Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОЙ ДИПЛОМ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
839.17 Кб
Скачать

Рентабельність продукції – показує, який прибуток має підприємство з кожної гривні, затраченої на виробництво та реалізацію продукції по розрахунку формули 2.7:

, (2.7)

,

.

Рентабельність продукції збільшилася на 0,94 %, а темп збільшення склав 109,94%.

Рентабельність активів підприємства характеризує ефективність управління активами, показує верхню межу дивідендів для акціонерів та інвесторів по формулі 2.8 :

(2.8)

,

.

Ми бачимо, що управління активами здійснюється ефективно, оскільки рентабельність активів зросла на 1%.

Рентабельність власного капіталу визначається по формулі 2.9:

, (2.9)

Коефіцієнт валового прибутку показує долю валового прибутку в чистому доході від реалізації: скільки гривень валового прибутку приносить кожна гривня реалізації. Розрахуємо його за формулою 2.10:

, (2.10)

,

.

Бачимо позитивну динаміку збільшення коефіцієнту прибутку на 0,78%.

Коефіцієнт чистого прибутку показує скільки гривень чистого прибутку приносить кожна гривня реалізації. Цей показник можна розрахувати за формулою 2.11:

, (2.11)

,

.

Коефіцієнт чистого прибутку збільшився на 6,38%, що дає змогу говорити про незначне покращення ефективності роботи КП «Березанського ККП»

2.3. Аналіз фінансового стану підприємства

Для забезпечення ефективного функціонування підприємства в сучасних умовах необхідно вміти реально оцінювати фінансовий стан підприємства, як свого, так і існуючих і потенційних конкурентів. Для оцінки фінансового стану підприємства може застосовуватися експрес-аналіз і деталізований аналіз. Експрес-аналіз передбачає використання невеликої кількості більш суттєвих показників, нескладних в обчислюванні.

Усі показники фінансового стану КП «Березанського ККП» будемо розглядати в динаміці, використовуючи дані за 2010-2011 роки. Задовільний фінансовий стан зараз може означати його суттєве погіршення в найближчому майбутньому, якщо має місце тенденція постійної негативної зміни показників.

1. Коефіцієнт автономії показує питому вагу джерел власних коштів у всіх джерелах підприємства. Якщо коефіцієнт автономії більший за 50%, тоді сума власних засобів підприємства більше половини усіх засобів, яке має підприємство. Цей показник важливий для кредиторів, вони повинні бути впевненими, що весь позичений капітал може бути компенсований власністю підприємства. Збільшення коефіцієнта автономії вказує на підвищення фінансової стійкості підприємства і зменшення залежності від позикових засобів.

Коефіцієнт автономії розраховуємо за формулою :

(2.12)

Розрахований коефіцієнт свідчить про те, що стан даного підприємства можна охарактеризувати як незалежний від позикових коштів, оскільки більше 50% джерел коштів підприємства є власними.

2. Коефіцієнт фінансової стійкості розраховується так:

= 0,90

=0,88

Оскільки власні і прирівняні до них кошти (довгострокові позики на час користування ними прирівнюються до власних) на даному підприємстві складають більше 70 %, а саме – 90% на початку року і 88 % - в кінці, то таке фінансове становище підприємства вважається стійким.

3. Коефіцієнт заборгованості характеризує співвідношення позикових коштів до власних коштів підприємства.

Коефіцієнт заборгованості характеризує співвідношення позикових коштів до власних коштів підприємства. Зважаючи на те, що нормативне значення цього показника повинно коливатися в рамках 0,5 – 1,0, можна сказати, що рівень цього коефіцієнта на підприємстві є не задовільним.

4. Коефіцієнт маневреності характеризує гнучкість, маневреність використання власних коштів, характеризує питому вагу власного оборотного капіталу у загальному обсязі власного капіталу. Фінансова стійкість підприємства залежить як від складу джерел фінансування, так і від напрямків розміщення коштів в активах підприємства. Даний показник розраховується за формулою :

(2.15)

5. Коефіцієнт інвестування основних засобів вважається доцільним, коли позаоборотні активи, тобто основні засоби та інші необоротні активи фінансуються за рахунок власних джерел коштів на 50% і на 50% за рахунок довгострокових кредитів. Цей показник можна розрахувати за формулою :

(2.16)

,

Як бачимо в табл.. 2.8, не всі показники фінансової незалежності та стійкості відповідають встановленим нормативам.

