Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OM_ekz.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
794.11 Кб
Скачать

37. Сутність та задачі технічної підготовки виробництва.

Під технічною підготовкою виробництва розуміється сукупність взаємозв'язаних процесів, що забезпечують конструкторську і технологічну готовність підприємства до випуску виробів заданого рівня якості при встановлених термінах, обсязі випуску і витратах.

Технічна підготовка включає конструкторську (КПП) і технологічну (ТВП) підготовку виробництва.

Зміст і порядок робіт з підготовки виробництва регламентуються Державними стандартами:

ЕСКД - Єдина система конструкторської документації;

ЕСТД - Єдина система технологічної документації;

ЕСТПП - Єдина система технологічної підготовки виробництва.

Зміст, об'єм і форма організації підготовки виробництва залежать від типу виробництва, складності і міри новизни виробу.

Розрізняють позазаводську і внутрішньозаводську технічну підготовку виробництва.

Позазаводську здійснюють галузеві науково-дослідні інститути (НДІ), спеціальні конструкторські бюро (СКБ), проектно-конструктурско-технологические інститути (ПКТИ) і внз.

Внутрішньозаводську здійснюють відповідні відділи підприємства : ОГК, ОГТ, ОГмет та ін., які забезпечують, :

– доопрацювання отриманої документації з урахуванням умов підприємства;

– проектування оснащення, спецінструменту;

– розробку технічно обгрунтованих норм;

– проектування нестандартного устаткування та ін.

38. Головні етапи технічної підготовки,їх зміст та спрямованість.

Для здійснення будь-якого процесу необхідно провести певну підготовку по забезпеченню виробництва необхідною нормативною документацією, оснащенням та налагодженню всіх підсистем, взаємодія яких забезпечить випуск готової продукції.

Основним етапом підготовки є: * наукова підготовка, яка ставить за мету дослідження існуючих аналогів предметів виробництва. Орієнтація на випуск вже існуючих виробів не має сенсу, оскільки така продукція на ринку не буде конкурентноспроможною. Виробник повинен орієнтуватись на нову продукцію з кращими якісними показниками. Саме для цього проводяться наукові дослідження, в результаті яких виявляються негативні або недостатні якості існуючих предметів праці і пропозиції споживачів на ринку збуту. На цьому етапі формуються вимоги щодо вдосконалення аналогів, робляться необхідні економічні прогнозні розрахунки щодо якісних показників та масштабів виробництва;

* конструкторська підготовка ставить за мету розробку конструкторської документації (креслень) або технічних вимог на продукцію у відповідності до рекомендацій, які отримані в результаті наукової підготовки виробництва. Конструкторська підготовка регламентована Єдиною системою конструкторської документації (ЄСКД) і виконуються у три стадії: 1. розробка технічного завдання на виріб (продукцію); 2. розробка технічного проекту; 3. розробка робочого проекту. * технологічна підготовка виробництва регламентована системою державних стандартів, яка має назву - Єдина система технологічної підготовки виробництва (ЄСТПВ). Ця система передбачає широке застосування прогресивних типових технологічних процесів, стандартного технологічного устаткування та оснащення, засобів механізації і автоматизації виробничих процесів, інженерно-технічних та управлінських робіт. ТПВ повинна забезпечити повну технологічну готовність підприємства виготовляти продукцію згідно з заданими техніко-економічними показниками. Повна технологічна готовність - це наявність на підприємстві повного комплекту необхідної технологічної документації і засобів технологічного оснащення і засобів, які забезпечують виробництво якісних виробів. ТПВ включає розв'язання багатьох задач, які можна згрупувати за такими основними функціями: - забезпечення технологічності конструкції виробу; - розробка технологічних процесів; - проектування та виготовлення засобів технологічного оснащення. Центральне місце в ЄСТПВ займає розробка технологічних процесів, яка може здійснюватись у масштабах країни на деталі загального призначення або галузі, на галузеві деталі підприємства. * організаційна підготовка виробництва ставить за мету вирішення всіх організаційних питань, пов'язаних з розміщенням у просторі засобів виробництва, розташуванням трудових ресурсів, налагодженням системи матеріально-технічного постачання, енергопостачання, інструментального забезпечення, межопераційного та міжцехового транспорту, організацією ремонтів, складів, збуту тощо. Усі перелічені складові науково-технічної підготовки можуть здійснюватись: 1. неавтоматизованими засобами, тобто вручну; 2. автоматизованими, тобто застосуванням окремих систем автоматизації, наприклад САП, САПТ ТП і т. ін. 3. автоматичними - в комплексних інтегрованих системах - майже без участі людей і відсутності паперової документації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]