Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bank.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
18.07.2019
Размер:
349.18 Кб
Скачать

Банк тестових завдань по професійних хворобах

1. Хворий Ф., 36 років, скаржиться на напади задухи з переважно утрудненим видихом до 2-3 разів на день, які знімаються інгаляціями бета2-адреноміметиків. Хворіє протягом 10 років. Грудна клітка розширена, над легенями коробковий перкуторний тон, при аускультації - жорстке дихання з подовженим видихом. В аналізі мокроти багато еозинофілів, кристали Шарко-Лейдена і спіралі Куршмана. Який попередній діагноз ?

A. Бронхіальна астма

B. ХОЗЛ

C. Спонтанний пневмоторакс

D. Серцева астма

E. Карциноїдний синдром

2. Деревообробник 56 років. що хворіє на бронхіальну астму, постійно вживає інгакорт (1 мг на добу) і беротек у разі необхідності. Протягом останнього місяця відмічає почастішання нападів ядухи, відчуття стиснення в грудній клітці. Збільшив вживання беротеку до 18 доз на добу та інгакорту до 2 мг на добу. Об”єктивно: температура 36,5 ˚С; ЧДД 24 на хв., Рs 100 уд на хв., АТ 145/90 мм рт.ст. Ціаноз губ. Над легенями послаблене везикулярне дихання, розсіяні сухі свистячі хрипи. Яка найкраща тактика лікування ?

А. Призначити пероральні кортикостероїди

В. Збільшити добову дозу інгакорту

С. Призначити відхаркувальні засоби

D. Збільшити добову дозу беротеку

Е. Призначити кромоглікат

3. Хвора А., 24 років у вестибюлі жіночої консультації відчула себе погано. Стоїть обпершись руками на стілець, виражена задуха. Обличчя набрякле, вдих короткий, видих подовжений; ЧД -14/хв. ЧCC – 110/хв, АТ – 110/70 мм. рт. ст. Екскурсія грудної клітки різко обмежена. Над легенями - дихання везикулярне послаблене, видих подовжений; маса сухих свистячих хрипів. Сor - акцент ІІ тону над легеневою артерією. Який діагноз є найбільш імовірним в даному випадку ?

A Трахеобронхіальна дискінезія

B Тромбоемболія легеневої артерії

C Гострий ларинготрахеїт

D Бронхіальна астма

E Серцева астма

4. Хворий В., 62 р., який тривалий час страждає на БА, звернувся до лікаря зі скаргами на задуху; тривалі напади ядухи, які не знімаються сальбутомолом. Об-но: обличчя набрякле, вени шиї набухлі, крила носа роздуті; в акті дихання приймає участь допоміжна мускулатура; на відстані чути шумне дихання та сухі свистячі хрипи. Які препарати слід призначити негайно ?

A. Амброксол

B. Гідрокортизон

C. Адреналін

D. Беротек

E. Формотерол

5. У чоловіка 36 років, який хворіє на бронхіальну астму важкого персистуючого перебігу протягом 16 років та регулярно вживає сальбутамол при приступах, формотерол 2 рази/доба, бекотид по 400 мкг 2 рази/доба, теотард 1 раз/добу, виникла важка ядуха. Об-но: ціаноз, ЧСС=95/хв., ЧД=28/хв. Сухі свистячі хрипи чути на відстані, аускультація - “німа” легеня. Який вид глюкокортикоїдної терапії є найбільш показаним у даній ситуації ?

A. Інтенсивна короткочасна

B. Пульс-терапія

C. Альтернуюча терапія

D. Інтермітуюча терапія

E. Інгаляційна терапія

6. Хворий скаржиться на кашель, особливо вночі та рано вранці, скованість у грудній клітині, напади ядухи. Симптоми виникають щоденно, нічні симптоми виникають частіше 1 разу на тиждень. ОФВ1 або ПОШвид в межах 60-80% від належних. Добові коливання ПОШвид або ОФВ1 >30%. Який діагноз найбільш ймовірний ?

