Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
приклад пол аналіз екз.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
121.66 Кб
Скачать

41.Обрання виборчого округу

До початку передвиборної кампанії важливо мати об´єктивну, ґрунтовну інформацію про політичну ситуацію в країні і в передбачуваному виборчому окрузі. Для всебічної оцінки ситуації у виборчому окрузі важливо мати інформацію про таке: - історичні та географічні особливості округу; - соціально-демографічний портрет округу; - соціально-економічну структуру, стан, проблеми й перспективи розвитку промисловості, сільського господарства, сфери обслуговування та ін.; - транспортну мережу; - діяльність політичних партій, суспільних організацій, груп тиску, неформальних структур тощо; - межі виборчих дільниць, кварталів, вулиць із зазначенням кількості виборців (карту округу); - типологію виборців; - політичні традиції голосування виборців на попередніх виборах, референдумах, опитуваннях громадської думки та ін.; - наявність впливових, авторитетних осіб — неформальних лідерів; - найвпливовіші засоби масової інформації, їх адреси, телефони; - конкурентів тощо.

Особливо важливою є інформація про політичні традиції голосування виборців на виборах, референдумах, опитуваннях громадської думки. Актуальність і необхідність отримання такої інформації по даному виборчому округу (село, селище, місто, район та область) викликана необхідністю вирішення проблем обрання виборчого округу, побудови стратегічної лінії кампанії та конкретної тактики поведінки під час організації передвиборчої агітації. Результати попередніх виборчих кампаній та референдумів є своєрідним варіантом соціологічних досліджень, вони допомагають дослідити напрями еволюції громадської думки і зробити належні висновки.

Оцінюючи політичну ситуацію, бажано все-таки не обмежуватися результатами попередніх виборів та аналізом впливовості політичних структур й окремих політичних лідерів, які діють у даному виборчому окрузі. Стратегічну, ключову інформацію можуть дати професійно проведені соціологічні та соціопсихологічні дослідження. Такі дослідження допомагають оцінити не тільки загальнополітичні настрої виборців, а й рівень популярності окремих лідерів — потенційних кандидатів на балотування. Цей попередній, стартовий рейтинг у поєднанні з психологічною мотивацією політичної поведінки виборців має стати серйозною основою для остаточного прийняття рішення про балотування в даному виборчому окрузі. Основні положення стратегічної лінії виборчої кампанії ґрунтуються на результатах аналізу політичної ситуації. Якщо перший стратегічний крок — вибір округу — уже здійснено, варто зробити попередні висновки: - з´ясувати сильні й слабкі сторони свої та своїх опонентів, провести їх порівняльний аналіз з урахуванням політичної ситуації в даному окрузі й країні загалом; - проаналізувати ситуацію, що склалася у виборчому окрузі (демографічну, історичну, географічну, економічну, соціальну та ін.);

42.Публічна промова

Публічний виступ являє собою процес передачі інформації, основна мета якого - переконати слухачів у правильності тих чи інших положень. Гарна мова налічує десять елементів: об'єктивність, ясність, образність, цілеспрямованість, підвищення уваги, повторення, несподіванка, смислову насиченість, лаконізм, гумор.

Підготовка промови починається задовго до виступу і складається з кількох етапів, наприклад, за пропозицією німецького вченого X. Леммерман, таких: збір матеріалу, відбір матеріалу та його організація, обмірковування матеріалу, підготовка тез або плану, стилістичне оформлення, написання тексту виступу, уявне освоєння, проба мови.

Види публічного виступу

  1. Інформаційна мова. Її мета збагатити слухачів новими знаннями, пробудити цікавість. Способами створення інформаційної мови є опис, розповідь, роздум.Інформаційна мова повинна пробуджувати увагу до порушеної проблеми, в ній не повинно бути спірних моментів, повинен бути підібраний сучасний матеріал з прикладами та ілюстраціями.

  2. Речі, звернені до почуттів (мови за спеціальним приводу) Діляться, як правило, на протокольну мова (рамкову), траурну мова, урочисту промову, мова в дружньому колі. Проголошення такого роду промов зазвичай викликає труднощі через те, що необхідно правильно вибрати момент, вміти вловити настрій слухачів саме в цей момент, вміти висловити почуття і очікування руїну. Необхідно говорити коротко і зрозуміло, але при цьому виразно.Мова повинна бути оригінальною і запам'ятовується.

Красномовство теж має своє поділ на роди і буває: 1. Соціально політичне красномовство (політична промова, мітингова мова, агітаційна мова) 2. Академічне красномовство (лекції, наукова доповідь, наукове повідомлення) 3. Судове красномовство (звинувачувальна промова, захисна промова, промова обвинуваченого на свій захист) 4. Соціально побутове красномовство (похвальна мова, застільна мова, поминальна мова) 5. Богословсько-церковне красномовство (проповідь, мова на соборі).