Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Експериментальна психологія.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
237.57 Кб
Скачать

20.Змістовне та формальне планування психологічного експерименту.

Змістовне планування включає етапи формування експериментальних гіпотез, обґрунтування їх інтерпретаційних компонентів. Забезпечує операціональну, конструктну валідність, розгляд співвідношення загального, закономірного, випадкового в очікуваних емпіричних даних.

Формальне планування включає в себе забезпечення валідності експеримента взагалі , забезпечення умов для прийняття рішень, щодо зміни ЗЗ. Входить вибір схеми обробки даних, способу збору даних.

Планування експерименту в психології: експериментальні та контрольні групи. Сліпий та подвійний сліпий експеримент. Група плацебо. Ефект експериментатора.

_ експериментальна(група досліджуваних, які безпосередньо зазнають експериментального впливу НЗ в активному рівні)

- контрольна (група досліджуваних, які вміщені в ті ж умови, що і експериментальна група, але експеримантельного впливу не зазнають)

Іноді в деяких дослідженнях пропонують використовувати декілька контрольних груп. Наприклад, група плацебо – це група досліджуваних, яким говорять, навіюють, що вплив, який вони зазнають покращить їх стан, позбавить від тих чи інших симптомів, хоча насправді ніякого впливу лікувального не мають – перевірка ефективності ліків, методів лікування, терапевтичних процедур.

Дослідник може розраховувати показники ефективності кожної терапії окремо як різницю показників покращення в терапевтичній групі та покращення в групі плацебо.

Експериментатор в різній мірі включається в проведення експерименту і спілкування з досліджуваними. Експеримент не проходить в соц вакуумі. Це ще називають ефект Пігмаліона – це мимовільне сприймання експериментатора в прояві у досліджуваних саме тих, закономірностей, в істинності яких він переконаний. Найкращий спосіб контролю ефекта експериментатора – залучення асистентів, які не знають гіпотези дослідження, суті експерименту. Ще кращий спосіб – перевірка результатів іншими дослідниками, що критично відносяться до гіпотези автора.

Сліпий і подвійний сліпий експерименти – контроль упередження.

Сліпий експеримент – досліджуваним не говорять до якої групи (експериментальної чи контрольної) вони належать і в деяких випадках не говорять в чому полягає суть експеримента.

Подвійний сліпий експеримент – використовується, коли в дослідженні, крім досліджуваних приймають участь незалежні експерти, які оцінюють якості досліджуваних, зміни в певних показниках тощо І експериментаторам, і досліджуваним не повідомляють суть і гіпотезу експерименту.

21. Поняття «валідність» та « надійність». Види валідності.

Валідність – це відповідність даного конкретного реального дослідження стандартам чи бездоганному експерименту.

Види валідності:

- зовнішня валідність – це відповідність конкретного реального дослідження природній реальності і іншим подібним дослідженням. Дає можливість узагальнити результати, перенести висновки на інші об’єкти, умови.

Частковим варіантом зовнішньої валідності е екологічна валідність – вона визначає можливість розповсюдження отриманих висновків на інші реальні умови, а не лабораторні.

- внутрішня валідність – це відповідність конкретного реального дослідження ідеальному.

- конструктна валідність – це точність реалізації теоретичної гіпотези в процедурі експерименту. Визначає перехід від рівня теоретичних гіпотез до емпіричних.

- операціональна валідність – це відповідність дій, операцій експериментатора теоретичному опису змінних, що контролюються в дослідженні.

З валідністю тісно пов’язане поняття надійність – це:

1) відтворюваність результатів

2) точність вимірювання

3) стійкість результатів у часі і по відношенню до побічних змінних.

Кількісна оцінка Н. здійснюється за допомогою кореляційних результатів повторних вимірювань. Оцінка Н. виявляється об’єктивністю самого спостерігача, постійністю характеристик вимірювального приладу, фізичною незмінністю властивостей, що вимірюються.