Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція № 1 - поняття, предмет і метод госп-проц...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
181.25 Кб
Скачать

5. Господарське процесуальне право як наука і навчальна дисципліна

Господарське процесуальне право розглядається не тільки як галузь права, але й як наука та як навчальна дисципліна.

Наука господарського процесуального права є вченням про господарський процес як галузь права, об’єднану в систему понять, категорій, думок, концепцій, теорій.

Крім того, господарське процесуальне право є системою знань про закономірності господарсько-процесуального правового регулювання певних суспільних відносин, що виникають у зв’язку зі здійсненням правосуддя у господарських справах.

Предмет науки господарського процесуального права – це концепція господарського процесу, норми господарського процесуального права (господарського процесуального законодавства), господарські процесуальні відносини, юридичні факти (обставини), внаслідок яких ці відносини перетворюються на правовідносини, умови і порядок реалізації господарських процесуальних прав та обов’язків, практика застосування норм господарського процесуального права (господарського процесуального законодавства).

Наука господарського процесуального права вивчає поняття господарського процесуального права як галузі права та його місце у загальній системі права, систему та зміст господарсько-процесуальних правових інститутів, джерела господарського процесуального законодавства, їх види і значення, прийоми і методи тлумачення господарських процесуальних норм та ефективність їх вивчення.

При цьому сучасна наука господарського процесуального права не обмежується вивченням господарського процесуального права тільки однієї певної країни, тим більше локалізованої на певному відрізку часу. Тому предметом науки господарського процесуального права є також форми господарського процесуального законодавства та практика їх застосування в інших державах. У зв’язку з цим органічною частиною науки господарського процесуального права повинні стати порівняльне господарське процесуальне право, яке має на меті визначення загального та особливого в різних системах права, можливість імплементації концепцій, основ господарського процесуального права, окремих правових рішень або їх сукупності.

Крім того, важливою складовою частиною господарського процесуального права є історія становлення та розвитку господарського (арбітражного) процесу. Вивчення історії господарського процесуального права дає можливість як запозичити позитивний досвід минулого, так і хоч би певною мірою запобігти повторенню помилок. Додатково вивчення історії та характеру розвитку господарського процесуального права дозволяє визначити його тенденції на сучасному етапі.

Таким чином, предмет науки господарського процесуального права істотним чином відрізняється від предмету господарського процесуального права як галузі права та об’єкту господарського процесуального законодавства як сукупності норм, що регулюють господарські процесуальні відносини.

Господарське процесуальне право як учбова дисципліна є однією з профілюючих дисциплін юридичного циклу, обов’язкових для вивчення студентами-юристами незалежно від типу вищого навчального закладу, факультету, спеціалізації тощо.

Предметом цієї навчальної дисципліни є господарське процесуальне право у всіх трьох вказаних вище проявах: як галузь, як система законодавства та як наука. Її завдання полягає в передачі студентам-юристам суми знань про господарський процес, його поняття, категоріях тощо, про галузь господарського процесуального права, систему господарського процесуального законодавства та практику його застосування.

У результаті вивчення цієї навчальної дисципліни студенти повинні набути грунтовні теоретичні знання у галузі господарського процесуального права, розуміти закономірності, характер і тенденції розвитку господарського процесуального права.

Крім того, необхідним є міцне засвоєння основних положень господарського процесуального законодавства, формування уміння тлумачити закон, обгрунтовувати і захищати свою позицію з відповідних питань господарського процесуального права. Потрібними є навики практичної роботи з нормативним матеріалом, аналізу конкретних випадків із судової практики і змодельованих ситуацій.

Система навчальної дисципліни «Господарське процесуальне право» включає в себе:

1) вступ до господарського процесуального права (сукупність відомостей про поняття, предмет, метод, принципи, систему господарського процесуального права та закономірності його розвитку);

2) загальні положення про систему господарських судів, питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам, процесуальні строки, стадії господарського процесу, форми господарського процесу тощо);

3) вчення про учасників господарського процесу, їх процесуальні права та обов’язки;

4) загальні положення про позов у господарському процесі;

5) вчення про докази і доказування в господарському процесі;

6) загальні положення про порядок вирішення господарських спорів у першій інстанції;

7) загальні положення про перегляд судових рішень в апеляційній інстанції;

8) загальні положення про перегляд судових рішень в касаційній інстанції;

9) загальні положення про перегляд рішень за нововиявленими обставинами;

10) загальні положення про виконавче провадження;

11) особливості провадження у справах про банкрутство тощо.