Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛК Граф_11.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
380.42 Кб
Скачать

10

Основи роботи в середовищі Visual Basic Лекція 5. Створення графічних зображень в vb

  1. Графічні керуючі елементи Line та Shape

2. Графічні керуючі елементи Image та PictureBox

  1. Використання графічних методів

4. Переміщення об'єктів

1. Графічні керуючі елементи

Графічні зображення застосовуються для вдоскона­лення візуального вигляду екранної форми, створення спеціальних ефектів за допомогою анімації, створення графічних командних кнопок, додання дії «перетягну­ти та залишити» тощо.

Є два об'єкти – контейнери, здатні містити в собі крапковий малюнок із графічного файлу і які дозволяють малювати на своїй поверхні за допомогою графічних методів – це форма й елемент PictureBox (графічне поле). Обидва вони можуть містити в собі інші керуючі елементи і мають графічні методи. Як форма, так і графічне поле мають систему координат. За замовчуванням початок відліку знаходиться в лівому верхньому куті об'єкта. Вісь Х спрямована вправо. Вісь Y спрямована вниз. Одиницю виміру координат можна вибрати. За це відповідає властивість ScaleMode..

За умовчанням для завдання координат і розмірів об'єктів приймається апаратно-незалежна одиниця виміру твип. При створенні проектів є можливість прийняти для використання інші одиниці: point (пункт, в дюймі 72 пункти), pixel (піксел), character (символ), дюйм (у дюймі 1440 твипов, як хвилин в добі), міліметр, сантиметр (у сантиметрі 567 твипів) і одиницю виміру, що задається користувачем.

Змінити одиниці виміру можна в списку значень властивості ScaleMode форми у вікні Властивості. Зазначимо, що всі приклади надалі використовують пропоновану за умовчанням одиницю — твип.

Якщо кнопкою Розвернути надати формі максимальні розміри, то в пра­вой частині панелі інструментів вікна Visual Basic можна побачити, що ці розміри по координатах х и у рівні

12000x9000 твипів.

Найпростішим засобом додання графічних зображень є використання елементів керування Line та Shape, розміщених на па­нелі інструментів General.

За допомогою елемента Line можна створювати пря­мі лінії у формі та визначати їхні координати. Змінити вигляд лінії можна, змінюючи такі властивості:

  • BorderWidth —товщина лінії (одиниця товщини twip);

  • BorderStyle — тип лінії (суцільна, кілька типів ліній), причому у випадку, коли товщина лінії (Bor­derWidth) перевищує 1 twip, значення BorderStyle не змінюється;

  • BorderColor — колір лінії.

  • XI, Х2, Yl, Y2 — кординати кінцевих точок лі­нії (точка 0,0 — верхній лівий куток форми).

Елемент Shape дає змогу створювати такі графічні об'єкти, як прямокутники, квадрати, овали, круги та ін­ші, причому початкова фігура — квадрат, інші можна створити, змінюючи значення властивості елемента Shape, а також установити:

  • FillColor — колір заливання;

  • FillStyle — тип заливання (вертикальні та горизон­тальні лінії, діагональний і прямий хрести тощо);

  • BorderColor — колір рамки;

  • Border Width — товщина рамки;

  • BackStyle — прозорість графічного об'єкта (зна­чення Transparent).

З застосуванням цих елементів керування можна створювати графіку простіше, ніж за допомогою графічних методів. Однак ця мета досягається за рахунок обмеження інших можливостей. Вони не можуть служити контейнерами для інших елементів керування і не можуть отримати фокус у період виконання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]