Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Господарське шпоры.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
955.9 Кб
Скачать

25. Орендні підприємства

Орендні підприємства – це підприємства, створені орендарем на основі оренди цілісного комплексу існуючого державного або комунального підприємства чи майнового комплексу виробничого, структурного підрозділу цього підприємства з метою здійснення підприємницької діяльності.

Ознаки:

  1. Це господарська організація корпоративного типу

  2. Діє на підставі норм ГК, ЗУ «Про господарські товариства», «Про оренду державного та комунального майна», установчих документів та договору оренди

  3. Утворюються у формі господарського товариства, учасниками якого є члени трудового колективу підприємства, майно якого передається в оренду

  4. Учасниками повинно бути не менше як 50% членів трудового колективу підприємства чи підрозділу

  5. Учасники повинні брати обов’язкову участь у виробничо-господарській діяльності орендного підприємства

  6. Діє на базі орендованого цілісного майнового комплексу

  7. Функціонує на базі змішаної власності

26. Підприємства з іноземними інвестиціями. Іноземне підприємство.

Підприємство, створене відповідно до вимог ГК, в статутному капіталі якого не менш як десять відсотків становить іноземна інвестиція, визнається підприємством з іноземними інвестиціями. Підприємство набуває статусу підприємства з іноземними інвестиціями з дня зарахування іноземної інвестиції на його баланс.

Іноземною інвестицією є цінності, що вкладаються іноземними інвесторами в об'єкти інвестиційної діяльності відповідно до законодавства України з метою отримання прибутку або досягнення соціального ефекту.

Іноземні інвестиції можуть вкладатися в об'єкти, інвестування в які не заборонено законами України.

Підприємства з іноземними інвестиціями мають право бути засновниками дочірніх підприємств, створювати філії і представництва на території України і за її межами з додержанням вимог законодавства України та законодавства відповідних держав.

Законом можуть бути визначені галузі господарювання та/або території, в яких встановлюється загальний розмір участі іноземного інвестора, а також території, на яких діяльність підприємств з іноземними інвестиціями обмежується або забороняється, виходячи з вимог забезпечення національної безпеки.

Установчі документи підприємств з іноземними інвестиціями повинні містити відомості, передбачені законодавством України для відповідних організаційно-правових форм підпри­ємств, а також відомості про державну належність їх засновників (учасників). Підприємство само визначає умови реалізації продукції (робіт, послуг), ціну тощо, якщо інше не передбачено законодавством України.

Для здійснення своєї діяльності воно має право залучати на договірній основі будь-яких учасників інвестиційної діяльності, у тому числі шляхом організації конкурсів і торгів.

За рішенням підприємства право володіння, користування і розпорядження інвестиціями, а також результати їх здійснення можуть бути на основі договору передані громадянам і юридичним особам в порядку, встановленому законодавством.

Майно підприємства може бути використане ним для забезпечення зобов'язань. Це майно у разі порушення зобов'язання може бути реалізовано у відповідності з чинним законодавством.

Основним правовим документом, який регулює взаємовідносини між підприємством з іноземними інвестиціями та іншими суб'єктами, є договір.

Продукція підприємств з іноземними інвестиціями не підлягає ліцензуванню та квотуван­ню за умови її сертифікації як продукції власного виробництва у порядку, встановленому Ка­бінетом Міністрів України.

Підприємства з іноземними інвестиціями виплачують податки в загальному порядку від­повідно до вимог податкового законодавства України.

Іноземним підприємством є унітарне або корпоративне підприємство, створене за законодавством України, що діє виключно на основі власності іноземців або іноземних юридичних осіб, або діюче підприємство, придбане повністю у власність цих осіб.

Іноземні підприємства не можуть створюватися в галузях, визначених законом, що мають стратегічне значення для безпеки держави.

Іноземному підприємству притаманні такі ознаки:

- підприємство створюється і діє за законодавством України;

- підприємство діє виключно на власності іноземних суб'єктів (іноземців або іноземних юридичних осіб);

- у власності іноземного підприємства може бути будь-яке майно, не заборонене законо­давством України;

- діюче підприємство може бути власністю іноземного підприємства тільки після повного придбання його у власність іноземцями, або іноземними юридичними особами, або ж ними спільно;

- іноземне підприємство має своє найменування, окрім повного найменування, може мати й скорочене, свою печатку, поточний рахунок в банку та інші реквізити відповідно до чинно­го законодавства України.

Умовами створення іноземних підприємств є:

- наявність (надходження) на території України власності іноземців, іноземних юридич­них осіб або діючого підприємства, придбаного у власність цими особами;

- створення іноземного підприємства на території чи в галузі господарювання, в яких це не заборонено;

- відображення у відповідних документах відомостей про предмет діяльності (який не за­боронений в Україні), інших відомостей, передбачених чинним законодавством при ство­ренні іноземних підприємств.

Предмет, цілі і напрями дальності іноземне підприємство визначає у своєму Статуті, а то­му відповідно з ним і чинним законодавством воно має право здійснювати правочини, укла­дати договори та інші угоди, займатись будь-якою господарською діяльністю, передбаченою Статутом у відповідності з вимогами Господарського кодексу, не забороненою чинним зако­нодавством.

Іноземне підприємство самостійно планує свою діяльність і визначає перспективи розвит­ку виходячи з попиту на вироблювану продукцію, роботи, послуги.

Відносини іноземного підприємства з іншими підприємствами, організаціями і громадя­нами в усіх сферах господарювання здійснюються на основі договорів.

Іноземне підприємство має право вести зовнішньоекономічну діяльність, і напрями цієї діяльності визначає самостійно.