Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OM_ekz.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
794.11 Кб
Скачать

32. Поняття та характеристика типів виробництва

Залежно від міри спеціалізації, об'ємів, регулярності і стабільності випуску виробів розрізняють три типи виробництва : одиничне, серійне і масове.

Одиничне виробництво характеризується таким, що не повторюється або повторюється нерегулярно випуском одиничних екземплярів виробів широкої номенклатури. Це робить неможливим постійне закріплення операцій за окремими робітниками і місцями. На такому виробництві застосовується універсальне устаткування і потрібно високу кваліфікацію робітників. При цьому вироби мають високу трудомісткість і собівартість, велику, тривалість виробничого циклу.

Серійне виробництво характеризується випуском обмеженої номенклатури виробів порівняно великим об'ємом і партіями, що повторюються через певні проміжки часу. Залежно від числа закріплюваних за кожним робочим місцем операцій, регулярності повторення партій і їх розміру розрізняють три види серійного виробництва :дрібносерійне, середньосерійне , великосерійне.

Обмежена номенклатура виробів, досить великі обсяги випуску і регулярність повторення партій виробів в серійному виробництві дозволяють спеціалізувати кожне робоче місце на виконанні обмеженого числа операцій. Це, у свою чергу, забезпечує економічно ефективне використання спеціального технологічного оснащення, зниження вимог до рівня кваліфікації робітників і підвищення ритмічності виробництва. Із збільшенням серійності виробництва зменшуються тривалість циклу виготовлення виробі, їх трудомісткість і собівартість, збільшуються продуктивність праці і ефективність виробництва.

Масове виробництво характеризується випуском вузької номенклатури виробів впродовж тривалого періоду і великим об'ємом. У цьому виробництві кожне робоче місце спеціалізоване на виконанні одній, операції (К3.про = 1), що постійно повторюється. При повній синхронізації операцій забезпечуються строго ритмічна робота і ритмічний випуск продукції, а також безперервний рух виробів через усі операції. Масове виробництво організовується у формі потокового виробництва з широким застосуванням високопродуктивного спеціального устаткування, конвеєрів і спеціального технологічного оснащення, пред'являє найбільш низькі вимоги до кваліфікації робітників, забезпечує мінімальну тривалість виробничого циклу, скорочує трудомісткість і собівартість виготовлення виробів і дозволяє досягати високої продуктивності праці.

Типи виробництва є основою для встановлення типу підприємства або його підрозділу. Проте між ними немає однозначної відповідності, оскільки реально на кожному підприємстві існує не один який-небудь конкретний тип виробництва, а є складне поєднання різних типів.

33. Фактори,які впливають та формують типи виробництва

Тип виробництва - це його узагальнена характеристика, визначувана за ознаками широти номенклатури, об'єму, регулярності і стабільності випуску виробів.

Широта номенклатури продукції, що випускається, є кількістю найменувань виробів, що закріплюються за виробничою системою, і характеризує її спеціалізацію. Широка номенклатура продукції, що випускається, обумовлює велику різноманітність технологічних процесів і операцій, устаткування, інструментів, технологічного оснащення і професій робітників.

Обсяг випуску виробів - це кількість виробів певного типу, що виготовляються і випускаються виробничою системою впродовж планового періодуПерелік найменувань виробів з вказівкою об'єму і терміну випуску по кожному найменуванню називається програмою випуску виробів.

Регулярність випуску виробів - це повторюваність виготовлення і випуску виробів цього виду в послідовні періоди часу.

Стабільність випуску виробів полягає в тому, що номенклатура виробів і кількість виробів кожного типу, що випускаються за однакові послідовні планові періоди, залишаються незмінними.

При закріпленні за виробничою системою випуску багатьох типів виробів застосовується як званий партионный режим роботи, т. е. виготовлення виробів партіями.

В умовах широкої спеціалізації виробничих систем робота партіями раціональних розмірів підвищує продуктивність праці робітників і зменшує витрати на виконання підготовчо-завершальних робіт. При цьому регулярність і стабільність випуску виробів реалізуються у вигляді повторення в кожному плановому періоді випуску однакових партій кожного типу виробів.

Найважливішим показником виробничих систем, що значною мірою відбиває спільний прояв чотирьох розглянутих вище чинників, є коефіцієнт закріплення операцій.

Коефіцієнт закріплення операцій - ця кількість операцій, що послідовно чергуються впродовж місяця видів, що доводиться в середньому на одне робоче місце виробничої системи.

де З - кількість робочих місць виробничої системи;

тi - кількість операцій, що послідовно чергуються впродовж місяця видів, на i -м робочому місці.

При цьому один і той же вид операції включається в число тi стільки разів, скільки разів він повторився в чергуванні з іншими видами операцій на цьому робочому місці впродовж місяця.

Кожному типу виробництва в галузі властиві певна технологія і форми організації виробництва і залежно від нього по-різному вирішуються питання спеціалізації і концентрації виробництва, техніко-економічного і оперативного планування, обліку і аналізу, організації праці, нормування і заробітної плати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]