Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
магистерская.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
674.3 Кб
Скачать

Додаток а

ПОСТАНОВ А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

  11 листопада  2010 року                                                                                              м. Краматорськ  

Краматорський міський суд Донецької області   у  складі  

головуючого судді                 Нейло І.М.

при секретарі                Калугіній А.П.

за участю   позивача           ОСОБА_1

              розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу  за позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України у м. Краматорську Донецької області  про   зобов’язання здійснити перерахунок пенсії.  

ВСТАНОВИВ:

Позивачка звернулася до суду з позовом до УПФУ у м. Краматорську про зобов'язання здійснити перерахунок пенсії з урахуванням середньої заробітної плати за 2009 рік.          

Згідно позову ОСОБА_1 одержує пенсію за віком. Після призначення пенсії  продовжує працювати. Звернулася до відповідача із заявою про проведення перерахунку  пенсії з урахуванням заробітку і збільшення трудового стажу. Відповідач перерахував пенсію на підставі поданої  заяви з 01.07.2010 року, застосувавши показник середньої заробітної плати по Україні за 2007 рік, чим порошив ст.40,  ч.4 ст.42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» де зазначено, що при проведенні перерахунку пенсії враховується заробітна плата за календарний рік, що передує року порахунку пенсії, тобто потрібно було використовувати показник середньої заробітної плати за 2009 рік. В результаті зазначеного розмір її пенсії був необґрунтовано занижений. Просить визнати дії відповідача по здійсненню перерахунку пенсії із застосуванням показника заробітної плати за 2007 рік неправомірними, зобов’язати зробити перерахунок її пенсії з 01.07.2010 року відповідно до вимог діючого законодавства.  

Представник відповідача УПФУ у м. Краматорську Донецької області у судове засідання не з'явився, про час та місце слухання справи був повідомлений належним чином. Причину неявки суду не повідомив.  

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов  підлягає задоволенню з наступних підстав.  

Судом встановлено, що позивач  перебуває на обліку в УПФУ м. Краматорську та отримує пенсію за віком відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державі пенсійне страхування».  

Після призначення пенсії продовжує працювати. Позивач . звернувся до відповідача з заявою про перерахунок пенсії з урахуванням того, що продовжує працювати після призначення пенсії. Згідно наданої заяви позивачу було проведено перерахунок пенсії з 01.07.2010 року з урахуванням показника середньої заробітної плати по Україні за 2007 рік - 1197,91 грн.  

3 01.01.2004 року набрав чинності Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», який відповідно до його преамбули визначає принципи, засади і механізм функціонування системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку виплати пенсій.  

Абзацом другим преамбули цього Закону передбачено, що зміна умов і норм загальнообов'язкового державного пенсійного страхування здійснюється виключно шляхом внесення змін до цього Закону.    

Статтею 4 даного Закону передбачено, що умови, норми та порядок пенсійного забезпечення визначаються виключно законами про пенсійне забезпечення.  

 Рішенням Конституційного Суду від 22.05.2008 N 10-рп/2008  визнані неконституційними  зміни до частини четвертої ст. 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в редакції 28.12.2007 р.

Частиною 4 ст. 42 зазначеного Закону передбачено, що у разі якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, провадиться перерахунок пенсії з урахуванням страхового стажу після призначення пенсії.  

 Кожний наступний перерахунок пенсії провадиться не раніш як через два роки після попереднього перерахунку з урахуванням страхового стажу після призначення пенсії.  

 Перерахунок пенсії здійснюється із заробітної плати (доходу), з якої була обчислена пенсія, або за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 цього Закону.  

 Згідно зі ст. 40 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» , при обчисленні пенсій  застосовується показник «Зс»,  Зс - середня заробітна плата працівників, зайнятих у галузях економіки України, за календарний рік, що передує року звернення за призначенням пенсії.  

Відповідно ст. 45 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» перерахунок призначеної пенсії, провадиться у разі виникнення права на підвищення пенсії - з першого числа місяця, в якому пенсіонер звернувся за перерахунком пенсії, якщо відповідну заяву з усіма необхідними документами подано ним до 15 числа включно, і з першого числа наступного місяця, якщо заяву з усіма необхідними документами подано ним після 15 числа.  

Виходячи із загальних засад пріоритетності законів над підзаконними нормативними актами при вирішенні даного спору, застосуванню підлягає саме стаття 40 Закону України   «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», в якій зазначено, що при обчисленні пенсії береться до уваги середня заробітна плата працівників, зайнятих у галузях економіки України, за календарний рік, що передує року звернення за призначенням пенсії,  а не лист Головного управління Пенсійного фонду України від 06.04.2010р. № 4852/03-1.    

За таких обставин суд дійшов до висновку, що дії відповідача є неправомірними, в зв'язку з чим необхідно зобов'язати відповідача провести перерахунок пенсії позивачу з урахуванням середньої зарплати по Україні за 2009 рік з 01.07.2010 року відповідно статті 40  Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».  

Керуючись ст.ст.  158-163 КАС України,-     

ПОСТАНОВИВ

Позовні вимоги ОСОБА_1 до  Управління Пенсійного фонду України у м. Краматорську Донецької області  про   зобов’язання здійснити перерахунок пенсії,  задовольнити.  

Визнати дії Управління Пенсійного фонду України у м. Краматорську Донецької області  по перерахунку  пенсії ОСОБА_1 в 2010 році з застосуванням показника середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки України, за  2007 рік, який складає 1197,91 грн., неправомірними.     

Зобов'язати Управління Пенсійного фонду України у м. Краматорську Донецької області з 01.07.2010 року здійснити  ОСОБА_1   перерахунок та виплату державної пенсії за віком відповідно до ст. 40 Закону України «Про обов'язкове державне пенсійне страхування» виходячи з показника середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки України  за 2009 рік,  з урахуванням фактично здійснених виплат.  

Апеляційна скарга може бути подана до Донецького апеляційного адміністративного суду  через Краматорський міський суд у термін 10 днів з дня  отримання її копії сторонами.    

                 Суддя:                

  Постанова ухвалена і видрукувана в нарадчій кімнаті в єдиному екземплярі.