Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
магистерская.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
674.3 Кб
Скачать

Додаток б

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 23 вересня 2010 року Краматорський міський суд Донецької області у складі:

головуючого судді Марченко Л.М.,

при секретарі Кривошеєнко О.В.,

за участю позивача ОСОБА_1, представника відповідача Волкової К.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1  до Управління  Пенсійного фонду України у м.Краматорську Донецької області про визнання дій неправомірними та зобов'язання здійснити перерахунок пенсії, -

  ВСТАНОВИВ:  

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до УПФУ у м.Краматорську про визнання дій неправомірними  та зобов'язання здійснити перерахунок пенсії з урахуванням середньої заробітної плати з 01.02.2010 року.

Згідно позову, ОСОБА_1 перебуває на обліку у УПФУ у м.Краматорську, отримує пенсію за віком, однак продовжує працювати. 02.02.2010 року він звернувся до відповідача із заявою про проведення перерахунку пенсії з урахуванням заробітку і збільшення трудового стажу. Відповідач перерахував пенсію на підставі поданої заяви з 01.02.2010 рок тільки за стажем, застосувавши показник середньої заробітної плати по Україні за 2007 рік – 1197,91 грн., чим порушив ст.40 ч. 4 , ст.42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та підпункт 11 Постанови КМУ «Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян» від 28.05.2008 року №530, в яких вказано, що при проведенні перерахунку пенсії враховується заробітна плата за календарний рік, що передує року порахунку пенсії, тобто потрібно було використовувати показник середньої заробітної плати за 2009 рік – 1650,43 грн. В результаті зазначеного розмір його пенсії був необґрунтовано занижений. Просить визнати дії відповідача по здійсненню перерахунку пенсії із застосуванням показника заробітної плати за 2007 рік неправомірними, зобов’язати зробити перерахунок його пенсії з 01.02.2010 року відповідно до вимог діючого законодавства та здійснити виплату виниклої заборгованості.

У судовому засіданні позивач свій позов підтримав та просив його вимоги задовольнити.  

У судовому засіданні представник відповідача УПФУ у м.Краматорську Донецької області Волкова К.В. позов не визнала, надала письмові заперечення, згідно яким зазначила, що підставою для перерахунку пенсії є заява пенсіонера. Позивач ОСОБА_1 02.02.2010 року звернувся до УПФУ у м.Краматорську з заявою про перерахунок пенсії, в якій зазначив, що такий перерахунок потрібно зробити лише з урахуванням його трудового стажу, що збільшився. Посилання на перерахунок з огляду на заробітну плату, яку останній отримав за період з 01.01.2006 року по 31.01.2010 року, в заяві зазначено не було. Позов є необґрунтованим, оскільки позивач оскаржує такі дії УПФУ по перерахунку, які взагалі місця не мали. Просить в позові відмовити.

Вислухавши сторони, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги задоволенню не підлягають.

Судом встановлено, що ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, перебуває на обліку в УПФУ у м.Краматорську та отримує пенсію за віком відповідно до Закону України  «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Після призначення пенсії позивач продовжив працювати, що сторонами не спростовується та підтверджується копією трудової книжки.

02.02.2010 року ОСОБА_1 звернувся до відповідача з заявою про перерахунок пенсії з урахуванням того, що продовжує працювати після призначення пенсії.

Як вбачається з наданої копії заяви позивача, останній просив зробити перерахунок своєї пенсії по стажу, у зв’язку з чим йому з 01.02.2010 року був зроблений перерахунок пенсії по стажу, без врахування заробітної плати, отриманої за період з 01.01.2006 року по 31.01.2010 року, що відповідає положенням ст..ст.40,42  Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 9 липня 2003 року №1058-4 (із змінами та доповненнями), згідно яким у  разі  якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала   працювати,     перерахунок   її пенсії провадиться з урахуванням  не  менше  ніж  24  місяців  страхового  стажу  після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі, при цьому для перерахунку використовується   заробітна плата (дохід),  з  якої  була обчислена пенсія.  За бажанням пенсіонера перерахунок пенсії може бути проведено із   заробітної  плати за весь період страхового стажу згідно ч.1 ст.40 вказаного Закону, тобто з врахуванням останнього періоду, коли особа отримувала пенсію та продовжувала працювати.

Відповідно ст.45 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» перерахунок призначеної пенсії, провадиться у разі виникнення права на підвищення пенсії - з першого числа місяця, в якому пенсіонер звернувся за перерахунком пенсії, якщо відповідну заяву з усіма необхідними документами подано ним до 15 числа включно, і з першого числа наступного місяця, якщо заяву з усіма необхідними документами подано ним після 15 числа.

На підставі наведеного, суд вважає, що дії відповідача з перерахунку пенсії позивача є правомірними, такими, що відповідають його заяві про перерахунок та діючому законодавству, у зв’язку з чим в позові ОСОБА_1 слід відмовити.

Відповідно до ст.88 ЦПК України, у зв’язку з необґрунтованістю позову, понесені позивачем судові витрати йому не відшкодовуються.

Керуючись ст.ст.8,14,15,215,223 ЦПК України,  Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», суд, -

  ВИРІШИВ:  

 В задоволені позову позовом ОСОБА_1  до Управління  Пенсійного фонду України у м.Краматорську Донецької області про визнання дій неправомірними та зобов'язання здійснити перерахунок пенсії, відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Апеляційного суду Донецької області через Краматорський міський суд протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

  Суддя

Рішення постановлено та надруковано в єдиному примірнику у нарадчій кімнаті.