Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
магистерская.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
674.3 Кб
Скачать

Висновки

На підставі отриманої теоретичної інформації, були проаналізовані етапи розвитку і проблеми пенсійного законодавства. У теоретичній частині були оброблені роботи вчених-теоретиків і вивчені концептуальні положення, що відіграло важливу роль для розробки пропозицій необхідних для вдосконалення законодавчої бази.

Для ефективного та повноцінного існування пенсійного забезпечення, слід внести деякі зміни до чинного законодавство, що дозволить оздоровити діючу пенсійну систему Україні. Зміни, перш за все, будуть зачіпати положення нинішніх та майбутніх пенсіонерів. Тому ми пропонуємо здійснити такі зміни:

По-перше, запровадити дострокові пенсії. Це дозволить достатньо раніше виходити на пенсію, при цьому даний вид пенсій буде діяти на добровільній основі. У даному випадку буде зменшуватися сума пенсії на 0,3 % за кожен рік недопрацьований до загального виходу на пенсію для певної категорії осіб. Для реалізації пропозиції прийняти окремий закон та регламентувати відповідні положення.

По-друге, створити пропорційну систему отримання пенсій по відношенню від заробітної плати працюючих пенсіонерів, тобто чим більше хоче отримувати пенсіонер заробітної плати, тим менше повинна бути в нього пенсія, і навпаки. Таким чином, стане працювати система рівності між працюючими і пенсіонерами. Для цього потрібно доповнити Закон України «Про пенсійне забезпечення» статтею 64-1 і викласти її в наступній редакції: «Стаття 64-1 Порядок обчислення пенсій працюючим пенсіонерам Пенсія обчислюється в пропорційному розмірі по відношенню від заробітної плати.

Якщо працюючий пенсіонер бажає отримувати пенсію в повному розмірі, то така особа має заробітну ставку 70% від встановленої мінімальної заробітної плати на день нарахування заробітної плати.

Якщо працюючий пенсіонер бажає отримувати заробітну плату в повному розмірі, то пенсія такої особи становить 50% від встановленої пенсії для цієї категорії осіб на день нарахування заробітної плати.

Всі особи, що підпадають під дію цієї статті, зобов'язані подати до органу Пенсійного фонду заяву про перерахунок пенсій.»

По-третє, доповнити частину першу статті 65 Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення» пунктом наступного змісту: «4) важке матеріальне становище страхувальника, яке підтверджується відповідним документом, виданим управлінням праці та соціального захисту населення.»

По-четверте, скасувати податкову ставку при отриманні страхових сум. Дане положення не логічно, тому що особа здійснювала відрахування державі з своєї зарплати - сильне податкове навантаження і дія подвійної системи оподаткування, тому потрібно прибрати 15% ставку з 60% страхової виплати, шляхом виключення з пункту 170.8.2 статті 170 Податкового кодексу наступного абзацу: «Виплати пенсії на визначений строк, що проводиться з недержавного пенсійного фонду учаснику фонду в порядку та строки, визначені законодавством».

По-п'яте, задіяти другий рівень пенсійної системи - накопичувальна система, яка хоч і закріплена в законодавстві, але не має практичного застосування. Суть даної реформи полягатиме в тому, що частина обов'язкових внесків буде накопичуватися в Накопичувальному фонді і обліковуватися на індивідуальних накопичувальних пенсійних рахунках громадян. Введення другого рівня дозволить збільшити загальний розмір пенсійних виплат, посилити залежність розміру пенсій від трудового вкладу, створити потужне джерело інвестиційних ресурсів для зростання національної економіки.

Вважаємо, що на підставі запропонованих змін, виникне необхідність привести у відповідність законодавчі та підзаконні акти України. Введення запропонованих змін, на мою думку, зіграє важливу роль для подальшого розвитку соціальної та демократичної держави, де інтереси громадянина будуть враховуватися і усіляко підтримуватися.

РЕЗЮМЕ

Д’яченко О. О. Особливості правового регулювання право набуття на пенсіі в Україні та в законодавстві країн Європейського Союзу. - Рукопис. Кваліфікаційна робота на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр права» по спеціальності 8.060.101. – «правознавство» - Міжнародний науково-технічний університет імені академіка Юрія Бугая, Київ. – 2012.

У роботі досліджуються поняття пенсій в комплексі, використовуються теоретичні здобутки вчених, приділяючи особливу увагу науковим роботам з пенсійного та соціального забезпечення.

Автор роботи досліджує інститут пенсійного забезпечення: історію виникнення інституту пенсійного забезпечення, пенсійні правовідносини, проблеми пенсійного забезпечення і на підставі отриманих результатів, дає аналіз цього інституту. Об’єктом дослідження є пенсійне законодавство та проекти законів щодо реформування пенсійних правовідносин. У роботі використовуються структурний, системний, функціональний, порівняльно-правовий, соціологічно-політичний та інші методи дослідження. Практичне значення роботи полягає в розвитку науки права соціального забезпечення. На підставі наведених в роботі результатів досліджень обґрунтовується необхідність внесення відповідних змін у законодавство.

ANNOTETION

Dyachenko O. A features of legal regulation of the right of entry to a pension in Ukraine and legislation of the European Union.  - Manuscript.  Master’s thesis submitted to get the degree "master rights" for speciality 8.060.101. is “Jurisprudence” – The Academician Yuriy Bugay International Scientific and Technical University, Kyiv.- 2012.

This paper investigates the concept of pensions as a package, used the theoretical achievements of scientists, paying special attention to scientific work on pension and social security.

The author examines the work of Pensions Institute: history of the Institute for pension, retirement relationship, the problem of pension provision and on the basis of the results, gives an analysis of this institution. Object of study is pension legislation and draft laws to reform the pension relations. The paper uses a structural, systemic, functional, comparative-legal, sociological, political and other methods. The practical significance of the work is to develop the science of social law. On the basis of the work of research substantiates the need for appropriate changes in legislation.