A. Середньої тяжкості персистуюча БА

B. Легка персистуюча БА

C. Тяжка персистуюча БА

D. Інтермітуюча БА

E. Астматичний статус

7. У хворої на бронхіальну астму, 48 років, розвинувся напад ядухи, який триває 28годин. Об'єктивно: вимушене положення – ортопное, збуджена, ЧСС 128/хв, ЧД – 38/хв, Пікова об’ємна швидкість видиху (ПОШ) 48\% від належних; введення (2-агоністів короткої дії дає тимчасовий (0,5 годинний) ефект. Встановити ступінь важкості загострення бронхіальної астми.

A. Декомпенсація хронічного легеневого серця

B. Легкий ступінь

C. Середньої важкості

D. Загроза зупинки дихання

E. Важкий ступінь

8. Хворий К., 23 р., скаржиться на напади ядухи, які виникають при фізичному навантаженні, супроводжуються вираженою задишкою, сухим кашлем. Вказані симптоми турбують впродовж 3-х років. Об-но: загальний стан задовільний, шкірні покриви блідо-рожеві, чисті. Над легенями жорстке дихання з подовженим видохом. Пульс 80 уд/хв, задовільних властивостей. Тони серця ритмічні. Хворий помітив, що йому допомагають інгаляції „Беротек” та таблетки ефедрину. Який попередній діагноз ?

A. Неврогенна астма

B. Бронхіальна астма фізичної напруги

C. Екзогенний алергічний альвеолі

D. Гіпотонічна трахеобронхіальна дискінезія

E. Спонтанний пневмоторакс

9. Хворий В., 42 роки, звернувся за медичною допомогою з приводу почастішання нападів ядухи до 10 раз на добу, які набули затяжного перебігу. Більше 20 років хворіє на БА. Об’єктивно – поза “кучера”, в акті дихання бере участь допоміжна мускулатура. Підшкірно введено адреналін, симптоматика погіршилась. Яку групу препаратів слід призначити в першу чергу ?

A. Глюкокортикостероїди

B. Відхаркуючі

C. Інгаляційні 2-адреноміметики короткої дії

D. Метилксантини

E. Інгаляційні холіноблокатори

10. У 20-річного чоловіка, що страждає бронхіальною астмою, приступи ядухи виникають 3-4 рази щоденно. Нічні притупи відзначаються 2 рази на тиждень. ОФВ1 – 70% від належних величин, коливання його протягом доби – 2%. Вкажіть важкість перебігу БА.

А. Астматичний статус

Б. Легкий ступінь важкості

C. Важкий перебіг

D. Перебіг середньої важкості

E. Рецидивуючий перебіг

11. Які з методів є важливими для постановки діагнозу професійної бронхіальної астми ?

А. Контакт з виробничими алергенами і поява перших приступів задухи тільки під час контакту з виробничими алергенами

В. Використання алергологічних і імунологічних діагностичних методів

С. Провокаційні інгаляційні проби;

D. Визначення алергічних антитіл в реакції зв′язування комплементу (РЗК)

E. Всі перечислені

12. Хвора С., 25 років, відчула себе погано в приміщенні аптеки. Стоїть, спираючись на підвіконня з фіксованим плечовим поясом. Об’єктивно – обличчя одутловате, вдих короткий, видих подовжений ЧД - 12/хв, ЧСС - 100 за хв., АТ - 100/70 мм. рт.ст., над легенями при перкусії коробочний відтінок перкуторного звуку. При аускультації - дихання везикулярне, жорстке, сухі, свистячі хрипи, більше на

видиху. Cor – акцент ІІ тону над легеневою артерією. Живіт без особливостей. Попередній діагноз ?

