Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕП Гроші та кредит заочка.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

2. Поняття і структура кредитної системи.

Необхідною умовою ефективної організації кредиту як форми економічних відносин і невід’ємного процесу розширеного відтворення є функціонування кредитної системи.

Кредитна система:

– це сукупність кредитних відносин форм кредиту, методів кредитування і кредитних установ;

- це сукупність кредитних установ країни.

Процес формування і розвитку кредитної системи визначається двома об’єктивними економічними передумовами:

  1. На певному етапі суспільного розвитку з’являється потреба у специфічній формі підприємницької діяльності пов’язаній із нагромадженням та розподілом тимчасово вільних коштів суб’єктів ринку.

  2. Розвиток товарного виробництва і розширення торгівлі обумовлюють зростання обсягів грошових потоків, що спричинило необхідність їх організації і технічного обслуговування.

Сткруктура кредитної системи

Кредитна система

1)Банківська система;

2)Парабанківська система;

3)Емісійний банк;

4)Неемісійний банк(комерційні);

5)Небанківські фінансово-кредитні інститути;

6)Поштово-ощадна система;

7)НБУ;

8)універсальні;

9)спеціалізовані;

10)Лізингові компанії,пенсійні фонди,факторингові компанії,страхові фонди,ломбарди,кредитні,товариства,інвестиційні фонди,розрахункові центри.

11)Поштово-ощадні установи та поштові відділення.

3. Походження і функції банків.

Банки, як основа кредитної системи є головними посередниками у всьому комплексі взаємовідносин різних об’єктів ринкової економіки .

Банк – це будь-яка установа застрахована федеральною корпорацією страхування вкладів, і виконує одну з двох функцій: приймає вклади до запитання чи переказні рахунки, або надає кредити.

В Законі України «Про банки та банківську діяльність» (березень 1991р) з подальшими доповненнями,банківських операцій 16.

Банківська діяльність – це набір посередницьких операцій під особливим наглядом держави тільки таким фінансовим показникам, які називаються банками.

Сукупність різних банків, що функціонують в Україні називають банківською системою.

С труктура банківської системи

Центральний банк

Комерційні банки

Перший рівень

Другий рівень

Банківська система

Окреме місце у складі кредитної системи належить інфраструктурі, тобто комплексу засобів, які забезпечують нормальне функціонування інститутів кредитної системи.

Основними елементами цієї інфраструктури є :

  1. Нормативно-правове забезпечення, що включає систему законів і підзаконних актів які юридично визначають і регламентують сфери діяльності кредитних інститутів.

  2. Системи захисту інтересів вкладників банків, що передбачають діяльність спеціалізованих органів страхування, депозитів клієнтів під контролем центрального банку.

  3. Національні асоціації банків та інших кредитних установ об’єднаних за функціональними ознаками з метою захисту інтересів своїх членів, і встановлення для них основних правил ведення бізнесу, тобто для саморегулювання своєї діяльності.

  4. Інформаційне забезпечення що передбачає наявність спеціалізованих організацій які встановлюють рейтинги банків, наявність централізованих систем інформації про клієнтів, публікацію спеціальних видань зі статистичними і аналітичними матеріалами про стан грошово-кредитної системи економіки.

  5. Розрахункова мережа, що забезпечує врегулювання платіжних зобов’язань між інститутами кредитної системи через електронні засоби зв’язку, клірингові палати , обчислювальні центри, що можуть контролюватися центральним банком fабо бути самостійними організаціями.

  6. Інкасаторське та охоронне обслуговування кредитних інститутів, що включає мережу навчальних закладів ,які готують спеціалістів для роботи в кредитних установах.

Функції банків:

1. Посередництво в кредиті.

2. Акумулювання вільних коштів і перетворення їх на капітал.

3. Посередництво в платежах.

4. Створення кредитних засобів в обігу.

Рекомендована література:

1. Про банки і банківську діяльність: Закон України від 7 грудня 2000р.

2. Гроші та кредит: Підручник / За ред. М.І. Савлука. – К.: КНЕУ, 2001.

3. Гроші та кредит: Підручник / За ред. Б.С. Івасєва. – К.: КНЕУ, 1999.

4. Лагутін В.Д. Кредитування: теорія і практика: Навч. посіб. – К.: Знання, 2004