Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОЙ ДИПЛОМ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
839.17 Кб
Скачать

Розділ 3 удосконалення управління матеріальними ресурсами на підприємстві

3.1.

Сучасне життя вимагає від підприємств підвищення ефективності виробництва, впровадження прогресивних форм господарювання та управління виробництвом, подолання безгосподарності і безвідповідального ставлення до використання наявних ресурсів. Від побудови обліку матеріальних ресурсів залежить величина таких показників діяльності підприємств, як собівартість і прибуток.

Раціональне витрачання окремих елементів оборотних фондів підприємств має велике економічне значення. Це зумовлюється постійним збільшенням абсолютного споживання сировини, матеріалів, енергії для виробництва продукції в різних галузях народного господарства, переважаючою часткою матеріальних витрат у загальній її вартості. Економія матеріальних ресурсів, що характеризується зниженням абсолютної та питомої витрати окремих видів ресурсів, дає змогу з такої самої кількості сировини й матеріалів виготовляти більше продукції без додаткових затрат суспільної праці, підвищувати ефективність виробництва в цілому на кожному підприємстві.

Матеріально-технічне забезпечення як одна з галузей сфери товарного обігу, що виконує функції обігу засобів виробництва, виконує велику роль у підвищенні ефективності виробництва. Воно виступає в якості опосередкованого зв'язку між виробництвом та виробничим споживанням продукції виробничо-технічного призначення та його діяльність з розширенням масштабів виробництва непреривно зростає.

Забезпечуючи міжгалузеві зв'язки по поставках продукції, структури матеріально-технічного забезпечення сприяють скороченню часу виробництва, підвищенню його ефективності та якості продукції за рахунок ритмічного, своєчасного забезпечення підприємств, економічними партіями різних видів сировини, матеріалів та обладнання.

Раціональне використання (споживання) і економія сировини, матеріалів, палива і енергії є одними із важливих умов функціонування підприємства в умовах ринку, переводу економіки на інтенсивний шлях.

Раціональне використання матеріальних ресурсів – це доцільне обґрунтоване їх використання, їх витрати на рівні мінімуму при виробництві одиниці продукції.

В загальному вигляді економія матеріальних ресурсів – це підвищення їх рівня корисного використання, яке виражається у зниженні питомої витрати матеріалів на одиницю споживчого ефекту, котрий одержують у результаті раціонального споживання матеріальних ресурсів.

Таким чином ресурсозбереження виступає як важливіший фактор підвищення ефективності виробництва. Основним завданням ресурсозбереження є:

- забезпечення економного і раціонального використання матеріальних ресурсів;

- ліквідація невиробничих витрат або перевитрати матеріальних ресурсів;

- оптимізація структури ресурсоспоживання на основі впровадження нових проектних, конструкторських і технологічних рішень, які дозволяють підвищити комплексність використання матеріальних ресурсів;

- розширення застосування вторинних ресурсів;

- розширення застосування вторинних ресурсів, організація повної переробки виробничих відходів і матеріалів, збір і утилізація побутових відходів;

- скорочення витрат матеріальних ресурсів на всіх стадіях виробництва і споживання при транспортуванні та зберіганні;

- прискорення оборотності обігових засобів, скорочення виробничих запасів, вивільнення частини ресурсів із обігу тощо.

Розглянемо детальніше, на КП «Березанський КПП» одне з завдань ресурсозбереження - розширення застосування вторинних ресурсів, організації повної переробки виробничих відходів і матеріалів, збір і утилізація побутових відходів.

Утилізація сміття може бути прибутковим напрямком у комунальному господарстві, оскільки одним з видів діяльності КП «Березанського комбінату комунальних підприємств» є санітарна очистка.

Відходи – залишки сировини, матеріалів або напівфабрикатів, а також речовини та матеріали, утворювані в процесі переробки сировини, непридатні для використання за безпосереднім призначенням, отримання яких не є метою даного виробництва.

Тверді побутові відходи (ТПВ) — відходи, що утворюються у процесі життєдіяльності людини: харчові продукти, предмети побуту, відходи після ремонту квартир, сміття громадських будівель і споруд та інші. А поводження з відходами – дії, спрямовані на запобігання утворенню відходів, їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізацію, видалення, знешкодження і захоронення, включаючи контроль за цими операціями та нагляд за місцями ви-далення [7].