A. Бронхіальна астма

B. ХОЗЛ

C. Трахеобронхіальна дискінезія

D. Гострий ларинготрахеїт

E. Тромбоемболія легеневої артерії

13. Хворий В., 42 роки, звернувся за медичною допомогою з приводу почастішання нападів ядухи до 10 раз на добу, які набули затяжного перебігу. Більше 20 років хворіє на БА. Об’єктивно – поза “кучера”, в акті дихання бере участь допоміжна мускулатура. Підшкірно введено адреналін, симптоматика погіршилась. Яку групу препаратів слід призначити в першу чергу ?

A Відхаркуючі

B Глюкокортикостероїди

C Інгаляційні 2-адреноміметики короткої дії

D Метилксантини

E Інгаляційні холіноблокатори

14. В приймальне відділення лікарні швидкої медичної допомоги привезли хвору С., 44 роки, у якої симптоми астми обтяжують фізичну активність, є постійними і тривалими як в денний так і нічний час. ОФВ1 - 50-60% від належних величин, відхилення менше 30%. Який ступінь важкості перебігу захворювання ?

A Інтермітуюча бронхіальна астма

B Персистуюча бронхіальна астма середнього ступеню важкості

C Важка персистуюча бронхіальна астма

D Легка персистуюча бронхіальна астма

E Астматичний статус

15. Хвора К., 21 рік, працює аптекарем, через два місяці початку роботи стала відмічати першіння в горлі, надсадний сухий кашель, а пізніше з’явились напади ядухи. У вихідні дні симптоми суттєво зменшуються. На момент огляду у хворої розвинувся напад ядухи, який було знято інгаляцією сальбутамолу. Об’єктивно – дихання над легенями послаблено, видих подовжений, розсіяні сухі свистячі хрипи. ЧД - 14/хв, ЧСС - 100/хв. Ваш попередній діагноз ?

A Бронхіальна астма

B Хронічний бронхіт

C Медикаментозна хвороба

D Спонтанний пневмоторакс

E ХОЗЛ

16. Хвора 50 років, якій у зв‘язку із загостренням бронхіальної астми булопризначено беклометазон, сальметерол, атровент, теопек та амброксол, скаржиться на втрату голосу, печіння на кінчику язику та губах. Об-но – почервоніння шкіри навколо губ, нашарування жовто-коричневого кольору на слизовій роту, афонія. Який з наведених засобів викликав дане ускладнення ?

A Сальметерол

B Амброксол

C Атровент

D Теопек

E Беклометазон

17. Жінка А., 34 років, упродовж 15 років хворіє бронхіальною астмою. Останнім часом напади ядухи виника­ють 4-5 разів на тиждень, нічні напади - 2-3 рази на місяць. Для подолання нападів використовує сальбутамол. Об'єктивно: стан відносно задовільний. ЧД - 20/хв. ЧСС - 76/хв., AT - 120/80 мм.рт.ст. В легенях везикулярне дихання. Тони серця ослаблені, ритм правильний. Який препарат необхідно призначити для профілактики нападів бронхіальної астми на першому етапі ?

A. Глюкокортикоїди ін'єкційні

B. Регулярне приймання сальбутамолу

C. Глюкокортикоїди інгаляційні

D. Глюкокортикоїди таблетовані

E. Кромоглікат натрію

18. Деревообробник 56 років. що хворіє на бронхіальну астму, постійно вживає інгакор (1 мг на добу) і беротек у разі необхідності. Протягом останнього місяця відмічає почастішання нападів ядухи, відчуття стиснення грудній клітці. Збільшив вживання беротеку до 18 доз на добу та інгакорту до 2 мг на добу. Об”єктивно: температура 36,5 ˚С; ЧДД 24 на хв., Рs 100 уд на хв., АТ 145/90 мм рт.ст. Ціаноз вуст. Над легенями послаблене везикулярне дихання, розсіяні сухі хрипи. Яка найкраща тактика лікування ?

A.Збільшити добову дозу інгакорту

B.Збільшити добову дозу беротеку

C.Призначити відхаркувальні засоби

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]