Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Госи МВУМ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
205.82 Кб
Скачать

8. Мотиваційне забезпечення навчального процесу на уроках української мови

Мотиви – це внутрішні імпульси, що спонукають до активної діяльності, внутрішній психічний стан людини, прямо пов’язаний з об’єктивними характеристиками предмета, на який спрямована діяльність, а також з характером самої діяльності. Ставлення до будь-якої діяльності є суб’єктивним вираженням об’єктивних потреб людини в предметі діяльності і в самій діяльності з цим предметом. Опредмечена потреба є мотивом діяльності.

Усвідомлення учнями практичного значення виучуваного матеріалу є важливою, але недостатньою умовою мотиваційного забезпечення навчальної діяльності.

Основні мотиви:

  • інтерес – таке емоційне ставлення учнів до предмета, яке викликає у дітей бажання пізнати те, що вивчається.

  • забезпечення високого емоційного фону уроків рідної мови: емоційне забарвлення інформації позитивно впливає на учнів, знімає втому, створює відповідний тонус у навчанні. Від емоційного стану людини залежать майже всі психічні процеси: пам’ять, уява, а також сприйняття, яке емоції роблять багатшим і глибшим. Звідси – необхідність прогностичного моделювання вчителем відповідних емоційних реакцій. Великих можливостей для емоційного впливу на учнів природно надає вивчення мовних одиниць на основі аналізу текстів у єдності змісту й форми, що дозволяє показати особливу мелодійність української мови, властиве їй наголошування слів, формувати чутливість до слова, його значення, до мовної конструкції, вчити дітей слухати, читати, а також говорити й писати українською мовою. Аналіз тексту сприяє розвит­кові естетичного чуття учнів, відчуття краси й мелодійності ук­раїнської мови, її милозвучності, надає можливість показати ба­гатющі виражальні можливості мовних засобів, роль мови як ін­стру­мента передачі думок і почуттів, розкрити змістову й есте­тичну цінність слова як елемента цілого, чого неможливо досяг­ти при роботі над розрізненим дидактичним матеріалом. Зав­дяки текстам учні усвідомлюють особливості функціонування різних мовних засобів у живому мовленні, що стає основою розвитку вміння використовувати мовні одиниці при продукуванні мовлення.

  • мовленнєва потреба. Реалізація потреби в мовленнєвій діяльності вимагає підпорядкування всієї роботи на уроках рідної мови меті формування мовленнєвої діяльності, оволодінню учнями способами досягнення цього результату, а також виховання уявлення про мовленнєвий ідеал. Таким чином, на мотиви навчальної діяльності впливають і ті мовленнєві зразки, що використовуються і як дидактичний матеріал для засвоєння теми, і як позитивний мовленнєвий ідеал.

Мотиви навчальної діяльності формуються, якщо на уроках створюються ситуації, які викликають у школярів потребу у висловлюванні, бажання говорити добре, виразно.

Важливою умовою мотиваційного забезпечення навчального процесу є усвідомлення учнями його практичної спрямованості. Проблема формування мотивів навчальної діяльності з рідної мови є проблемою формування національно-свідомого ставлення до мови.

Мотиви оволодіння мовою — це мотиви власного зростання, удосконалення. У такому випадку позиція школяра стає позицією людини, яка вдосконалює саму себе, що суттєво впливає на формування мотивів навчальної діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]