Сміття – тверда частина побутових відходів, утворюваних у житлових масивах. Воно включає матеріали та вироби, починаючи від старих газет, порожніх консервних банок, пляшок, харчових відходів, обгорток та пакувальних матеріалів, закінчуючи битим посудом, зношеним одягом, поламаною побутовою чи офісною технікою тощо.

Щорічне нагромадження ТПВ на міському полігоні зображено на Рис. 3.1.

Рис. 3.1. Щорічне нагромадження ТПВ на міському полігоні

Для зменшення нагромадження відходів та сміття на міському полігоні КП «Березанський комбінат комунальних підприємств» може знайти комплексні варіанти утилізації матеріальних відходів, які в кінцевому результаті дадуть змогу отримати прибуток.

Україна має непоганий досвід повторного використання багатьох речовин і матеріалів: паперу, деревини, зношених шин, полімерів тощо.

Уявлення про наші досягнення і хиби дає рис. 3.2., де показано, яку частку з усієї спожитої країною сировини становила вторинна.

Рис. 3.2. Обсяги повторного використання різних видів сировини в Україні

Макулатуру подрібнюють на паперову масу (пульпу), з якої знову виробляють паперові вироби; можливе також компостування, виготовлення ізоляційних матеріалів.

Текстиль подрібнюють і використовують для надання міцності макулатурній паперовій продукції.

Скло подрібнюють, плавлять і виготовляють нову тару, або подрібнюють і використовують замість піску або гравію у виробництві бетону чи асфальту.

Існують також інші промислові методи переробки побутових твердих відходів з отриманням цінної продукції. Таким чином, рециклізація стає все більш вигідною, а потенційний прибуток цієї галузі приваблює все більше підприємців і фірм.

Та для ефективної і рентабельної їх роботи необхідно, щоб усі жителі Березані попередньо сортували сміття. У Європі рекордними показниками організованості можуть похвалитися швейцарці й німці, які не лінуються віднести металеві елементи в один контейнер, скляні пляшки вкинути в другий контейнер, пластикові — в третій, папір — в четвертий, органічні рештки — в п’ятий.

3.2.

Щодня родина з трьох-чотирьох чоловік утворює та викидає в середньому відро сміття або, як ми все частіше говоримо — твердих побутових відходів (ТПВ) . Таким чином на кожного мешканця нашого міста на рік припадає приблизно 100 відер або 180—220 кг твердих побутових відходів. До цієї кількості ТПВ слід додати відходи, що утворюються в магазинах, вокзалах, базарах та в інших громадських місцях, їхня кількість складає від 30 до 50 відсотків усіх побутових відходів міста.

Виходячи з реалій накопичення, збирання, вивезення та захоронення відходів, вважається за доцільне розподіляти відходи на групи, представлені на рис. 3.3.

Кількість відходів постійно збільшується. Але основна причина зростання обсягів побутових відходів не у збільшенні кількості жителів міста, а у зміні способу їх життя.

Людство використовує все більше матеріалів, які за своїми властивостями настільки відрізняються від натуральних, що після повернення у природне середовище у вигляді відходів розкладаються дуже повільно або й зовсім не розкладаються. Наприклад, папір розкладається протягом року, метал - до 100 років, поліетилен - понад два століття, а скло більше ніж 1000 років.

Якщо врахувати, що більшу половину відходів складають пакувальні матеріали, то стає зрозумілим, що одним із ефективних способів вирішення проблеми відходів є роздільне їх збирання, оскільки велику частину побутових відходів складають матеріали, які можна використовувати повторно або переробляти, якщо вилучити відповідні фракції на стадії первинного збору.

Повторній переробці підлягають папір, скло, металеві та алюмінієві банки, текстиль, пластик, органічні відходи. Усі ці матеріали, отримані при сортуванні, знаходять попит з боку організацій, які займаються прийомом вторинної сировини.

