Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Госи СУЛМ.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
466.94 Кб
Скачать

27.Поняття про складнопідрядне речення.Причини класифікації складно під речень:логіко-граматичний,формально-грам.,структурно-семан.Складнопідряд.Реч.Нерозчленованої структури.

Складнопідрядні елементарні речення- речення,в яких частини поєднуються підрядним зв’язком і одна частина синтаксично підпорядкована іншій.Курсанти,яких привів підполковник,рушили першими.

Основними різновидами підрядного зв’язку в складно підряд.реченні є прислівний передбачуваний,але не завжди обов’язков.і детермінантний переважно не передбачуваний і не обов’язковий.

Логіко-граматична(традиційна)класифікація.У її межах підрядні речення розглядають як розгорнуті члени простого речення.Відповідно до членів речення(підмет,присудок,додаток,означення,обставина)виділяють і підрядні речення:підметові,присудкові,додаткові,означальні,обставинні(ряд різновидів)

Формально-граматична класифікація Ґрунтується на засобах зв’язку головнної і підрядної частин.Її розробляли Пєшковський,Булаховській.Виділяли:складнопідрядні речення,в яких підрядні поєднуються з головними сполучниками;поєднуються сполучними словами;складно під з роздільною паузою.

Структурно-семантична класифікація.Нерозчленовані(одночленні)і розчленовані(двочленні) конструкції.У нерозчленованих реченнях підрядна частина має в головній опорний компонент(дієслово,іменник,прикметник,компаратив,прислівник) і займає прислівну позицію.У розчленованих реченнях підрядна частина не має в складі головної позиції члена речення.

27.Поняття про складнопідрядне речення. Структурно-семантичні типи складнопідрядних речень.

Це речення, яке складається з 2 або більше предикативних одиниць,які поєднані в єдине семантичне і граматичне ціле підрядним зв.язком за допомогою сполучників підрядності чи сполуних слів та інших граматичних засобів.

За будовою розрізняють два типи: 1) речення нероз- членованої структури, або нерозчленовані, одночленні; 2) речення розчленованої структури, або розчленовані, двочленні.

Реченнянерозчленованої структури — це та­кі складнопідрядні речення, підрядна частина яких відно­ситься до одного слова або словосполучення головної ча­стини, причому зв'язок підрядно)* частини з головною в них здійснюється за допомогою асемантичних, функціо­нальних сполучників і співвідносних слів. Підрядна частина у них стосується того слова чи словосполу­чення головної частини, яке потребує доповнення, уточ­нення, розширення, конкретизації, а сама головна частина таких7 речень, потребуючи уточнення, доповнення, про­довження, не може функціонувати без підрядної. До складнопідрядних речень нерозчленованої структу­ри належать: 1) складнопідрядні речення з підрядними при- субстантивно-атрибутивними (у шкільній практиці їх на­зивають означально-приіменникові); 2) займенниково-спів­відносні (у шкільній практиці — означально-займеннико­ві); 3) з'ясувальні.

Складнопідрядні речення розчленованої струк­тури — це такі речення, підрядна частина яких звичайно відноситься до всієї головної частини в цілому і пов'язу­ється з нею за допомогою так званих семантичних сполуч­ників, тобто сполучників, що виражають певні семантичні відношення (причинові, умовні, допустові, наслідкові то­що). В окремих випадках можливий зв'язок підрядної частини таких складнопідрядних речень лише з одним сло­вом головної частини, наприклад: 3 весною, коли розпонась справжні роботи,розмова ставала… До цих речень належать речення з підрядними часу,умови.причини.мети,місця,наслідковими, допустовими, порівняльними і складнопідрядн. Черення з підрядним супровідним.

28.Складнопідрядні речення розчленованох структури. Граматика в таблицях С.134-135

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]