Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Aparaty PTLZ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
647.17 Кб
Скачать

1. Молоткова дробарка.

Рис.1. Схема молоткової дробарки:

В цих дробарках за один цикл досягається висока ступінь подрібнення матеріалів (коріння і стебла рослинної сировини, цукор, сіль тощо). В молотковій дробилці матеріал поступає зверху і дробиться на льоту ударами молотків 1, шарнірно підвішених за допомогою стержнів 2, до ротора 3, що швидко обертається. Дроблення матеріалу відбувається також при ударах шматків матеріалу, що відкидаються молотками, об плити 7, якими оснащений кожух 5. Для виготовлення молотків використовують зносостійку сталь. Диски поміщені в кожусі 5, що оснащений плитами 7, з внутрішньої рифленою поверхнею і змінним ситом 6.

Матеріал, що підлягає подрібненню, потрапляє із завантажувальної лійки в камеру подрібнення і подрібнюється ударами молотків, що обертаються зі швидкістю 3 : 70 м/с. об рифлену поверхню плит, а також тертям між молотками. Ступінь подрібнення регулюється розміром отворів сита.

2. Дискова дробарка

Мал 2. Дискові дробарки

а – з одним диском 1 і контрножем 2; б – з двома дисками

Дискові дробарки застосовуються для подрібнення насіння, плодів, стебел рослин та ін.

Для подріднення фруктів (вишня, абрикос, алича, слива) застосовують дробинку з рисунку 2.а. Плоди поступають на диск 1 з прямокутними голками d = 10 мм, що розташовані по концентричних окружностях. При обертанні диску (n = 1000 об/хв) матеріал подрібнюється між диском і нерухомим контрножем 2 і відводиться через отвір в диску.

В дробилці (рис 2.б) сировина поступає в прийомник й подрібнюється між робочими площинами двох дисків. На робочій площині дисків по концентричним окружностям розташовані зубці трапецевидної форми. Причому ряд зубців одного диску входить між двома рядами виступів другого диску. Один диск – нерухомий, а другий – на горизонтальному валу обертається зі швидкістю 7 : 8 м/с і може переміщатись разом з ним для регулювання щілини між ними.

3. Щокова дробилка.

1 - нерухома щока; 2 - рухома щока; 3 - вісь; 4 - ексцентриковий вал;

5 – шатун; 6 – розпірні плити; 7 – тяга; 8 – пружина; 9 – колодки

Призначені для подрібнення матеріалів середньої твердості, а також для твердих матеріалів, що володіють крихкістю і в’язкістю. Нерухома щока 1 дробилки є частиною станини. Щока 2 – рухома і шарнірно коливається на осі 3. Подрібнення матеріалу здійснюється робочими поверхнями щік, а при зворотньому русі щоки 2 щілина між нижніми частинами щік розширяється і матеріал висипається. Коливання рухомої щоки здійснюється за допомогою шатуна 5, з’єднаного з ексцентриковим валом 4. З рухомою щокою шатун з’єднаний шарнірно за допомогою розпірних плит 6. Замикання пар рухомої системи забезпечується тягою 7 і пружиною 8, а зміна величини щілини здійснюється зміщенням колодок 9. Таким чином, ступінь подрібнення матеріалу стає все більшим по мірі його переміщення від завантажувального отвору до вихідної щілини.

4. Дезінтегратор

Мал. 4. Дезінтегратор

1 – штифти-пальці, 2 – шківи; 3 – ротори, 4 – вали, 5 – лійка, 6 – решітка, 7 – кільця.

Використовується для тонкого подрібнення матеріалів при виготвленні порошків, таблеток та ін..

Дезінтегратор - ударний млин, який складається із 2-х роторів, які обертаються назустріч одне одному. Штифти на роторах розташовані на концентричних окружностях. Кожен ряд штифтів одного ротора входить між двома рядаи штифтів другого. Ротор обертається зі швидкістю 1200 об/хв. Подрібнюваний матеріал завантажується через лійку 5 і тонко подрібнюється ударами штифтів і дисків. Вивантажання здійснюється через решітку 6, через отвори якою можуть проходити шматки визначеного розміру. Матеріал, що поступає всередину ротора для подрібнення, потрапляє на внутрішній ряд пальців, звідки під дією силу удару і центробіжної сили відкидується на наступний ряд пальців другого ротора, який обертається в протилежному напрямку. Він відкидує шматки матеріалу із на наступні ряди пальців і т.д. з просуванням матеріалу від центру до перефирії сила удару зростає, так як зростає швидкість обертання пальців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]