Сортування та переробка відходів мають багато переваг:

  • менший обсяг відходів потрапляє на захоронення;

  • матеріали використовуються повторно;

  • сортування побутових відходів відповідає світовим підходам у поводженні зі сміттям, а саме, сприяє запобіганню їхнього надмірного утворення, повторному (багаторазовому використанню) вторинної сировини, утилізації та безпечному розміщенню;

  • заощадження коштів для суспільства, створення нових робочих місць в галузі збирання, сортування та переробки відходів та поліпшення стану довкілля, а також зниження ризику для здоров'я жителів міста.

Разом з тим, існує безліч факторів, які гальмують вирішення даної проблеми. Серед них можна виділити:

  • економічно-фінансові (недостатність фінансування);

  • технічні (відсутність відповідної техніки, євро контейнерів тощо);

  • юридичні (відсутність нормативної бази для забезпечення сортування твердих побутових відходів);

  • соціально-культурні (байдужість населення до навколишнього середовища, не усвідомлення глибини екологічної кризи);

Тому основною ідеєю проекту є впровадження нової системи збору твердих побутових відходів шляхом роздільного збору за допомогою євро контейнерів та

У результаті виконання проекту в місті буде впроваджена система роздільного збору твердих побутових відходів.

Зменшиться кількість твердих побутових відходів, що вивозяться на полігон для утилізації. Відходи, що підлягають вторинній переробці, такі як папір, пластик, скло і т.д. будуть реалізовані на договірних умовах для прискорення окупності витрат проекту.

Тверді побутові відходи

Великогабаритні відходи

Звичайні (змішані) ТПВ

Специфічні відходи

Будівельні відходи

Відходи

зеленого господарства

Лікарняні відходи

Відходи ветлікарень

Відходи перукарень

Рис.3.3 Структура твердих побутових відходів

Одним з об'єктів постійної уваги КП «Березанського ККП» є ситуація у сфері поводження населення м. Березань з твердими побутовими відходами, зокрема, що підлягають повторному використанню, як вторсировина: а саме: скло, папір, пластикова тара і т.д..

Наявність чинної нормативної бази дозволяє суб'єктам господарювання досить раціонально займатися цим питанням, обґрунтовано використовувати виділені бюджетні кошти на погашення збитковості в цій діяльності та заробляти на вторинній сировині власні кошти для розвитку бази, придбання техніки, проведення санітарно-освітньої роботи серед населення міста, молоді при відповідному сприянні міської ради, екобезпеки, міліції, особливо екологічної.

В місті немає жодної людини, яка б не стикалася з проблемою твердих побутових та інших відходів, що виникають в процесі життєдіяльності. Людей потрібно переконувати, що відходи бувають різного характеру, необхідно від малого до великого докорінно змінити ставлення до поводження з ними.

Особливо гостро виникла проблема перед комунальною службою з появою у вжитку пет-пляшок, пластикової тари, целофанових і поліетиленових пакетів, які літають по місту, а в землі зберігаються до 1000 років.

Комунальна система знаходиться в занедбаному стані. Хронічна збитковість підприємства, тарифна політика органів влади в більшості не дозволяє забезпечити стабілізацію фінансово-економічного стану житлово-комунальної сфери і залишається вкрай неефективною через небажання влади або виділити кошти на збитки які використано на придбання техніки, або ж врегулювати тарифи, забезпечивши усвідомлення мас населення про екологічну небезпеку.

Рухатися в європейську спільноту безумовно потрібно, не лише переймаючи моду на нову побутову техніку, автомобілі, а й систему поводження з твердими побутовими відходами та побутову культуру.

За 21 рік незалежності ми зуміли змінити у молоді політичну орієнтацію на європейський, незалежний напрямок, але у відношенні до навколишнього природного середовища погляди залишилися на старому консервативному рівні.

Ми вже звикли говорити про кризу у житлово-комунальному господарстві, але це вже не криза, це майже знищення, і до фактичного знищення комунального підприємства два кроки.

Покажчиком цього є і відсутність бульдозера на полігоні твердих побутових відходів для захоронення та рекультивації, старі сміттєвози, які ламаються через день і не пройшли техогляду. Це призводить до зриву графіку видалення відходів у населення, яке так справно викидається в мікрорайонах міста і вітром розноситься по всій його території та сприяють розведенню бродячих тварин.

