Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦО готово Иришка.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
158.72 Кб
Скачать

56. Завдання Цивільного захисту в Україні

1. Попередження виникнення НС

2. Оповіщення населення про загрозу або виникнення

3. Захист населення від наслідків НС

4. Організація життєзабезпечення наслення під час аварій, лиха, війни.

5. Організація і проведення рятувальних та невідкладних робіт.

6. Створення систем аналізу і прогнозування управління, спостереження і контролю за різними зараженнями, підтримка готовності систем для стійкого функціонування.

7. Підготовка і перепідготовка керівного складу Цивільної оборони, навчання населення застосовувати засоби Інд захисту та діяти в НС.

--------------------------------------------------------

57. Захист прожуктів харчування та води від зараження радіоакт речовинами. Дезактивація.

Насамперед ізолювати від зовн середовища. У домашніх умовах зберігати в герметичній тарі, або плівці, щільному папері. Хлід загорнути в щільний папір і покласти в металеву каструлю. Цукор, крупи тримати в пакетих з щільного паперу. М’ясо, ковбасу – в холодильник. В селі можна все складати в погреби, льохи, підвали. В них повинна бути закрита вентиляція. Овочі зариваються в землю і накриваються соломою, товщиною 20-30 см, + зверху земля 20-30 см.

Вода. Посуд повинен щільно закриватись. Ванни – накриватись щільним матеріалом. Запас на добу на особу на приготування їжі 3-5 літри.

Дезактивація – обробка. Овочі мити водою. М’ясо, сир, масло – знімати заражений шар не менше 2-3 см. Молоко не вживається, підлягає переробці в сир чи масло. Олію відстоюють протягом 3-5 діб і верхній шар вживають в їжу. Воду вістоюють або фільтрують.

------------------------------------------------------

58. І мед допомога при ураженні сдор

Ураженим надається медична допомога. Краплини СДОР на одязі знешкоджують за допомогою індивідуального протихімічного пакета ІПП-8. При роботах в осередках ураження СДОР треба дотримуватись правил безпеки. Всі люди повинні мати протигази, індивідуальні засоби захисту шкіри, вміти користуватись індивідуальними протихімічними пакетами ІПП-8, а також індивідуальними аптечками АІ-2, вміти надавати першу медичну допомогу.

Хлор: надягти промисловий чи цивільний протигаз, віднести на носилках на знезаражену територію, звільнити від одягу, при відсутності дихання провести штучне дихання, забезпечити спокій, промити шкіру та слизові 2% содовим розчином, забезпечити чай або теплу воду з содою, транспортувати в лежачому стані.

Аміак: надягти промисловий чи ізолюючий протигаз, віднести на носилках на знезаражену територію, звільнити від одягу, при відсутності дихання провести штучне дихання, дати теплого молока, забезпечити спокій. при потраплянні в очі – промити водою, шлунок – блювотиння.

-------------------------------------------------------

59. Дії персоналу при аварії на хно

Захист від СДОР являє собою комплекс заходів, здійснюваних з метою виключення або максимального послаблення поразки персоналу і збереження його працездатності.

На початку виникнення і проникнення СДОР в атмосферу або на місцевості негайно оповіщають робітників і службовців об'єктів і населення, яке мешкає поблизу зони, про небезпеку. Люди, які є в будинках, зачиняють вікна, проводять повну герметизацію житла, вимикають нагрівальні прилади, газ. Евакуація населення з районів можливого зараження СДОР проводиться до підходу зараженої хмари. На об'єкті, де була аварія, в першу чергу здійснюється робота з припинення викиду СДОР. Ураженим надається медична допомога. Краплини СДОР на одязі знешкоджують за допомогою індивідуального протихімічного пакета ІПП-8. При роботах в осередках ураження СДОР треба дотримуватись правил безпеки. Всі люди повинні мати протигази, індивідуальні засоби захисту шкіри, вміти користуватись індивідуальними протихімічними пакетами ІПП-8, а також індивідуальними аптечками АІ-2, вміти надавати першу медичну допомогу.

--------------------------------------------------------

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]