Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ALGORITMI_VIKONANNYa_PRAKTIChNIKh_NAVIChOK_DLYa...docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
38.35 Кб
Скачать
  1. Визначення резус-належності крові.

Необхідно мати: досліджувану кров, стандартні антирезус сироватки (які містять антитіла до резус-фактора), стандартні резус-позитивні еритроцити, стандартні резус- негативні еритроцити, чашку Петрі, водяну баню, 2 предметні скельця. Сироватки зберігають у холодильнику при температурі 4-6 °С.

Методика визначення резус-належності крові.

У чашку Петрі капають у 2 ряди по 3 окремі краплі 2 серій стандартних антирезус- сироваток. У перші 2 краплі 2 різних серій сироваток додають кутиком предметного

скельця еритроцити досліджуваної крові, в другі 2 краплі - стандартні резус-позитивні еритроцити, а в треті 2 краплі - стандартні резус-негативні еритроцити у співвідношенні 1:10. Чашку Петрі ставлять на водяну баню на 10 хв за температури води 40-42 °С.

Оцінка результатів. Якщо кров резус-позитивна - Rh (+), то аглютинація відбудеться у перших і других краплях, якщо ж резус-негативна - Rh (-), то аглютинація відбудеться лише у других краплях.

  1. Проба на індивідуальну сумісність за системою аво.

Необхідно мати: сироватку реципієнта, кров донора та 2 предметні скельця.

Методика проведення проби.

На предметне скельце наносять краплю сироватки реципієнта і кутиком іншого предметного скельця додають до неї у 10 разів меншу краплю крові донора. Вичікують 5 хв.

Оцінка результатів. Є аглютинація - проба позитивна - кров несумісна за системою АВО і її переливати не можна. Нема аглютинації - проба негативна - кров сумісна ї її переливати можна.

  1. Проба на індивідуальну сумісність за системою резус-фактора.

Необхідно мати: сироватку реципієнта, кров донора, водяну баню, чашку Петрі та

предметне скельце.

Методика проведення проби.

На чашку Петрі наносять краплю сироватки реципієнта і кутиком предметного скельця додають до неї у 10 разів меншу краплю крові донора. Чашку Петрі кладуть на водяну баню при температурі 46-48 °С. Вичікують 10 хв.

Оцінка результатів. Є аглютинація — проба позитивна — кров несумісна за системою резус-фактора і її переливати не можна. Нема аглютинації - проба негативна - кров сумісна ї її переливати можна.

  1. Біологічна проба.

Проводиться в присутності лікаря. Струминно реципієнту тричі вводять по 20-25 мл донорської крові з інтервалами по 3 хв із системи для переливання крові.

Оцінка результатів. Відсутність погіршення стану реципієнта свідчить про можливість переливання всієї крові. При погіршенні його стану - переливання крові припиняють (кров вважається біологічно несумісною).

  1. Техніка постановки клізми.

1. Постановка очисної клізми.

Необхідно мати: кухоль Есмарха з приєднаною гумовою трубкою довжиною 1,5м з краном і наконечником, клейонку, судно, вазелін, 1,5-2 л води температурою 25-35 °С, штатив, гумові рукавички, лоток, серветки.

Методика постановки клізми.

  1. Психологічно підготуйте пацієнта до виконання маніпуляції.

  2. Положіть пацієнта на край кушетки на лівий бік та попросіть зігнути ноги в колінах і підтягнути до живота.

  3. Підкладіть клейонку під сідниці так, щоб юна звисала в таз, який знаходиться біля кушетки.

  4. Налийте в кухоль Есмарха 1,5 л води температурою 35 °С і підвісьте його на штативі на висоті 1,5 м.

  5. Відкрийте кран на гумовій трубці і заповніть її водою. Закрийте кран.

  6. Одягніть гумові рукавички.

  7. Змастіть наконечник трубки вазеліном.

  8. Розведіть двома пальцями лівої руки сідниці та обережно введіть наконечник у анальний отвір легкими обертальними рухами. Спочатку введіть наконечник у напрямку до пупка на глибину 4 см, а потім паралельно до куприка на глибину 10-12 см.

  9. Відкрийте кран і повільно вводьте до 1,5 л води. При зупинці рідини, трохи змініть положення трубки або підтягніть її. Якщо турбує біль, зменшіть тиск води, опустивши нижче кухоль Есмарха або зовсім припиніть введення води.

  10. На дні кухля залишіть трохи води, щоб у кишку не потрапило повітря і закрийте кран, обережно виведіть наконечник з прямої кишки.

  11. Попросіть пацієнта затримати дефекацію протягом 10 хв.

  12. Продезінфікуйте оснащення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]