Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Експериментальна психологія.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
237.57 Кб
Скачать

48. «Нестинг» як варіант факторної схеми експеримента.

«Нестинг» - це варіант факторного плану експерименту, де змінні вкладені одна в одну, тобто характеризують одні умови чи одних і тих же досліджуваних. Нестинг в перекладі означає набір однорідних об’єктів в середині більш крупних одиниць.

Приклад: Змінна «вчитель»

Чоловік жінка

1 2 1 2

Змінна «метод навчання»

В нестингу виключають деякі взаємодії змінних( їх не можна розрахувати). Дослідження проходять через деякі, а не всі режими експерименту.

45, 46, 47. Факторний експеримент. Специфіка гіпотез.

Сьогодні факторні плани найбільш поширені в психології. Застосовуються коли необхідно перевірити гіпотези про зв'язок між змінними.

Для того, щоб визначити вплив 2 чи більше НЗ на ЗЗ, використовують факторні плани експеримента:2*2.

НЗ1:А1,А2

НЗ2:В1,В2

В1 В2

А1 А1В1 А1В2

А2 А2В1 А2В2

Також рідше використовуються інші версії факторного плану, а саме: 3*2, 3*3. План 3*2 застосовується тоді, коли потрібно встановити вид залежності однієї ЗЗ від однієї НЗ, а одна із НЗ представлена дихотомічним параметром. Варіант плана 3*3 застосовується в тому випадку, якщо обидві НЗ мають декілька рівнів і є можливість виявити види зв’язку ЗЗ від НЗ.

Плани, що використовуються для дослідження іпливу більше 2 НЗ, застосовуються рідко. Для 3 змінних вони мають загальний вигляд: L*M*N. Частіше всього застосовується 2*2*2: « 3 НЗ – 2 рівні»

В факторному експерименті ЗЗ може бути одною, і його не слід змішувати з багатомірним. 2 НЗ може вводитись з метою контролю змінних, уточнення психічних механізмів, які стоять за змінними ЗЗ. ФЕ переважно використовує складні комбіновані гіпотези:

Якщо Х1, Х2, Х3,…,Хn,то У зміниться наступним чином

В гіпотезах перевіряється окремий вплив кожної НЗ на ЗЗ(ОРД – основний результат дії), ефект взаємодії факторів і їх вплив на ЗЗ.

Факторні експ застосовуються тоді, коли необхідно провірити складні гіпотези про взаємозв’язок між перемінними. Загальний вид подібної гіпотези: «Якщо А1, А2,…, Аn, то В». Такі гіпотези називаються комплексними, комбінованими. Вфакторному експ провіряються одночасно 2 види гіпотез:

  • гіпотез про окремий вплив кожної з НЗ

  • гіпотези про взаємодію змінних, А саме як присутність однієї з змінних впливає на ефект впливу на іншій.

51, 52. Квазі експериментальні плани: Експеримент за планом часових серій.

Квазі експериментальний експ – дослідження, де експериментатор відмовляється від повного контролю за змінними через його нездійсненність за об’єктивними причинами. Стенлі, Кемпбелл. НЗ обираються з природного середовища, передбачає відсутність контрольної групи.

Експеримент за планом часових серій.

Сутність плану: дослідник здійснює серію періодичних замірів показників ЗЗ на групі чи на індивіді з введенням експериментального впливу в середині серії.

Експ О1 О2 О3 О4 Х О5 О6 О7 О8

На експериментальний ефект вказує порушення безперервності результатів виміру.

Стосовно внутрішньої валідності досить добре контролюються всі фактори, крім фону. Можливі ускладнення з фактором інструментальної погрішності. З метою контролю фонових подій:

      1. необхідно забезпечити експериментальну ізоляцію досліджуваних

      2. пропонується проводити експ в різні пори року з врахуванням погодних умов, освітлення тощо.

Стосовно зовнішньої валідності – низька. Результати специфічні для даної особливості вибірки і не є типовими для генеральної сукупності. Рекомендація: для досягнення достовірних надійних висновків необхідно забезпечити якомога більше часових серій стосовно однієї групи, збільшити кількість груп досліджуваних.

Дослідник використовує еквівалентні часові вибірки ситуацій,в одній з яких Х-вплив має місце, а в іншій – ні., або наявні декілька рівнів Х-впливів.

Експ Х1О Х2О Х1ОХ2О

Олпотр, Сорроків.

Рекомендація: застосовувати великі репрезентативні еквівалентні рандомізовані вибірки часових інтервалів.

Стосовно внутрішньої валідності план дуже хороший, всі фактори оптимально контролюються. Зовнішня валідність низька. Результати є особливостями даної вибірки і не є типовими для генеральної сукупності. Особливо слабке місце за фактором реакція досліджуваних на експеримент. Рекомендація:

  1. використовувати латинські квадрати, збалансовані латинські квадрати

  2. збільшити кількість груп

  3. повторити дослідження.