Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_7.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
426.5 Кб
Скачать
  1. Параметричні методи

На стадії розробки технічного завдання і технічного проекту по об’єкту масового виробництва відсутні дані по кожній деталі і зборочній одиниці. Об’єкти ще не пройшли дослідно-виробничих випробувань. Тому на цих стадіях немає можливості виконати детальні розрахунки затрат на освоєння, виготовлення, оборот, експлуатацію і ремонт проектованого об’єкту.

А по продукції одиничного і мало серійного виробництва недоцільно застосовувати описані вище точні методи прогнозування.

В цих випадках рекомендується застосовувати параметричні методи прогнозування, основані на встановленні залежності між параметрами об’єкта і організаційно–технічного рівня виробництва з однієї сторони, і корисним ефектом або затратами чи іншими результативними показниками–з другої.

Параметричні методи прогнозування поділяються на два види: по питомих показниках і по рівняннях регресії (багатофакторної).

Для встановлення рівнянь регресії необхідно, щоб кількість статистичних даних була не менш, ніж в три рази більша кількості факторів. По об’єктах, які не відповідають цим вимогам, корисний ефект, або затрати чи інший результативний показник рекомендується визначати по питомих показниках. Наприклад, корисний ефект об’єкта (обсяг роботи за рік) розраховується за формулою:

,

де – корисний ефект (обсяг роботи) проектованого об’єкта в -вих умовах експлуатації в -вому році;

– середньорічний корисний ефекти (обсяг роботи) базового об’єкта, аналогічно до запроектованого;

– найважливіша характеристика (головна функція) базового об’єкту, наприклад годинна продуктивність;

– найважливіша характеристика проектованого об’єкта в -вих умовах експлуатації в -вому році;

– коефіцієнт, який враховує підвищення надійності проектованого об’єкта порівняно з базовим в -вому році;

– коефіцієнт, який враховує зміну організаційно-технічного рівня в -вому році експлуатації порівняно з рівнем виробництва у споживача базового об’єкта;

– коефіцієнт, який враховує зміну організаційно-технічного рівня виробництва в ремонтній організації об’єкта -вому році порівняно з базовим періодом.

Кількість коректуючи коефіцієнтів можна збільшити. Коефіцієнт визначається відношенням відповідного показника (наприклад, надійності) по проектованому об’єкту до показника по базовому об’єкту.

По аналогічній схемі визначаються і затрати на експлуатацію проектованого об’єкта в -вому році

Затрати на виготовлення проектованого об’єкта на -вому підприємстві в -вому році із застосуванням методу питомих показників на ранніх стадіях його проектування розраховується по формулі:

,

де – затрати на виготовлення базового об’єкта;

– відповідно маса базового і проектованого об’єкта;

– коефіцієнт, який вираховує закономірність неухильного росту продуктивності праці в -вому році;

– коефіцієнт, який вираховує вплив на затрати по виготовленню складності проективного об’єкта порівняно з базовим

– коефіцієнт, який вираховує вплив на затрати по виготовленню масштабу випуску проективного об’єкта порівняно з масштабом випуску базового об’єкта.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]