Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОЙ ДИПЛОМ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
839.17 Кб
Скачать

1.2 Показники матеріальних ресурсів

Оцінка ефективності використання матеріальних ресурсів на практиці аналітичної роботи здійснюється за допомогою системи різноманітних показників []:

1) узагальнюючі показники: матеріаломісткість продукції, матеріаловіддача, питома вага матеріальних витрат у собівартості продукції, коефіцієнт використання матеріалів:

Матеріаломісткість продукції є узагальнюючим вартісним показником, визначається як співвідношення суми матеріальних витрат до вартості виготовленої продукції і показує, скільки матеріальних витрат припадає на кожну гривню виготовленої продукції. Матеріаломісткість визначає суму матеріальних витрат: зростання матеріаломісткості збільшує суму матеріальних витрат, зниження – зменшує [].

Матеріаломісткість визначається за формулою:

ММ = M/BП (1.1)

Де ММ - матеріаломісткість продукції;

М- сума матеріальних витрат, тис. грн;

ВП - обсяг продукції (робіт, послуг), тис.грн.

Матеріаловіддача - це обернений до матеріаломісткості показник, що характеризує вихід продукції з кожної гривні витрачених матеріальних ресурсів і розраховується як співвідношення вартості продукції до суми матеріальних витрат [].

Матеріаловіддача розраховується за формулою:

МВ = ВП /М (1.2)

Де МВ –матеріаловіддача.

Для розрахунку питомої ваги матеріальних витрат в собівартості продукції, сума матеріальних витрат ділиться на собівартість виготовленої продукції []. Цей показник відображає не тільки рівень використання матеріальних ресурсів, але й структуру втрат виробництва продукції, тобто чи є воно матеріаломістким. Питома вага матеріальних витрат в собівартості продукції розраховується за формулою:

МВ=М/С*100 (1.3)

Де МВ- питома вага матеріальних витрат в собівартості продукції, %;

С - повна собівартість продукції (робіт, послуг), тис. грн.

Коефіцієнт використання матеріалів визначається як співвідношення суми фактичних матеріальних витрат до величини матеріальних витрат. розрахованої виходячи з планових калькуляцій і фактичного випуску та асортименту продукції. Він відображає рівень ефективності використання матеріалів, дотримання норм витрачання матеріалів. Якщо коефіцієнт використання більше 1 то це свідчить про перевитрачання матеріалів, якщо менше 1 - про економію матеріальних ресурсів[].

Коефіцієнт використання матеріалів визначається за формулою:

Квм = Мф/Мум (1.4)

Де Квм - коефіцієнт використання матеріалів;

Мф - сума фактичних матеріальних витрат, тис. гри.;

Мум - умовна величина матеріальних витрат, розрахована виходячи з планових калькуляцій і фактичного випуску та асортименту продукції, тис. грн.

Застосування узагальнюючих показників в аналізі дозволяє отримати лише загальну уяву про рівень ефективності використання матеріальних ресурсів і резерви її підвищення. Більш детальну інформацію забезпечує аналіз індивідуальних показників.

2) індивідуальні показники: ефективність споживання окремих елементів матеріальних ресурсів (основних, допоміжних матеріалів, палива, енергії тощо), а також встановлення зниження матеріаломісткості окремих виробів (питомої матеріаломісткості). Питома матеріаломісткість окремих виробів може визначатися у вартісному, натурально-вартісному та натуральному вираженні. До індивідуальних показників ми віднесемо: сировиномісткість продукції, паливо місткість продукції, енергомісткість продукції [].

Сировиномісткість продукції визначається за формулою:

Мс=Мс/ВП (1.5)

Де: Мс- сировиномісткість продукції;

Мс - вартість спожитих сировини і матеріалів, тис. грн.;

ВП-обсяг продукції (робіт, послуг), тис. грн.

Паливомісткість продукції визначається за формулою:

Мп=Мп/ВП (1.6)

Де: Мп —паливомісткість продукції;

Мп - вартість спожитого палива, тис. грн.

Енергомісткість продукції визначається за формулою:

Ме=Ме/ВП (1.7)

Де Ме- Енергомісткість продукції;

Ме- вартість спожитої енергії, тис. грн..