft-b48fd0 Робоча група: WORCKGROUP

4. Визначити ІР-адресу та МАС-адресу комп’ютера. ІР-адреса:192.168.0.101 МАС-адреса(фізична адреса):00-1F-E2-52-FC-1A

5. З’ясувати, до якого вбудованого облікового запису групи користувачів належить обліковий запис користувача, під яким працює студент.

6. Виявити комп’ютери, що знаходяться в локальній мережі разом з даним;

Кількість комп’ютерів, що знаходяться в локальній мережі разом з даним дорівнює 42.

7. Перерахувати стандартні папки, що доступні на всіх комп’ютерах; Кількість стандартних папок, що доступні на всіх комп’ютерах дорівнює 14.

8. Визначити спільно використовувані ресурси, їх назви та призначення у локальній мережі. Заповнити таблицю (не менше 7);

Ресурс

Мережева назва

Призначення

Мережний диск

virtual_pc на ''Servers (i-windata)''

Використовується для спрощення використання спільних папок, розміщених на інших комп’ютерах локальної мережі.

Мережний диск

virtual_cd на ''Servers (i-windata)''

Використовується для спрощення використання спільних папок, розміщених на інших комп’ютерах локальної мережі.

Мережний диск

programs на ''Servers (i-windata)''

Використовується для спрощення використання спільних папок, периферійнихі пристроїв зберігання даних розміщених на інших комп’ютерах локальної мережі.

Мережний диск

sharedDocs на ''Servers (i-windata)''

Використовується для спрощення використання спільних папок, розміщених на інших комп’ютерах локальної мережі.

Мережний диск

student на ''Servers (i-windata)''

Використовується для спрощення використання спільних папок, розміщених на інших комп’ютерах локальної мережі.

Мережева папка

student на Servers (i-windata)

Використовується для спрощення використання спільних папок, розміщених на інших комп’ютерах локальної мережі.

9. Вибрати будь-яку мережеву папку на деякому з комп’ютерів локальної мережі. Підключити її в якості мережевого диску на своєму комп’ютері. Вказати дії, які можна виконувати з цим мережевим диском. НПУ імені М.П. Драгоманова. Інститут інформатики.

10. Розглянути поняття синхронізації функціонування мережевих дисків за допомогою довідки ОС Windows. Зробити папку, підключену в якості мережевого диску в попередньому завданні, доступною в автономному режимі. Створити для неї розклад синхронізації.

11. З’ясувати призначення та продемонструвати роботу з програмним засобом Підключення до віддаленого робочого стола (Remote Desktop Connection). Підключення до віддаленого робочого стола це дуже корисна функція, завдяки якій з будь-якого комп’ютера можна отримати доступ до домашнього комп’ютера, наприклад якщо під час подорожі терміново потрібен доступ до файлів на робочому ПК чи зі свого домашнього комп’ютера можна працювати зі всіма програмами, файлами та мережевими ресурсами робочого комп’ютера, і . т.д.

12. Запропонувати та обґрунтувати варіант побудови однорангової мережі з використанням витої пари для випадку об’єднання 6 робочих місць, що знаходяться в одному кабінеті і спільного використання принтера, та файлів, що містяться на одному з комп’ютерів. Навести схему з'єднання,

загальний перелік та кількість необхідного обладнання, вказати основні етапи побудови та налагодження мережі. Для нашої мережі виберемо топологію зірка. Для цього візьмемо 6 кусків кабелю витої пари та 12 конекторів Ю-45. Використаємо обжимку типу АА.

Під'єднаємо всі комп'ютери за допомогою кабелів до світча. Встановим на комп'ютери мережеву операційну мережу. Присвоїмо ІР-адресу комп'ютерам та дамо загальний доступ до принтера.

Схема мережі зображена на рисунку. Потрібно також враховувати що на один комп'ютер ми повинні відводити 6 метрів квадратних площі приміщення.

13. Вказати переваги та недоліки мережі з виділеним сервером та однорангової мережі.  У однорангових мережах кожен комп'ютер працює і як клієнт, і як сервер. Для невеликої групи користувачів такі мережі зручні: вони забезпечують сумісне використання даних і периферійних пристроїв. Разом з тим, оскільки адміністрування в подібних мережах нецентралізовано, гарантувати надійний захист даних вони не можуть. Недоліки однорангової мережі: відсутній захист інформації, децентралізоване зберігання даних, ускладнює їх резервування, і недостатня надійність, і багато іншого.  Мережі на основі сервера набагато ефективніші при сумісному використанні великого числа ресурсів. Адміністратор управляє захистом даних, спостерігаючи при цьому за функціонуванням всіх мережевих компонентів. У таких мережах може бути один або декілька серверів (це залежить від обсягу мережевого трафіку, кількості периферійних пристроїв і т. д.). Переваги мережі на основі виділеного сервера:  1. Поділ ресурсів.  Сервер спроектований так, щоб надавати доступ до безлічі файлів і принтерів, забезпечуючи при цьому високу продуктивність і захист. Адміністрування і управління доступом до даних здійснюється централізовано.  2. Захист.  У таких мережах проблемами безпеки може займатися один адміністратор: він формує політику безпеки і застосовує її щодо кожного користувача мережі.  3. Система резервування даних.  У разі пошкодження основної області зберігання даних інформація не буде втрачена: легко можна скористатися резервної копією.  4. Кількість користувачів  Мережі на основі сервера здатні підтримувати тисячі користувачів.  5. Апаратне забезпечення.  Комп'ютер користувача не виконує функцій сервера, вимоги до його характеристикам залежать від потреб самого користувача.  Недоліки:  -обмеження на максимальну кількість користувачів;  -вимоги надання окремого сервера, тобто комп'ютера, на якому працювати не можна.  -дуже велике навантаження на мережу, підвищені вимоги до пропускної здатності. На практиці це робить практично неможливою одночасну роботу великої кількості користувачів з великими обсягами даних.  -обробка даних здійснюється на комп'ютері користувачів.  -блокування даних при редагуванні одним користувачем робить неможливою роботу з цими даними інших користувачів.  14. Ознайомитися з іншими типами обладнання, не використовуваного у навчальному закладі, (кабель, спосіб з'єднання). Коаксіальний кабель-це мідна жила в діелектричній оболонці, покрита зверху екрануючою обпліткою. Розрізняють одно- та багатоканальні кабелі,

Особливості: висока стійкість до перешкод, легкість монтажу, висока швидкість (10/100 Мбіт/с), простота підключення нових вузлів.

Вита пара містить два або більше (парну кількість) взаємо ізольованих, звитих між собою провідників. Скручування зменшує дію електромагнітних впливів. Існує кілька різних категорій залежно від розмірів, ізоляції, кількості скрутів на одиницю довжини.

Особливості: легкість монтажу, невелика захищеність від електромагнітних впливів (підвищується для витих пар, вміщених в екрануючу оболонку) і механічних пошкоджень, використання в невеликих локальних мережах.

Волоконно-оптичний кабель складається з оптичного волокна усередині захисної оболонки,

вкритої зовнішньою оболонкою. Використовують його для передавання даних з високою швидкістю (до кількох гігабітів за секунду) і мінімальними втратами. Дані попередньо перетворюють у світові сигнали за допомогою лазеру або світлодіодів, а на приймальному кінці їх знову перетворюють в електричні імпульси.

Особливості: досить висока вартість кабелю і обладнання, складний монтаж, складна технологія створення розгалужень, швидкість-до кількох гігабітів за секунду відстань між станціями-регенераторами сигналу-до 50 км, передавання сигналу тільки в одному напрямі.