Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦО готово Иришка.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
158.72 Кб
Скачать

19. Оповіщення населення про небезпеку. Система оповіщення

У період загрози виникнення надзвичайних ситуацій системи оповіщення приводяться у готовність для здійснення масового інформування працівників, а зв'язок здійснюється з використанням всіх його видів і засобів.

Оповіщення - доведення сигналів і повідомлень органів управління про загрозу та виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, аварій, катастроф, епідемій, пожеж тощо до центральних і місцевих органів виконавчої влади, підприємств, установ, організацій і населення. Система зв'язку - організаційно технічне об'єднання, сил і засобів зв'язку, що використовуються для обміну інформацією в системі органів управління і сил ЦО, яка будується за принципом широкого використання державних і відомчих мереж зв'язку. Державна мережа - опорна мережа зв'язку цивільної оборони, котра базується на загальнодержав і обласному виробничо-технічному управлінні зв'язком.

За рахунок державної мережі зв'язку проводиться більш як 90-95% службових переговорів. Вона включає: телефонні і телеграфні мережі; мережі поштового зв'язку; мережі радіо зв'язку. ------

21. Укриття людей в захисних спорудах. Фільтровентиля-ційні комплекти. Порядок входу у сховище в умовах радіаційно-заражен.

Захисні споруди ЦО - споруди, які призначені для захисту людей від дії факторів ураження НС техноген, прир, соц-політ та воєнного характеру.

Діляться на сховища і протирадіаційні укриття.

Сховища ЦО – це споруди, які забезпечують комплексний захист укритих людей від дії факторів ураження НС. Вони повинні забезпечувати можливість перебування в них людей на протязі 2 діб.

Норма площі полу для одної людини складає не менше 0,4-0,5 м2. Об’єм приміщень на одну людину не менш як 1,5 м3. Фільтровентиляційне обладнання сховища повинно очищу­вати повітря від усіх шкідливих домішок і забезпечувати подачу чи­стого повітря в межах установлених норм. Протирадіаційні укриття (ПРУ) – це споруди, які забезпечують захист людей від дії іонізуючих випромінювань при радіоактивному зараженні місцевості при неперервному перебуванні в них розрахункової кількості людей на протязі 1-2 діб. Захисні споруди ЦО повинні мати індивідуальні засоби захисту. - Протигази ГП-7. В ПРУ обладнується не менше 2 входів у протилежних сторонах. біля входу спец місце для зараженого одягу.

--------------------------------------------------

23. Евакуаційні заходи. Способи евакуації населення у заміську зону.

Евакуація – організований вивіз людей, майна та обладнання підп-в та установ з місця, що знаходиться під загрозою техногенної катастрофи, стихійного лиха. Евакуації підлягає населення, яке проживає в населених пунктах, що знаходяться у зонах можливого катастрофічного затоплення, небезпечного радіоактив забруднення, хім ураження, в районах виникнення стихійного лиха, аварій і катастроф (якщо виникає безпосередня загроза життю та здоров'ю людей).

Залежно від обстановки може бути проведено загальну або часткову евакуацію населення тимчасового або безповоротного характеру.

Основними евакуаційними заходами є:

а) створення евакоорганів суб'єкта господарської діяльності з визначенням потрібної чисельності і складу;

б) підготовка автотранспорту для проведення евакозаходів;

в) підготовка місць для розміщення евакуйованих людей у випадках виникнення НС.

---------------------------------------------------

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]