Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОЙ ДИПЛОМ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
839.17 Кб
Скачать
    1. Економічний ефект від впровадження роздільного збору

Роздільний збір відходів на стадії їх утворення із залученням виробників відходів є більш придатним для отримання вторинної сировини, ніж технічне розділення, враховуючи наступні причини:

- завдяки роздільному збиранню населенням маємо менше сумарних витрат, частина яких покладається на громадськість;

- мають місце також менші витрати, тому що відсутня потреба в значних витратах на закупівлю та експлуатацію технологічних сортувальних ліній;

- у вирішенні проблеми використання ТПВ беруть участь безпосередньо ті, хто продукує відходи - що є морально правильним та є стимулом для зменшення кількості відходів.

Таким чином, в ідеальному випадку, відходи повинні розділятися, чи, точніше, не змішуватись населенням або обслуговуючими організаціями, що є виробниками відходів.

Отже, нами був запропонований проект облаштування майданчиків для розміщення євро-контейнерів для роздільного збору твердих побутових відходів, закупка 100 євро-контейнерів.

Розглянемо загальний бюджет проекту в табл. 3.1.

Табл. 3.1

Загальний бюджет проекту

№ п/п

Найменування заходів, що здійснюються за проектом, перелік та найменування видатків

Загальна сума,

тис грн.

1

Організація майданчиків для встановлення євро контейнерів

1.1

Розробка технічної та проектної документації

2,0

1.2

Освітлення майданчиків

1,5

1.3

Розмітка майданчиків

0,2

1.4

Благоустрій майданчиків

2,5

2

Придбання 100 шт. євро контейнерів

220,0

2.1

Маркування контейнерів, обладнання запірної арматури

0,45

3

Оплата праці

3.1

Керівник проекту (20% робочого часу х 2 міс.)

1,5

3.2

Бухгалтер проекту (15%робочого часу х 1 міс.)

0,6

3.3

Асистент проекту (20% робочого часу х 1 міс.)

0,4

4

Інші витрати

4.1

Оплата послуг зв’язку

0,2

4.2

Транспортне забезпечення

0,8

4.3

Витрати по відрядженню

0,2

4.4

Видатки на поліграфічні послуги

0,3

4.5

Видатки на виготовлення інформаційних щитів

0,5

4.6

Видатки на офісні матеріали

0,2

4.7

Послуги засобів масової інформації, створення рекламного продукту

0,8

РАЗОМ

232,15

Звідси бачимо, що витрати на закупку контейнерів становлять 220 тис. грн..

Розділ 4. Охорона праці

4.1. Система управління охороною праці на підприємстві

Охорона праці - це система правових, соціально економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження здоров’я і працездатності людини в процесі праці. Ефективним методом організації охорони праці на підприємстві є системний підхід, тобто об'єднання розрізнених заходів з охорони праці в єдину систему цілеспрямованих дій на всіх рівнях і стадіях управління виробництвом шляхом створення і забезпечення функціонування системи управління охороною праці.

Система управління охороною праці (СУОП) - це сукупність взаємопов'язаних органів управління підприємством, які на підставі комплексу нормативної документації проводять цілеспрямовану, планомірну діяльність по здійсненню відповідних функцій і методів управління трудовим колективом з метою виконання поставлених завдань і заходів з охорони праці. Створення СУОП здійснюється шляхом послідовного визначення мети роботи об"єкта і органів управління, завдань і заходів з охорони праці, функцій і методів управління, побудови організаційної структури управління, складання організаційно-методичної документації.

Метою управління охороною праці є збереження здоров"я і працездатності людини в процесі праці, поліпшення виробничого побуту, попередження травматизму і профзахворювання.

Об’єктом управління охороною праці є діяльність структурних підрозділів, функціональних служб і всього колективу підприємства по забезпеченню здорових і безпечних умов праці на робочих місцях, виробничих ділянках і підприємстві в цілому.

Управління охороною праці здійснюють: на підприємстві керівник, виробничих ділянках і в службах - керівники відповідних підрозділів і служб. Керівник забезпечує функціонування СУОП на підприємстві.

Організаційно-методичну роботу по управлінню охороною праці, організацію і контроль за функціонуванням СУОП на підприємстві і в усіх структурних підрозділах здійснює служба охорони праці, яка підпорядкована безпосередньо керівнику підприємства.

Нормативною базою СУОП є: Національна програма поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, Закон України "Про охорону праці", постанови Кабінету Міністрів України, Кодекс законів про працю України, інші законодавчі нормативні документи /діючі стандарти, правила, положення, інструкції/, постанови і вказівки Держнаглядохоронпраці.

