Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
природа все.doc
Скачиваний:
106
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
153.09 Кб
Скачать

4. Предметні уроки.

Одним з найважливіших форм організації навчального процесу є предметні уроки. Великий чеський педагог Я.А. Коменський зазначав, що починати навчання треба не з словесного тлумачення про предмети, а й з реального спостереження за ними, і тільки після ознайомлення з предметом може йти мова про нього, потрібно вчити так, щоб люди, наскільки це можливо, набули знань не тільки з книг, але з неба і землі, з дубів, з буків, тобто знали і вивчали самі предмети.

Предметній наочності віддавав перевагу також К.Д. Ушинський, який знаходиться перед очима учня або який дуже вкарбувався в його пам’яті сам по собі, без чужого слова, збуджує в учня думки, виправляє їх, якщо вони непевні, приводить їх у природу, тобто правильну систему.

Ідею предметного навчання розвинув послідовник К.Д. Ушинського В.П. Вахтеров. Його праця "Предметний метод навчання" грунтувалася на принципи унаочнення. Він зазначав "що предметні уроки - це уроки ознайомлення з предметами за допомогою унаочнення, це предметне навчання в прямому розумінні слова з предметом у руках або перед очима. Він вважав, що предметний метод навчання повинен бути в основі всієї системи навчання. Отже, предметний урок - це урок, коли діти працюють з предметом чи предметами, що вивчають на уроці.

Сучасні методисти теж приділяють важливе значення предметним урокам. Методисти Коваль, Бібік, Байбара, Нарочна розробили методику проведення таких уроків в 3-4 класах з природознавства.

Предметні уроки мають велике значення:

формують у дітей конкретні образні уявлення про предмети, явища природи;

науковий світогляд;

встановлювати причинно-наслідкові зв’язки;

виробляють практичні уміння і навички;

порівнювати, узагальнювати, робити висновки;

розпізнавати рослини і тварини в природі, користуватись компасом;

розвивають мислення, спостережливість.

Підготовка до предметних уроків:

Підбір наочності. Предметний урок можна провести при умові, якщо предмет чи предмети є на кожного учня або на двох;

проведення дослідів, вчитель їх заздалегідь перевіряє;

визначає на яких етапах уроку буде проведена практична робота.

Структура предметного уроку

І. Організація учнів до уроку.

П. Підсумки спостережень за природою і працею людей.

ПІ. Перевірка домашнього завдання /може бути і не бути, якщо урок насичений

великою кількістю дослідів, практичними роботами/. -

Актуалізація опорних знань,

Повідомлення теми і мети уроку.

Сприйняття і усвідомлення учнями нового матеріалу.

Осмислення знань учнями.

Закріплення матеріалу.

XI. Підсумок уроку.

X. Повідомлення домашнього завдання.

Програма 1-4 класів з природознавства рекомендує у 3 класі проводити такі предметні уроки: "Корисні копалини", "Вода", "Рослини лісу, рослини луків, зернові рослини поля, овочеві і технічні рослини поля, бур’яни поля".

Для 4 класу рекомендується програмою такі предметні уроки: "Фізична карта України", "Карта півкуль", "Компас", "Глобус" та інші.

На цих уроках доцільно використовувати метод бесіди, проводити досліди й практичні роботи. Велике пізнавальне значення має порівняння предметів. У дидактиці порівняння є одним з основних прийомів навчання. Воно сприяє кращому розумінню й засвоєнню особливостей предмета і дає поштовх мисленню. Отже, при порівнянні виявляються елементи схожості і відмінності, причинно-наслідкові зв’язки, робляться відповідні висновки.

Більшість предметних уроків проводяться після екскурсій, де діти мали б змогу ознайомитись з цими предметами безпосередньо в природі.