Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка підприємства -Конспект.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
471.55 Кб
Скачать

37

Конспект лекцій з дисципліни „Економіка підприємства” Модуль 1. Наукові основи функціонування підприємства в умовах ринку

1.1 .Предмет, зміст, завдання та методи науки

1. Предмет, зміст та завдання дисципліни

Економічна наука зародилась у стародавньому світі. Еко­номічні проблеми розглядалися у працях таких учених, як Ксенофонт (430 - 355 рр. до н.е.), Платон (428 - 348 рр. до н. є.), Арістотель (384 - 322 рр. до н. є.) та інші. Вперше поняття "економіка" ввів у обіг грецький мислитель Арістотель. Опи­суючи організацію господарства у маєтку рабовласника, він обґрунтував суть економіки, як науки про домашнє господар­ство і визначив її як мистецтво ведення домашнього господар­ства. Грецьке "ойкос" означає дім, господарство; "номос" - вчення.

В економічній літературі даються різні тлумачення понят­тя економіки як науки:

  • економіка - наука про виробничу діяльність та обмін її ре­зультатами між людьми;

  • економіка- наука вибору; вивчає як люди вибирають спосіб використання обмежених виробничих ресурсів (землі, води, праці, обладнання тощо) для виготовлення різних видів товарів і розподілу їх між різними членами суспільства;

  • економіка як наука вивчає, яким чином людина здійснює організацію виробництва і споживання.

Наведені визначення свідчать, що економіка безпосеред­ньо пов'язана з виробництвом, зі створенням матеріальних та духовних благ для людей.

Економіка підприємства - це наука, що вивчає особливості прояву загальних економічних законів розвитку суспільства на підприємстві та раціональне використання обмежених виробни­чих ресурсів підприємства на основі конкретних форм господарювання, де людина вступає у певні виробничі відносини з природою та іншими людьми з метою реалізації своїх потреб, інтересів та ідеалів.

Економіка підприємства - нова наукова дисципліна, формування якої пов'язане із підвищенням ролі та місця підприєм­ства - первинної виробничої ланки в умовах ринкових відносин. Як наука, економіка підприємства розробляє теоретичні основи господарювання та їх практичне здійснення на підприємстві в умовах ринку, які повинні забезпечувати ефективність вироб­ництва. Виходячи із кон'юнктури ринку, економіка підприємства обґрунтовує шляхи коригування господарської діяльності в мінливому ринковому середовищі.

У широкому розумінні навчальна дисципліна "Економіка підприємства" вивчає комплекс питань господарської діяльності підприємства, методів раціонального поєднання усіх елементів господарської діяльності з метою підвищення ефективності ви­робництва, тобто охоплює обсяг знань з питань економіки підприємства, які необхідні економісту підприємства. У вузькому розумінні навчальна дисципліна економіка підприємства охоплює вивчення лише питань економіки виробництва на підприємстві. Решта питань економіки підприємства вивчаються в інших навчальних дисциплінах, що передбачені навчальним планом спеціальності "Економіка підприємства".

Важливішим завданням економіки підприємства як науки і є формування наукового економічного мислення. Це завдання успішно може вирішуватися за умови глибокого і всебічного вивчення виробництва, обміну та споживання матеріальних благ та послуг, виявлення законів та тенденцій економічного прогресу. Наука "Економіка підприємства" призвана своєчасно ви­являти протиріччя, що виникають на підприємстві під впливом конкуренції, розробляти науково обґрунтовані заходи щодо їх усу­нення і визначати напрями подальшого розвитку та зміцнення підприємства.

Пред­метом навчальної дисципліни "Економіка підприємства" є дослідження економічної системи підприємства, яка характери­зується системою економічних показників. Ці показники дають кількісну економічну оцінку факторам виробництва (виробни­чим ресурсам), умовам роботи підприємства і результатам його господарської діяльності та дозволяють розробляти систему! заходів щодо підвищення ефективності виробництва на] підприємстві.

Об'єктом вивчення "Економіки підприємства" є підприємство - товаровиробник, як основна первинна ланка народного! господарства.

Згідно з чинним законодавством України, підприємство це самостійний господарюючий статутний суб'єкт, котрий має права юридичної особи та здійснює на умовах господарського розрахунку виробничу, науково-дослідницьку і комер­ційну діяльність з метою одержання відповідного прибутку.

2. Методи науки

Для успішного вирішення завдань, які вирішує Економіка підприємства як наука, у процесі досліджень закономірностей функціонування підприємства вона використовує різні методи. Слово "метод" походить від грецького "методос", що означає "шлях до чого-небудь". Отже метод - сукупність засобів, прийомів та способів дослідження економічних явищ (процесів). Методи дослідження бувають загальні та спеціальні.

Загальні методи досліджень в економіці ґрунтуються на об'єктивних законах розвитку суспільства. Всі економічні яви­ща та процеси розглядаються не ізольовано, а в їх взаємозв'яз­ку і взаємозумовленості, в їх розвитку тощо.

На основі загальних методів досліджень Економіка підприє­мства застосовує спеціальні методи та прийоми досліджень еко­номічних явищ на підприємстві. До них відносяться статистич­ний, розрахунково-конструктивний, економіко-математичний, експериментальний, соціологічний тощо.

Статистичний метод пов'язаний із економічним аналізом масових статистичних (економічних) даних. Його застосову­ють, щоб виявити закономірності розвитку підприємства, регіо­ну за певний період. Цей метод оснований на базі групувань, кореляційного зв'язку результатів та факторів, індексів, динам­іки рядів, середніх величин тощо. Використовується цей метод для обґрунтування заходів щодо підвищення ефективності ви­робництва на підприємстві.

Розрахунково-копструктивний метод використовується при обґрунтуванні різних організаційно-господарських рішень, при плануванні виробництва на підприємстві тощо. Цей метод оснований на вивченні об'єкта (підприємства), досягнень науки та практики; виявленні певних закономірностей; розробці відпо­відних нормативів; проведенні розрахунків по економічній оцінці економічних явищ.

Економіко-математичний метод застосовується для обґрунтування вирішення завдань оптимізації, складання моделей економічних явищ та процесів, що дозволяє здійснювати вибір оптимальних варіантів управління виробництвом тощо.

Монографічний метод досліджень використовується при вивченні окремих економічних явищ та досвіду окремих і підприємств. Цей метод включає детальне обстеження підприє­мства, аналіз досліджуваних процесів, шляхів та методів досягнення відповідних результатів тощо.

Експериментальний метод досліджень оснований на проведенні експериментів та вивченні їх результатів, на основі яких і проводиться розробка конкретних пропозицій і впровадження їх у виробництво. Основним призначенням експериментального і методу є перевірка теоретичних гіпотез у конкретних виробничих умовах, на основі яких приймаються найбільш ефективні І господарські рішення.

Соціологічний метод досліджень економічних явищ передбачає вивчення впливу змін в економіці на соціальну поведінку учасників виробництва. Для цієї мети використовується анке­тування, опитування, теоретична інтерпретація тощо.