Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електронний підручник (частина 3).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
665.6 Кб
Скачать

Аналіз результатів тестування

За результатом тестування, виявлених за словом "Комунікативні схильності", був розрахований оціночний коефіцієнт (К) комунікативних схильностей виражається відношенням кількості співпадаючих відповідей максимально можливого числа збігів (20). При цьому зручно використовувати формулу:

К = Р/20, або К = 0.05 * Р,

де К - величина оцінного коефіцієнта;

Р - кількість співпадаючих з "ключем" відповідей.

Для якісної стандартизації результатів випробування використовуються шкали оцінок, в яких тому чи іншому діапазону кількісних показників (к) відповідає певна оцінка (Q):

Шкала оцінок комунікативних схильностей

До

Q

Рівень прояву комунікативних схильностей

0,10 - 0,45

0,46 - 0,55

0,56 - 0,65

0,66 - 0,75

0,76 -1,00

1

2

3

4

5

низький

нижче середнього

середній

високий

дуже високий

У результаті аналізу розрахованих оціночних коефіцієнтів кожного члена групи, можна сказати про те, що серед десяти тестованих 50% мають середній рівень комунікативних здібностей, 30% низький, 20% високий.

Серед чоловіків 60% опитаних мають низький показник комунікативних здібностей, 20% середній рівень, 20% високий ..

Серед жінок 60% опитаних показали середній рівень комунікативних здібностей, а 40% високий.

Це пов'язано з тим, що вже в ранньому віці дівчинки набагато спритніші хлопчиків у своїй промові. З роками ця перевага зберігається.

Середній обсяг спілкування у жінок більш ніж у півтора рази перевершує обсяг спілкування чоловіків.

З цього випливає висновок про те, що жінки більше схильні, і більше комунікативні до спілкування з людьми та представниками ділового світу, ніж чоловіки.

Так само можна зробити висновок про те, що чим старша людина, тим нижче стає оціночний коефіцієнт комунікативних здібностей, в порівнянні з особами більш молодого віку. Це пов'язано з тим, що у молодих людей велика потреба в спілкуванні, ніж в осіб старшого віку, тому що останні мають сім'ю, дітей, і для них спілкування з родиною достатньо.

Потреба у спілкуванні багатьох жінок така велика, що якщо протягом робочого дня жінці не вдається "побалакати", то це негативно позначається на їх настрої, продуктивності та якості праці. На деяких "жіночих" підприємствах були введені перерви на 5-10 хвилин для комунікацій. На інших - столи працівниць переставили так, щоб вони могли розмовляти, не відволікаючись від роботи. Ці заходи виявилися економічно доцільними.

Різна потреба чоловіка і жінки в спілкуванні служить джерелом численних конфліктів у сім'ях і на роботі. У більшості випадків чоловік протягом робочого дня цілком задовольняє свою потребу у спілкуванні, а жінка немає. Через це і відбуваються конфліктні ситуації в сім'ї, аналогічно цьому відбуваються конфлікти і на робочому місці.

Для жінок важливий процес спілкування, для чоловіків - результат. Чоловіки краще спілкуються, коли знають мету розмови. Говорити з чоловіком потрібно не натяками, а прямо про те, що ви хочете.

Слабкість багатьох жінок - поговорити про будинок, оновити, а то й пересуди. Чоловіки більше говорять про роботу, політику і спорт. Чоловіки більше люблять говорити про свої успіхи, а жінки - про свої невдачі. Там, де чоловік віддає перевагу змусити і купити, жінка прагне зачарувати або розташувати до себе співрозмовника.

Чоловік віддає перевагу міркувати, мовчки, висловлює лише остаточний результат. Жінка думає вголос, що заважає розмові і переговорів.

Жінка рідше, ніж чоловік, перебиває співрозмовника, вона краще бачить співрозмовника і розуміє його почуття. Перебивши, жінка повертається потім до того моменту розмови, який тоді обговорювалося. Чоловік перебиває жінку в 2 рази частіше, ніж та його.

Жінка слухає уважно набагато довше, ніж чоловік. Чоловік у середньому слухає уважно всього лише 10-15 секунд, після чого схильний дати відповідь, не уточнюючи інформації.

Жінки значно більш самокритичні щодо своєї ролі у суспільстві, ніж чоловіки. Але вони ж більш схильні до утворення стереотипів поведінки і з великими труднощами визнають, що його можна вдосконалити. Чоловіки більш критично ставляться до співрозмовників, ніж жінки.

Ділове спілкування є необхідною частиною людського життя, найважливішим видом відносин з іншими людьми. Вічним і одним з головних регуляторів цих відносин виступають етичні норми. Але залежно від того, як людина розуміє і реалізує ці норми, в якій мірі взагалі враховує їх, він може як полегшити собі ділове спілкування, зробити його більш ефективним, допомогти у вирішенні поставлених завдань і досягненні цілей, так і ускладнити це спілкування або навіть зробити його неможливим.

За допомогою ділової бесіди реалізується прагнення однієї людини або групи людей до дії, яке змінить хоча б одну зі сторін будь-якої ситуації або встановить нові відносини між учасниками бесіди. У світі бізнесу чи політики ділові бесіди представляють собою усний контакт між співрозмовниками, які мають необхідні повноваження з боку своїх організацій або країн для їх проведення та вирішення конкретних проблем.

Ділові бесіди спрямовані на реалізацію наступних функцій: пошук нових напрямків і початок перспективних заходів; обмін інформацією; контроль розпочатих заходів; взаємне спілкування працівників з однієї ділової середовища; пошуки й оперативна розробка робочих ідей і задумів; підтримка ділових контактів на рівні підприємств, фірм, галузей , країн.

У ході виконання курсової роботи було проведено дослідження, способом тестування, групи чоловік складається з десяти осіб, п'ять чоловіків і п'ять жінок. У ході цього дослідження було виявлено, що жінки на сного комунікабельні, ніж чоловіки. Жінки вміють слухати краще, ніж чоловіки і це впливає на процес ділового спілкування.