Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОЙ ДИПЛОМ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
839.17 Кб
Скачать

4.2 Аналіз виробничого травматизму по підприємству

На виробництві травми (нещасні випадки) головним чином стаються внаслідок непередбаченої дії на робітника небезпечного виробничого фактору при виконанні ним своїх трудових обов'язків.

Травма - порушення анатомічної цілісності організму людини або його функцій внаслідок дії небезпечних виробничих факторів.

Нещасний випадок - випадок з людиною внаслідок непередбаченого збігу обставин та умов, за котрих завдається шкода здоров'ю або настає смерть потерпілого.

Згідно з "Положенням про розслідування та облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на підприємствах, в установах і організаціях", затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 р. №1232, травми поділяють на легкі, важкі та зі смертельним наслідком. Крім того, травми можуть бути груповими (якщо травмується два і більше робітників).

Щодо КП «Бенрезанського комбінату комунальних підприємств» таких травм як з смертельним наслідком не спостерігається.

На підприємстві розрізняють такі причини травматизму:

  1. організаційні;

  2. технічні;

  3. психофізіологічні причини травматизму.

Таблиця 14.1

Причини травматизму на підприємстві

№ п/п

Чинник

1

Незадовільне функціонування, недосконалість або відсутність системи управління охороною праці.

2

Неякісна розробка, недосконалість інструкцій з охорони праці чи їх відсутність.

3

Відсутність у посадових інструкціях функціональних обов’язків з питань охорони праці.

4

Невиконання вимог інструкцій з охорони праці.

5

Неякісне виконання будівельних робіт.

6

Незадовільний технічний стан виробничих об’єктів, будинків, споруд, території, засобів виробництва, транспортних засобів.

7

Алкогольне, наркотичне сп’яніння, токсикологічне отруєння;

8

Низька нервово-психічна стійкість.

  1. № 1-4 – належать до організаційних причин травматизму;

  2. № 5,6 – належать до технічних причин травматизму;

  3. № 7,8 – належать до психофізіологічних причин травматизму.

Аналіз фактів травматизму підтверджує вирішальну роль людини у створенні передумов формування травмонебезпечних ситуацій. Значна кількість їх відбувається через суб’єктивні причини пов’язані з особистістю людини, її поведінкою. Врахування індивідуально-особистісних характеристик має велике значення у створенні безпечних умов праці. Звичайно, людина, яка прийшла на роботу в хворобливому стані, наражається на небезпеку значно більше, ніж здорова. З робітниками, що регулярно вживають алкогольні напої, нещасні випадки трапляються в 0,35 раза частіше, а ушкодження внаслідок травм у них тяжчі, ніж в осіб, котрі не вживають алкоголю.

Крім того, людина може робити помилкові дії через стомлення, викликане великими фізичними (статичними і динамічними) перевантаженнями, розумовим перевантаженням, перевантаженням аналізаторів (зорового, слухового), монотонністю праці, стресовими ситуаціями, хворобливим станом. До травми може призвести невідповідність анатомо-фізіологічних та психічних особливостей організму людини характеру виконуваної роботи. У сучасних складних технічних системах, у конструкціях машин, приладів і систем керування ще недостатньо враховуються фізіологічні, психофізіологічні, психологічні й антропометричні особливості та можливості людини.