Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електронний підручник (частина 3).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
665.6 Кб
Скачать

Десять заповідей ділової людини

"Маленька брехня" в офісному середовищі нерідко стає звичною частиною робочого пейзажу. Згадайте всі ті листи, на які "забули" відповісти, дзвінки, яких "не було", дрібні доручення, про які не зажадали звіту і ви "не встигли" їх виконати. Адже якщо подивитися правді в очі, з'ясується, що на листи відповідати було ліниво, від дрібних доручень ви відмахнулися, як від надокучливих мух, а дзвінки на самому справі були, просто не хотілося брати трубку і говорити з обуреним клієнтом. Здається, що дрібна брехня - зовсім і не брехня, а лише невелика недомовленість. Зрештою, від неї ніхто не постраждає. Так міркує більшість офісних працівників, забуваючи про те, що "Одного разу збрехавши віри немає", а маленька брехня розмиває межі допустимого і відкриває шлях до більш серйозних злочинів на робочому місці.

Деякі подібні вчинки є абсолютними табу в діловому середовищі. Ті, хто хоч раз порушив ці табу і був спійманий на "місці злочину", з великою часткою ймовірності гублять свою кар'єру раз і назавжди. Як бути? Пропонуємо вам список своєрідних офісних "заповідей": чого ні за яких обставин не слід довершувати у власному офісі. І, до речі, дайте відповідь все ж на ті листи від клієнтів.

1. Не вкради Біблійна заповідь надзвичайно актуальна для будь-якого офісного працівника. Як часто співробітники забувають про те, що канцтовари, папір для принтера, картриджі, наклейки Post-it, що лежать на робочому столі, є власністю компанії! Звичка забирати додому новий блокнот, ручку або пару-трійку компакт-дисків не вважається чимось незвичайним, але мало хто замислюється над тим, що такі вчинки - це банальна крадіжка. Якщо начальство спіймає за цим заняттям, звільнення буде не за горами.

2. Не звинувачуй інших у своїх помилках Подібна поведінка ганебно, безглуздо, та й просто ребячлівой. Дуже неприємно зізнаватися в тому, що твої помилки вплинули на якість загальної роботи. Але куди як неприємніше зізнаватися в тому, що ти збрехав і очорнив іншого, щоб не визнавати власних помилок.

3. Не поширюй чуток і пліток Хто знає, чому люди так жадібні до чуток і подробиць про чуже життя. Не поспішайте кричати: "Я не розпускає плітки!". Подумайте гарненько і напевно згадайте, як вчора за чашкою кави післяобіднього обговорювали з Маріван поведінка ІванІванича. Наша порада: не слухайте офісні плітки, а якщо почули - не розповсюджуйте їх далі. Хто знає, раптом об'єкт пліток вирішить з'ясувати, звідки вітер дме, і вийде на вас? Пояснюйте потім, що ви тут не при чому, а винна секретарка заст. генерального, яка щось таке сказала асистентці вашого відділу ...

4. Не прикидайся хворим, якщо зовсім здорові Ранок добрим не буває - це загальновідомо. Якщо перша спроба витрусити себе з ліжка і терміново висунутися в бік рідного офісу не вдалася, це зовсім не привід для того, щоб зателефонувати безпосередньому начальству і, інтимно покашлюючи в трубку, позначитися хворим. Якщо втома і депресія - вічний супутник менеджера середньої ланки - наздогнала вас, візьміть відгул або відпустку за свій рахунок. Брехня може тільки нашкодити вам. Якщо ви, позначившись "самим важко хворим у світі людиною", раптом зіткнетеся ніс до носа з колегою або начальником в магазині або в ресторані, не розраховуйте на те, що у ваше раптове щасливе зцілення хто-небудь повірить. Та й на подальшу роботу в тій же компанії теж, втім, можете не розраховувати.

5.Не виходь на роботу, якщо зовсім хворий Зворотна ситуація: надлишок службового завзяття так ж поразами, як і його недолік. Колеги, спочатку дивилися на вас, як на героя-Стахановця, незабаром будуть кидати на вас знищують погляди: кому сподобається спостерігати тонни використаних носових хусток, чути кашель і чхання? А якщо через півдня в офісі то тут, то там буде чути громовий "чих" і сухий кашель колег, не сумнівайтеся - це ваша робота. Вивести з ладу пів-відділу - не найкраща справа. Візьміть лікарняний і сидіть удома, інакше ваш трудовий ентузіазм буде "винагороджений" проханням про звільнення.

6. Не користуйся офісною технікою в особистих цілях Здавалося б, очевидні речі: телефонні дзвінки з офісу з особистих питань відбирають робочий час, листування по ICQ, електронною поштою та за смс з робочого мобільника відволікають від справ, ЖЖ і Однокласники . ру і зовсім ставлять під загрозу роботу багатьох компаній. Однак же знаходяться любителі обговорити по телефону вчорашню серію "Залишитися в живих", перипетії в "Домі-2" і місце розташування котлет в холодильнику, а так само роздрукувати на офісному принтері повну версію останньої книги Лук'яненко, "залити" на особистий сайт пару десятків гігабайт фотографій (зрозуміло, користуючись офісним широкосмуговим доступом в Інтернет) і відправити факси з прикольною картинкою всім своїм друзям. Втім, терпіння власників компаній небезмежне: недбайливим співробітникам загрожують суворі санкції - від жорсткого догани до звільнення.

7. Чи не посвятиш колег в особисті проблеми Якщо проблеми приватного життя заважають роботі, можливо, це привід для відпустки, відгулу або навіть звільнення за власним бажанням. У будь-якому випадку, всі варіанти подальшої долі власної кар'єри треба обговорювати з безпосереднім начальством у приватній обстановці, а не плакати на плечі всіх співробітників відділу. Мало того, що це непрофесійний підхід до питання, так ще і справі не допоможе. Якщо кар'єра продовжиться в тій же фірмі, від репутації скиглія і невротика вже не відмитися.

8. Не одягайся недбало Професійний погляд на власний гардероб - важлива частина правильної поведінки в офісному середовищі. Абсолютно неважливо, скільки років ви пропрацювали в компанії, наскільки ваш бос "свій у дошку", скільки годин ви спали минулої ночі, і наскільки холодно (або жарко) на вулиці - одяг завжди має бути чистою, бездоганною і відповідної загальному офісному стилю.

9.Чи не фліртуй з начальством Службовий роман - одночасно і найчастіше, і саме звинувачуємо явище в офісному середовищі. На одну щасливу історію доводиться мінімум десять сумних. Флірт між колегами - делікатна ситуація, тим більше, якщо один з них вище по соціальних сходах. Перш ніж кинутися з головою у вир службового роману з начальником або начальницею, поцікавтеся, як у компанії ставляться до подібних ситуацій, задумайтеся, чи готові ви до звільнення, якщо флірт між колегами в компанії не прийнято, і, головне, чи зможете ви продовжувати працювати пліч-о-пліч зі своїм колишнім коханим і виконувати його розпорядження, якщо відносини розладнаються?

10.Чи не фліртуй з підлеглим Перечитайте пункт 9 і додайте до всього вищесказаного можливе звинувачення в сексуальних домаганнях.