Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IK_shpori_ekzamen.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
635.39 Кб
Скачать

43. Роль лізингу в розвитку економіки.

Лізинг передбачає отримання прибутку шляхом використання лізингових активів, які не є власністю лізингоодержувача, а лише знаходяться у його користуванні. Лізингові компанії звертають увагу, в першу чергу, на здатність лізингоодержувача генерувати грошовий потік для того, щоб сплачувати лізингові платежі, а вже потім - на фінансовий стан чи кредитну історію. Це є однією з переваг лізингу для малих та середніх підприємств, а також для підприємств аграрно-промислового комплексу, оскільки у них, як правило, відсутні належна кредитна історія та активи для забезпечення банківського кредиту. Лізинг має позитивний вплив на економіку будь-якої країни, оскільки він дозволяє:

  1. Прискорення розвитку малого та середнього бізнесу, підприємств аграрно-промислового комплексу (Лізинг є ефективним механізмом фінансування підприємств малого та середнього бізнесу, які у своїй більшості не завжди відповідають вимогам ліквідності, необхідним для отримання банківського кредиту)

  2. Підвищення обсягів реалізації нового обладнання. Питання збуту готової продукції залишається однією з актуальних проблем сучасної ринкової економіки. Світова практика свідчить, що лізинг розширює вітчизняним та зарубіжним виробникам і постачальникам обладнання доступ до нових клієнтів, і, як наслідок, збільшує можливості нарощування обсягів продажу товарів та послуг.

  3. Збільшення обсягів інвестицій у національну економіку.

  4. Поліпшення конкурентного середовища на фінансовому ринку. Лізинг є ефективним інструментом та привабливим продуктом для учасників фінансового ринку. Через розширення пропозиції фінансових послуг лізинг сприяє пожвавленню конкуренції на фінансовому ринку і, як наслідок, здешевленню та підвищенню якості фінансових послуг.

  5. Технічне та технологічне переоснащення підприємств, підвищення конкурентоспроможності економіки держави. В Україні підприємства майже всіх галузей економіки невідкладно потребують оновлення технологічного парку. Середній рівень зносу обладнання в країні складає майже 50 відсотків. Лише за умов широкого застосування ефективних фінансових механізмів, одним з яких є лізинг, можна очікувати зростання конкурентоспроможності економіки України.

44. Економічна сутність та значення міжнародного інвестиційного кредиту.

Головною метою міжнародного інвестиційного кредиту є отримання прибутку шляхом переливу капіталу з менш прибуткового економічного сектору і більш прибутковий.

Міжнародний кредит – відносини, які склалися між країнами і позичальниками різних країн з приводу надання, використання та погашення позики.

Значення такого кредиту полягає у перерозподілі капіталу.

Функції міжнародного кредиту:

  1. Забезпечення перерозподілу між країнами фінансових і матеріальних ресурсів, що сприяє їх ефективно використанню.

  2. Посилює нагромадження у межах всього світового господарства за рахунок вивільнення тимчасово вільних грошових коштів одних країн для фінансування капіталовкладень в інших країнах.

  3. Прискорює реалізацію товарів.

Позитивні риси міжнародного кредиту полягають у розвитку продуктивних сил і розширення масштабів виробництва і торгівлі.

Негативні риси МК – надмірне залучення кредитних ресурсів країни та не раціональне їх використання може призвести до виникнення боргової кризи, а від так до підриву платоспроможності країни – позичальника та припинення її економічного розвитку.

Міжнародні інвестиції включають:

  • Іноземні інвестиції – вкладення ф., ю. осіб іноземців, а також іноземних держав міжнародних урядових та не урядових організацій в об’єкти інвестування на території даної країни.

  • Зарубіжні інвестиції – вкладення фізичних і юридичних осіб даної країни за кордоном або на території інших країн.

Мотивацію міжнародних інвестицій складають:

1. контроль за об’єктом інвестування;

2. підприємницький прибуток;

3. отримання відсоткових доходів;

4. забезпечення довготермінових економічних та політичних вигод.

ЗУ «Про режими іноземного інвестування» від 19.03.1996 регламентує іноземні інвестиції як цінності, що вкладаються в об’єкти інвестиційної діяльності з метою отримання прибутку або досягнення економічного ефекту.

Міжнародний інвестиційний кредит – економічні відносини між державами, іноземними банками з приводу інвестиційної діяльності на засадах платності та поверненості.

Види міжнародних інвестиційних кредитів:

1. державний

2. банківський

3. комерційний

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]