Таблиця 2.8

Аналіз основних фінансових показників

Показники

На початок 2011 року

На кінець 2011 року

Нормативне значення

Відповідність нормативу

1. Коефіцієнт автономії

0,90

0,88

> 0,5

так

2. Коефіцієнт фінансової стійкості

0,90

0,88

> 0,7

так

3. Коефіцієнт заборгованості

0,11

0,14

0,5 -1,0

ні

4. Коефіцієнт інвестування

0,99

0,96

1 – 2

ні

5. Коефіцієнт маневреності

0,003

0,042

0,4 – 0,6

ні

Коефіцієнт автономії становить 0,88, що відповідає нормативному значенню. Це означає, що стан підприємства є незалежним, тобто власних коштів вистачає. Коефіцієнт фінансової стійкості становить 0,88 , що відповідає нормативному значенню. Це свідчить про те, що фінансове становище підприємства нстійке і джерела власних коштів і прирівняні до них кошти складають 70%. Коефіцієнт маневреності не відповідає нормативному значенню. Коефіцієнт заборгованості становить 0,14, що не відповідає нормативному значенню. Це означає, що власні кошти на підприємстві переважають над джерелами позикових коштів. Коефіцієнт інвестування становить 0,96, що також не відповідає нормативному значенню.

Підприємство вважається платоспроможним, якщо його активи більші ніж його зобов’язання, тобто воно взмозі погасити свою заборгованість на даний період. Для цього треба, щоб активи підприємства перевищували суму 3 та 4 розділів пасиву балансу.

Ліквідність підприємства може бути визначена як спроможність підприємства швидко сплатити свої поточні зобов’язання.

Коефіцієнти ліквідності:

1. Коефіцієнт абсолютної ліквідності («кислотний тест») характеризує миттєву спроможність погасити короткострокову заборгованість:

2. Коефіцієнт поточної (загальної) ліквідності (або проміжний коефіцієнт покриття) характеризує ймовірність погашення короткострокових зобов’язань за рахунок залучення менш ліквідних активів, тих, для перетворення яких у гроші треба більше часу по формулі :

, (2.18)

3. Коефіцієнт покриття – найбільш загальний показник ліквідності, характеризує співвідношення між усіма поточними активами та короткостроковими зобов’язаннями. Він характеризує кратність покриття короткострокової заборгованості оборотними активами, свідчить про захищеність кредиторів від непогашення зобов’язань, показує, чи достатньо оборотних активів для розрахунків по короткострокових зобов’язаннях. Розраховується цей показник за формулою :

(2.19)

,

.

4. Коефіцієнт покриття заборгованості за рахунок дебіторів – це співвідношення між дебіторською і кредиторською заборгованістю, воно виражає сальдо розрахункового балансу. З точки зору фінансової стійкості та платоспроможності краще, щоб була наявність активного сальдо розрахункового балансу (тобто дебіторська заборгованість перевищувала кредиторську), оскільки це свідчить про наявність деякого надлишку платіжних засобів. Даний показник можна розраховувати за формулою 2.20 :

Кзаг.деб. = Дебітор. заборгованість/Поточна кредитор. заборгованість (2.20)

Кзаг.деб.поч.2011 р. =

Кзаг.деб. кін.2011 р. =

Проаналізуємо рівень платоспроможності та ліквідності в табл. 2.9.

Табл. 2.9

Аналіз платоспроможності та ліквідності підприємства

Показники

На початок 2011 року

На кінець 2011 року

Норматив

Відповідність нормативу

2

3

4

1. Коефіцієнт абсолютної ліквідності

0,02

0,03

0,2-0,35

не відповідає

Продовження табл.2.9

2. Коефіцієнт загальної ліквідності

0,59

0,81

> 1

не відповідає

3. Коефіцієнт покриття

1,03

1,30

2 - 2,5

не відповідає

4. Коефіцієнт покриття кредиторською заборгованістю

8,21

8,76

1

не відповідає

В результаті проведених розрахунків можна зробити висновки, що коефіцієнт абсолютної ліквідності становить 0,03, що не відповідає нормативному значенню. Це означає, що підприємство не в змозі погасити короткострокову заборгованість. Коефіцієнт загальної ліквідності становить 0,81 і це також не відповідає нормативному значенню і означає, що підприємство не в змозі погасити короткострокові зобов’язання за рахунок залучення менш ліквідних активів, тих, для перетворення яких у гроші треба більше часу. Коефіцієнт покриття становить 1,30, що не відповідає нормативному значеню. Невідповідність нормативу означає, що для розрахунків за короткостроковими зобов’язаннями у підприємства недостатньо оборотних активів. Коефіцієнт покриття заборгованості за рахунок дебіторів становить 8,76, що не відповідає нормативному значенню. Таке високе значення показника показує, що дебіторська заборгованість переважає над кредиторською, тобто на підприємстві існує надлишок платіжних засобів.