Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Експериментальна психологія.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
237.57 Кб
Скачать

13. Інтроспекція, як специфчний метод психології.

ІНТРОСПЕКТИВНА - метод самоспостереження, психологічного аналізу, вивчення психіки і її процесів шляхом суб'єктивного спостереження за діяльністю власної психіки (самоспостереження;). Полягає в спостереженні власних психічних процесів, без використання інструментів або еталонів. Згідно Дж. Локку, є два джерела знань: об'єкти зовнішнього світу і діяльність власного розуму. На перших прямують зовнішні відчуття і в результаті виходять враження (ідеї) про зовнішні речі. Другі, до яких відносяться мислення, сумнів, віра, міркування, пізнання і бажання, пізнається особливим внутрішнім відчуттям - рефлексією.

1) психолог може проводити дослідження лише над самим собою; бажаючи знати, що відбувається з іншими, потрібно поставити себе в ті ж умови, поспостерігати себе і аналогічно зробити виводи про зміст свідомості іншої людини;

2) оскільки інтроспективна вимагає особливої діяльності, потрібні довго вправлятися в ній. Метод інтроспективної колись був визнаний не тільки головним, але і єдиним. У основі цього переконання лежали дві безперечні обставини:

1) фундаментальна властивість процесів свідомості безпосередньо відкриватися - репрезентуватися - суб'єктові;

2) закритість тих же процесів для зовнішнього спостерігача. Тоді свідомості людей порівнювалися із замкнутими сферами, розділеними непереборною прірвою. І обгрунтування вірності методу інтроспективної здається ясним і строгим: предмет психології - факти свідомості; останні безпосередньо відкриті лише індивідові, в свідомості якого вони відбуваються; отже, вивчати їх можна тільки методом інтроспективної. Насправді в цих твердженнях поміщена одна з найскладніших і заплутаніших проблем психології - проблема самоспостереження.

Наголошувалися важливі додаткові переваги методу інтроспективної:

1) вважалося, що в свідомості безпосередньо відбивається причинний зв'язок явищ психічних, а тому положення психології вважалося набагато більш легенею, ніж у інших наук, які повинні ще дошукуватися до причинних зв'язків;

2) інтроспективна поставляє психологічні факти в чистому вигляді, без спотворень, чим психологія також вигідно відрізняється: якщо при пізнанні зовнішнього світу органи чуття, взаємодіючи із зовнішніми предметами, спотворюють їх властивості, то для психолога дані відчуття - саме та дійсність, що його цікавить; і будь-яке відчуття, яке випробовує чоловік, незалежно від його об'єктивної обумовленості або причини, є дійсний психологічний факт: між змістом свідомості і внутрішнім поглядом немає спотворюючої призми! Отже застосування інтроспективної підкріплювалося міркуваннями про особливі переваги цього методу. І в психології кінця XIX в. почався грандіозний експеримент по перевірці можливостей методу інтроспективної. В більшості випадків досліджувалися не факти свідомості в буденних життєвих обставинах, що і само по собі могло б представляти інтерес, але лабораторні досліди, що проводяться «в строго контрольованих умовах».

У найстрогіших интроспекционистов| експерименти ускладнювалися додатковими вимогами:

1) інтроспективна повинна була прямувати на виділення простих елементів свідомості - відчуттів і елементарних відчуттів;

2) випробовувані повинні були уникати термінів, що описують зовнішні об'єкти, і говорити лише про відчуття, що викликаються цими об'єктами, і про якості цих відчуттів; відповідь в термінах зовнішніх відчуттів називалася помилкою стимулу. Але у міру розширення досліджень виявилися крупні пропуски і труднощі.

Як самостійні варіанти методу інтроспективної виділяються;

Інтроспективна аналітична - метод інтроспективний, розроблений в школі Э. Тітченера. Характерний прагненням до повного розчленовування плотського образу на складові елементи, що не редукуються до параметрів подразника.

Інтроспективна систематична - метод інтроспективний, розроблений в школі Вюрцбургськой. Характерний орієнтацією на відстежування основних стадій процесу мислення на базі ретроспективного звіту.

Інтроспективна експериментальна - «самоспостереження експериментальне», при якому випробовуваний ретельно спостерігає за динамікою перебувань, що переживаються ним, на кожній із стадій виконання інструкції. Випробовуваний, такий, що пройшов спеціальну підготовку, описує те, що він відчуває, опинившись в якійсь ситуації. Має два великі недоліки:

1) крайня суб'єктивність - оскільки кожен випробовуваний описує власні враження або переживання, які дуже рідко співпадають з враженнями іншого випробовуваного;

2) що ще гірше за відчуття одного і того ж випробовуваного міняються день від дня і година від години.