Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОЙ ДИПЛОМ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
839.17 Кб
Скачать

4.4. Витрати на охорону праці на підприємстві

Немає нічого ціннішого за здоров'я людини та життя у чистому довкіллі.

Як відомо, свою професійну діяльність людина здійснює на робочому місці – частині виробничого простору одного або групи працівників, оснащеній технологічним обладнанням, інвентарем, інструментом, робочими меблями, необхідними для виконання певного виду робіт. І саме тут виникає необхідність здійснення активного процесу впровадження заходів з охорони праці.

Витрати КП «Березанського комбінату комунальних підприємств» на охорону праці поділяються на 5 груп:

Таблиця 4.2.

Основні витрати на охорону праці

Група витрат

Назва витрат

Складові витрат

1

Відшкодування потерпілим унаслідок травм і професійних захворювань

Тимчасова непрацездатність; одноразова допомога; моральна шкода; санаторно-курортне обслуговування,витрати на соціальну допомогу інвалідам, доплати до попереднього заробітку в разі переведення на легшу роботу.

2

Пільги та компенсацію за працю у важких і шкідливих умовах праці

Додаткові відпустки, скорочений робочий день, лікувально-профілактичне харчування, підвищені тарифні ставки, доплати за умови та інтенсивність праці, пенсії на пільгових умовах.

3

Витрати на профілактику травматизму, професійних захворювань

Витрати на заходи щодо охорони праці за рахунок джерел фінансування, регламентовані нормативними актами держави; витрати на заходи з охорони праці за колективними договорами.

4

5

Витрати на ліквідацію наслідків аварії та нещасних випадків на виробництві

Штрафи та інші відшкодування

Вартість зіпсованого устаткування , інструментів; розслідування не щасних випадків; виплати заробітної плати і доплати за час простою; вартість ремонту частково зіпсованого обладнання, машин та механізмів; вартість підготовки чи перепідготовки працівників.

Штрафи виплачені за наявність нещасних випадків; штрафи на підприємства, установи та організації за недотримання нормативних вимог щодо безпеки праці; штрафи на працівника за порушення вимог з охорони праці; штрафи, пеня, виплати за недотримання договірних зобов’язань з іншими підприємствами.

На підприємстві значно більше витрат припадає на пільги та компенсації, ніж на техніку безпеки, заходи щодо запобігання виробничому травматизму і захворюваності та нормалізацію умов праці.

Витрати на реалізацію заходів для покращення умов і охорони праці поділяються на капітальні вкладення і експлуатаційні витрати.

До капітальних вкладень належать одноразові витрати, котрі використовуються для створення основних фондів для покращення умов та охорони праці.

До експлуатаційних витрат належать: поточні витрати на утримання і обслуговування основних фондів; додаткові поточні витрати на утримання і обслуговування основного технологічного обладнання при його вдосконаленні з метою покращення умов праці і попередження травматизму; витрати та проведення заходів з охорони праці за рахунок дільниць і загальнозаводських витрат.