Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВІДПОВІДІ ДЕК ЦСП 2012.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
537.6 Кб
Скачать
  1. Припинення шлюбу

Припинення шлюбу – це припинення правовідносин між подружжям, які викликаються настанням певних юридичних фактів. Такими юридичними фактами є: смерть одного з подружжя; оголошення одного з подружжя померлим; розірвання шлюбу.

Розірвання шлюбу за життя подружжя можливе тільки шляхом розлучення. Закон визначає два порядки розлучення: в суді або у відділах реєстрації актів цивільного стану. Шлюб припиняється внаслідок його розірвання :

- за спільною заявою подружжя або одного з них на підставі постанови державного органу реєстрації актів цивільного стану, коли подружжя не має дітей;

- державним органом реєстрації актів цивільного стану за заявою одного із подружжя, якщо другий із подружжя визнаний безвісно відсутнім або недієздатним чи засуджений за вчинення злочину до позбавлення волі на строк не менше ніж три роки.

Шлюб припиняється внаслідок його розірвання за спільною заявою подружжя на підставі рішення суду у разі, коли подружжя, яке має дітей, подає до суду заяву про розірвання шлюбу разом із письмовим договором про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їх життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей. Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу після того, як минув один місяць від дня подання заяви. До закінчення цього строку дружина і чоловік мають право відкликати заяву про розірвання шлюбу.

Шлюб також припиняється внаслідок його розірвання за позовом одного з подружжя на підставі рішення суду.

У випадках, передбачених Законом, розірвання шлюбу може бути визнане судом фіктивним, якщо буде встановлено, що жінка та чоловік після розірвання шлюбу продовжували проживати однією сім'єю і не мали наміру припинити шлюбні відносини. На підставі рішення суду актовий запис про розірвання шлюбу та Свідоцтво про розірвання шлюбу анулюються державним органом реєстрації актів цивільного стану.

При розірванні шлюбу державним органом реєстрації актів цивільного стану шлюб припиняється у день винесення ним відповідної постанови. Шлюб припиняється у разі розірвання його судом у день набрання чинності рішення про розірвання шлюбу.

Розірвання шлюбу, здійснене за рішенням суду, має бути зареєстроване в державному органі реєстрації актів цивільного стану за заявою колишньої дружини або чоловіка і засвідчується Свідоцтвом про розірвання шлюбу.

  1. Визнання шлюбу недійсним

При деяких умовах шлюб може бути визнано недійсним.

По перше, за заявою певної особи у таких випадках:

  • з особою, яка одночасно перебуває в іншому зареєстрованому шлюбі;

  • з особою, яка визнана недієздатною;

  • між особами, які є родичами прямої лінії споріднення, братом та сестрою.

По-друге, за рішенням суду у таких випадках:

  • якщо шлюб був зареєстрований без вільної згоди чоловіка чи жінки;

  • якщо шлюб є фіктивним;

  • між усиновлювачем та усиновленою ним дитиною; між двоюрідними братом та сестрою, тіткою, дядьком та племінником, племінницею;

  • з особою, яка не досягла шлюбного віку і якій не було надано прав на шлюб.