Основною структурою, що виконує організацію охорони праці на КП «Березанському ККП» , є відділ охорони праці. Згідно з типовим положенням, відділ охорони праці є самостійним структурним підрозділом і підпорядковується безпосередньо керівникові підприємства і головному інженеру. На відділ покладається відповідальність за підготовку та організацію роботи на КП «Березанському ККП» щодо створення здорових і безпечних умов праці працюючих, щодо попередження нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. Крім відділу з охорони праці за створення здорових і безпечних умов праці несуть відповідальність керівники всіх структурних підрозділів.

Найважливішим елементом навчання робітників безпечним прийомам і методам праці є система інструктажів. По характеру і часу проведення інструктажі бувають:

1) Вступний інструктаж. Проводиться для всіх працівників, які поступають на роботу на підприємство. Проводить інженер з охорони праці в кабінеті з охорони праці у вигляді лекції чи бесіди. Висвітлюються питання: специфіка робіт на підприємстві, режим роботи, розташування виробничих ділянок, порядок руху по території, норми видачі спецодягу, спецхарчування, електробезпека, пожежна безпека, прийоми надання першої медичної допомоги.

Про проведення інструктажу роблять запис у журналі реєстрації вступного інструктажу (контрольному листі) з обов'язковими підписами інструктує, та інструктують.

2) Первинний інструктаж на робочому місці. Проводить безпосередній керівник робіт, до якого надходить працівник. Висвітлюються питання: безпечні прийоми праці на обладнанні на даному місці, правила користування спецодягом, інструментом, проходами, сигналізацією.

Після проведення первинного інструктажу заповнюється друга частина контрольного листа і журнал. Контрольний лист здається в відділ кадрів (до особової справи працівника).

3) Повторний інструктаж. Проводиться один раз на 6 місяців, для працівників, що працюють на дільницях з підвищеною небезпекою - раз в 3 місяці. Висвітлюються питання вступного інструктажу та інструктажу на робочому місці.

Його проводять з метою закріплення знань безпечних прийомів і методів праці.

4) Позаплановий інструктаж. Проводять в обсязі первинного інструктажу на робочому місці при зміні правил з охорони праці, технологічного процесу, при введенні в експлуатацію нового обладнання, при нещасних випадках, при зміні місця роботи.

5) Цільовий інструктаж

Проводиться для працівників перед виконанням робіт з підвищеною небезпекою, допуск до яких оформляється нарядом-допуском.

Цей інструктаж фіксують в наряді-допуску на проведення робіт і в журналі реєстрації інструктажу на робочому місці.

Організація процесу управління охороною праці здійснюється шляхом розробки на підприємстві Положення "Про обов'язки і відповідальність посадових осіб і працівників щодо охорони праці" та його виконання.

Контроль, облік і аналіз роботи з охорони праці на КП «Березанському ККП», здійснюють директор, служба охорони праці, головні спеціалісти, керівники виробничих ділянок згідно посадових обов’язків. Основними видами контролю за станом охорони праці є :

- повсякденний контроль з боку керівників робіт, та інших посадових осіб;

- контроль з боку служби охорони праці підприємства;

- контроль з боку уповноваженого з охорони праці трудового колективу;

- нагляд з боку інспекторів Держнаглядохоронпраці.

Повсякденний контроль щодо попередження травматизму і профзахворювань проводиться керівниками всіх рівнів підприємства шляхом виявлення порушників безпечних методів праці і порушень правил і норм з охорони праці і прийнятті до порушників заходів дисциплінарного, громадського та матеріального впливу.

Керівник дільниці, механік перед початком роботи перевіряє стан робочих місць, справність механізмів, машин, обладнання і на протязі всього робочого дня здійснює контроль за виконанням підлеглими робітниками правил і інструкцій з охорони праці, додержанням встановленої технології виконання робіт.

У разі виявлення порушень інструкцій з охорони праці керівник робіт зобов'язаний провести з порушником позаплановий інструктаж, зробити запис в журналі оперативного контролю про прийняті до порушника заходи і усунення недоліків.

На підприємстві постійно здійснюється адміністративно-громадський контроль за станом охорони праці. Контроль проводиться в три етапи (ступенів):

1) Перший ступінь. Щодня перед роботою майстер, механік або бригадир перевіряють всі робочі місця.

Помічені недоліки усуваються.

2) Другий ступінь. Щотижня начальником цеху, начальником гаража, колони або загону, головним механіком спільно з представником профкому. Перевіряють стан охорони праці в цеху, гаражі, майстерень.

Виявлені недоліки усуваються.

3) Третій ступінь. Щомісяця комісія в складі керівника або головного інженера підприємства, голови профспілкового комітету, інженера з охорони праці, головного механіка, перевіряє підприємство. Помічені недоліки усуваються або записуються в журнал, де вказують недоліки, відповідального за виконання та термін виконання.