Для зміни нинішньої ситуації необхідно докорінно змінити свідомість громадян по відношенню до поводження з побутовими відходами, зокрема, вести боротьбу з несанкціонованими звалищами, захаращенням лісосмуг впроваджуючи систему євро контейнерів.

Вона ґрунтується на роздільному збиранні побутових відходів і дозволить кожному в зручний для нього час виносити сміття, і, не чекаючи приїзду сміттєвоза, вирішувати багато проблем у домашньому побуті, що дозволить позбутися залишків у домівках, а також у дворах приватного сектору, квартирах, на вулицях і в лісосмугах міста і прилеглої до нього території.

Для міста на даний період необхідно 100 контейнерів на перший етап та одну спеціалізовані машину - сміттєвоз на базі МАЗ або ЗИЛ. Проблема подальшого використання втор-сировини та ТПБ вирішується комунальним управлінням.

Реалізація проекту відповідає інтересам і потребам громади, дасть змогу удосконалити систему видалення та збору твердих побутових відходів роздільним методом, що значною мірою покращить благоустрій міста, екологічний стан довкілля, обгрунтовано заробляти на вторинній сировині власні кошти для розвитку підприємства.

Завданням проекту є:

  • облаштування майданчиків для розміщення євро-контейнерів для роздільного збору твердих побутових відходів;

  • поширення досвіду на приватний сектор міста з метою недопущення забруднення околиць міста, парків, лісопосадок;

  • поширення досвіду з удосконалення організації роздільного збору відходів серед територіальних громад області.

Методи реалізації проекту:

  • створення організаційного комітету;

  • опитування громадської думки;

  • проектування та облаштування майданчиків для розміщення контейнерів;

  • широке висвітлення заходів по реалізації проекту у ЗМІ;

Опис заходів проекту:

  • Оголошення в ЗМІ про проведення громадських зборів по створенню громадського комітету з удосконалення системи збору твердих побутових відходів роздільним методом;

  • формування громадського комітету з удосконалення системи збору твердих побутових відходів у мікрорайонах міста;

  • підготовка та розповсюдження анкет по вивченню громадської думки;

  • опрацювання отриманих анкетних даних;

  • проведення уроків з природознавства та екології серед учнівської молоді;

  • визначення земельних ділянок під майданчики для розміщення контейнерів;

  • визначення виконавця будівельно-монтажних робіт;

  • будівництво та облаштування майданчиків для розміщення контейнерів;

  • формування груп працівників КП «Березанського ККП» для проведення робіт по впорядкуванню майданчиків для розміщення контейнерів, догляду за ними;

  • підведення підсумків та презентація результатів підготовки майданчиків;

  • висвітлення проведених заходів по реалізації проекту у ЗМІ;

  • виготовлення та розповсюдження буклетів про запровадження роздільного методу збирання відходів;

  • встановлення інформаційних щитів про створену роздільну схему збору твердих побутових відходів.

Ступінь готовності до реалізації проекту:

  • розроблено стратегічний план розвитку міста;

  • підготовлено полігон до прийому твердих побутових відходів, які не придатні для подальшої переробки та використання;

  • виявлено джерела походження відходів, які не підлягають утилізації відходів на полігоні;

  • затверджена Програма впровадження роздільного збирання твердих побутових відходів євро контейнерами;

  • організована робота для змішаного збору твердих побутових відходів спеціалізованим автомобілем згідно розробленого графіку в мікрорайонах міста та частково в приватному секторі;

  • проводиться часткове сортування твердих побутових відходів на полігоні після розвантаження.

Якісною оцінкою проекту буде:

  • підвищення ефективності роботи міської влади в плані екологічного виховання жителів, покращення благоустрою населеного пункту;

  • надходження коштів від реалізації вторинної сировини, відібраної на стадії збору твердих побутових відходів євро контейнерами.

Завданням для КП «Березанського ККП» буде:

  • організація та проведення робіт по облаштуванню майданчиків для розміщення контейнерів;

  • придбання контейнерів та спеціалізованого автомобіля;

  • організація роздільного збирання твердих побутових відходів;

  • виготовлення гідропресу для пресування паперу, пластику, пет-пляшок.;

  • організація збирання, пресування та реалізації вторинної сировини.