Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_Na_Dek.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
558.08 Кб
Скачать

13. Поняття нац. Та світової вал. Систем, їхні основні елементи. Еволюція світової системи.

Національна валютна система – сукупність форм і інструментів організації валютних відносин у даній країні і з іншими країнами та міжнародними економічними й політичними структурами. Світова валютна система - це організаційна форма грошово-кредитних відносин у міжнародному обігу, яка склалася на основі розвитку світового ринку, закріплена міждержавними угодами й обслуговує взаємний обмін результатами діяльності національних господарств. Складовими ланками світової валютної системи є: міжна­родні засоби обігу і платежу, міжнародні ліквідні ресурси (валюта, золото та інші платіжні засоби), механізм ре­гулювання валютних паритетів і курсів; міжнародні валютні ринки і ринки золота; система міжнародного кре­дитування й міждержавних розрахунків; відповідні інфра­структурні ланки і т.ін. Світова валютна система склалася ще в 19 сторіччі у вигляді «золотого стандарту», при якому міжнародними грішми було золото. На Генуезькій конференції в 1922 році укладено міжнародну угоду, яка документально оформила світову валютну систему, ввівши золодевізний стандарт, який передбачив обмін провідних валют на золото за фіксованим співвідношенням. У 1944 році зародилась Бреттон-Вудська валютна система (золото-доларовий стандарт) у відповідності з угодою, яку було укладено у місті Бреттон-Вудсі. Ця система офіційно проіснувала до 1978 року, а реально - перестала існувати уже в 1971 році). Становлення національних економік призвело до становлення національних валют, і їхнє функціонування вже не вписувалось у рамки золото-доларового стандарту, тому на початку 70-х років ця система почала розвалюватись. Результатом попередніх процесів було створення Ямайської валютної системи (багатовалютного ринкового стандарту), яка вступила в силу в 1978 році, у відповідності з ухвалою Кінгтонської конференції, яка відбулась у 1976 році.

14. Основні ознаки і суть конвертованості валют. Критерії повної конвертованості і часткової конвертованості. Внутрішня і зовнішня конвертованість валют.

За режимом використання валюти поділяються на: неконвертовані; конвертовані.

Неконвертованими є валюти, які неможливо вільно обміняти на іноземні валюти за ринковим курсом, їх ввіз та вивіз жорстко обмежується. Такими звичайно є валюти слаборозвинутих країн чи країн, які переживають глибоку і хронічну економічну і фінансову кризу. Конвертованими є валюти, які вільно обмінюються на валю­ти інших країн за курсом, що формується у встановленому по­рядку, і вільно вивозяться і ввозяться через кордон. Конвертованість — надзвичайно важлива, визначальна якісна риса валюти. Конвертованою валюта стає не стихійно, а забезпечується державою завдяки значним зусиллям, спрямованим на досягнен­ня товарно-грошової збалансованості, розвиток вільних товарних і валютних ринків, запровадження організаційно-правових основ валютного регулювання тощо. Ці зусилля повинні створити такі передумови запровадження конвертованості валюти: зниження інфляції до помірного рівня, за якого національні гроші починають задовільно виконувати всі функції, особливо функцію накопичення вартості. Інакше резиденти будуть постій­но переводити свої заощадження у вільно конвертовану іноземну валюту, що провокуватиме надмірний попит на цю валюту і зне­цінення національної; формування ринкового механізму ціноутворення, за якого ціни будуть вільно реагувати на зміни в попиті і пропозиції; лібералізація зовнішньоекономічних відносин; накопичення достатнього золотовалютного резерву; відмова від широкомасштабного дотування цін на товари та послуги, створення рівних конкурентних умов на ринку для всіх економічних суб'єктів.

Повна конвертованість означає можливість вільного обміну національної валюти на іноземну для всіх категорій власників (юридичних і фізичних осіб, резидентів і нерезидентів) та за всі­ма видами цілей або операцій (платежі за поточними операціями, платежі за рухом капіталу і переказами). Проте не всі ці валюти користуються однаковою довірою на світовому ринку і мають однакову сферу застосування в міжна­родних розрахунках. Часткова конвертованість валюти означає, що національна валюта обмінюється на іноземну з певними обмеженнями. Напри­клад, для одних осіб її обмін дозволений, а для інших — ні, так само для одних видів операцій обмін дозволений, для інших — ні тощо. Якщо конвертація національної валюти дозволена тільки для нерезидентів, то вона називається зовнішньою, а якщо для ре­зидентів — внутрішньою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]